10 ceaiuri cu proprietăţi medicinale incredibile

Pe lângă faptul că sunt savuroase şi reconfortante, unele ceaiuri de plante au proprietăţi care ameliorează problemele de sănătate. De fapt, ceaiurile din plante sunt utilizate de sute de ani ca remedii naturale pentru o planşă mare de afecţiuni.

10 ceaiuri cu proprietăţi medicinale incredibile

Ceaiurile de plante se folosesc de secole, fiind populare pentru efectele benefice şi
proprietăţile medicinale pe care le au. Acestea sunt obţinute din plante, fructe uscate, flori,
mirodenii sau diverse ierburi, fiind disponibile într-o gamă variată de gusturi şi arome şi o
alternativă inspirată pentru sucuri sau apă.

Ceaiurile medicinale au fost folosite încă din secolul al II-lea i.Hr, fiind în prezent una dintre
băuturile cele mai populare. Pe lângă apă, ceaiul este una dintre cele mai consumate băuturi
din lume, fiind consumată de două treimi din populaţia globului. Iată 10 ceaiuri de plante
sănătoase care merită încercate pentru proprietăţile medicinale pe care le au.

Ceai de muşeţel

Ceaiul de muşeţel este popular pentru efectele sale calmante, fiind utilizat ca un adjuvant
pentru somn. Există două studii care susţin efectele benefice ale acestuia în ameliorarea
problemelor legate de somn. Astfel, un studiu efectuat asupra a 80 de femei care se
confruntau cu probleme de somn, a arătat că ceaiul de muşeţel, consumat timp de două
săptămâni, a îmbunătăţit calitatea somnului şi a ameliorat simptomele depresiei.
Mai mult, ceaiul de muşeţel are efecte antibacteriene, antiinflamatorii şi protejează ficatul.
Studiile efectuate au găsit dovezi conform cărora ceaiul de muşeţel poate ajuta la combaterea diareei şi a ulceraţiilor stomacale. Totodată, un alt studiu a relevat faptul că
ceaiul de muşeţel poate reduce simptomele sindromului premenstrual şi chiar îmbunătăţeşte
nivelul de glucoză din sânge, insulina şi lipide la persoanele cu diabet de tip 2.

Ceai de mentă

Ceaiul de mentă este unul dintre cele mai utilizate ceaiuri de plante din lume. Cu toate că
este popular pentru ameliorarea sănătăţii tractului digestiv, ceaiul de mentă are şi proprietăţi
antioxidante, anticancerigene, antibacteriene şi antivirale.
Mai multe studii au arătat că ceaiul de mentă poate ajuta la ameliorarea indigestiei, a
greţurilor şi a durerilor de stomac, fiind eficient pentru calmarea spasmelor din intestine,
esofag sau colon.Totodată, există studii care releveaza eficienta ceaiului de mentă pentru
ameliorarea sindromului de colon iritabil.

Ceaiul de mentă este foarte popular prin grădini, fiind simplu de cultivat, crescând aproape la
fel de repede că orice buruiană şi răspândindu-se uşor. Este un decongestionat puternic, are
proprietăţi antiinflamatorii şi poate chiar suprima pofta de mâncare.

Ceai de ghimbir

Ceaiul de ghimbir este picant şi aromat, bogat în antioxidanţi care pot ajuta la combaterea
unor afecţiuni şi simptome. Ceaiul de ghimbir ajuta la ameliorarea inflamaţiilor, stimulează
sistemul imunitar, fiind un remediu popular şi eficient pentru combaterea greţurilor.
Studiile au dovedit că ceaiul de ghimbir poate ameliora greţurile, mai ales în sarcina timpurie,
dar şi greaţă cauzată de tratamente împotriva cancerului sau de răul de mişcare. Totodată,
ghimbirul poate ajuta la prevenirea ulceraţiilor stomacale şi la ameliorarea indigestiei sau a
constipaţiei.

De asemenea, ghimbirul se poate utiliza pentru ameliorarea durerilor cauzate de
menstruaţie. Există două studii care arată că ghimbirul este la fel de eficient ca
medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene, precum ibuprofenul administrat pentru
calmarea durerii.

Totodată, există studii care sugerează că ghimbirul poate oferi beneficii pentru sănătate
persoanelor cu diabet, ajutând la controlul glicemiei şi al nivelul lipidelor din sânge.

Ceai de hibiscus

Citește și
alec baldwin sta pe un scaun si are un microfon
Prima declarație a lui Alec Baldwin după ce a împușcat accidental doi colegi. Ce spune despre tragedia de la filmări
Prima declarație a lui Alec Baldwin după ce a împușcat accidental doi colegi. Ce spune despre tragedia de la filmări
audrey-kevin-colaj
O tânără de 19 ani s-a căsătorit cu un bărbat cu 42 de ani mai în vârstă. Cum au reacționat părinții fetei
O tânără de 19 ani s-a căsătorit cu un bărbat cu 42 de ani mai în vârstă. Cum au reacționat părinții fetei
colaj de imagini cu alec baldwin si halyna hutchins
Cine a fost Halyna Hutchins, femeia ucisă accidental de Alec Baldwin pe platourile de filmare ale producției ”Rust”
Cine a fost Halyna Hutchins, femeia ucisă accidental de Alec Baldwin pe platourile de filmare ale producției ”Rust”
Mai multe articole

Ceaiul de hibiscus se obţine din florile colorate ale plantei cu acelaşi nume. Are culoarea
roşu închis şi o aromă plăcută, răcoritoare, putând fi savurat cald său rece. Pe lângă
culoarea să incredibilă şi aroma unică, ceaiul de hibiscus are multe beneficii pentru sănătate.
Astfel, ceaiul de hibiscus este popular pentru proprietăţile antivirale, studiile dovedind
eficienţa sa împotriva tulpinilor de gripă aviară.

O serie de studii au dovedit că ceaiul de hibiscus are efecte benefice asupra nivelului de
lipide din sânge şi asupra tensiunii arteriale crescute. Totodată, administrarea ceaiului de
hibiscus pe o perioadă de şase săptămâni a scăzut considerabil stresul oxidativ la jucătorii
de fotbal masculin. Ceaiul de hibiscus poate ajuta la scăderea colesterolului, putând fi
eficient în scăderea tensiunii arteriale.

Ceai de echinaceea

Ceaiul de echinaceea este un remediu extrem de popular pentru prevenirea şi scurtarea
răcelilor obişnuite. Dovezile susţin că echinaceea stimulează sistemul imunitar, ceea ce ajută
organismul să lupte împotriva viruşilor sau a infecţiilor.
Multe studii au relevat faptul că echinaceea poate scurtă durată răcelilor obişnuite, reducând
gravitatea simptomelor. Această băutură caldă din plante poate ajuta la calmarea durerilor de
gât sau la desfundarea nasului, atunci când apar primele simptome ale unei răceli.

Ceai rooibos

Ceaiul rooibos este un ceai din plante provenite din Africa de Sud. Studiile realizate au
dovedit că ceaiul rooibos, în combinaţie cu ceaiul verde şi ceaiul negru este benefic pentru
sănătate, stimulând celulele implicate în creşterea densităţii oaselor.
Acelaşi studiu a relevat că ceaiul rooibos a redus inflamaţiile şi toxicitatea celulară,
cercetătorii sugerând că acesta ar fi motivul pentru care consumul de ceai este asociat cu o
densitate osoasă mai mare.

Dovezile preliminare arată că ceaiul de rooibos poate ajuta la prevenirea bolilor de inimă. Se
pare că acesta are capacitatea e a inhiba o enzimă care determină constrângerea vaselor de
sânge, exact la fel de eficient ca şi medicamentaţia recomandată pentru presiune arterială.
De asemenea, un alt studiu a dovedit că şase căni de ceai rooibos consumate zilnic timp de
şase săptămâni reglează nivelul colesterolului din sânge.

Mai mult, ceaiul rooibos (cunoscut şi sub denumirea de ceai roşu), datorită capacităţii sale de
a regenera ţesutul hepatic, poate fi de ajutor celor care au suferit de afecţiuni hepatice. De
asemenea, ajuta la calmarea crampelor stomacale şi la ameliorarea afecţiunilor
gastrointestinale.

Ceai de salvie

Ceaiul de salvie este bine cunoscut pentru proprietăţile sale medicinale, studiile susţinând
câteva dintre beneficiile sale pentru sănătate, în special pentru sănătatea creierului.
O serie de cercetări au dovedit că salvia este benefică pentru funcţia cognitiva, putând
ameliora efectele bolii Alzheimer. Mai mult, studiile au arătat ca uleiul de salvie poate
îmbunătăţi activitatea cognitivă a celor cu Alzheimer. În plus, salvia pare să ofere beneficii
cognitive adulţilor sănătoşi.

O serie de rezultate şi cercetări au relevat îmbunătăţirea stării de spirit, a funcţiei mentale şi a
memoriei la adulţii sănătoşi după ce au consumat mai multe tipuri de extract de salvie.
Ceaiul de salvie îmbunătăţeşte nivelul lipidelor din sânge, iar unele studii au arătat că poate
proteja organismul de apariţia cancerului de colon. Ceaiul de salvie este o alegere sănătoasă
cu numeroase beneficii pentru funcţiile cognitive, memorie, sănătatea inimii şi a colonului.

Ceai de balsam de lămâie

Ceaiul de balsam de lămâie are o aromă delicată de lămâie şi proprietăţi pentru ameliorarea
sănătăţii. Studiile realizate au dovedit ce ceai de balsam de lămâie consumat pe o perioadă
de şase săptămâni, a ajutat la creşterea elasticităţii arterelor.

Rigiditatea arterială este un factor de risc pentru bolile de inimă, accidente vasculare
cerebrale şi declin mental. În acelaşi studiu, cei care obişnuiau să consume ceai de balsam
de lămâie prezentau şi o elasticitatea crescută a pielii.

Un alt studiu realizat pe lucrătorii în radiologie, a arătat că ceaiul de balsam de lămâie de
două ori pe zi, timp de o lună, a crescut enzimele antioxidante naturale ale organismului care
ajută la protejarea organismului de deteriorarea oxidativă a celulelor şi a AND-ului. Prin
urmare, participanţii la studiu au prezentat îmbunătăţirea markerilor lipidelor şi AND-ului,
ceea ce sugerează că ceaiul de balsam de lămâie poate îmbunătăţi nivelul lipidelor din
sânge.

Mai mult, o serie de studii au dovedit că balsamul de lămâie îmbunătăţeşte dispoziţia, reduce
stresul şi creşte performanţele mentale, persoanele devenind mai calme şi prezentând
îmbunătăţirea abilitaţilor de procesare matematică.

Totodată, ceaiul de balsam de lămâie reduce frecventa palpitaţiilor cardiace şi anxietatea.

Ceai de trandafir

Ceaiul de trandafir este bogat în vitamina C şi compuşi vegetali benefici care au proprietăţi
antiinflamatorii. Studiile au analizat capacitatea pulberii de petale de trandafir de a reduce
inflamaţiile la persoane cu artrită reumatoida şi osteoartrita. Multe dintre acestea au dovedit
că ceaiul de trandafir este eficient pentru reducerea inflamaţiilor şi a simptomelor asociate cu
acestea, inclusiv durerea. Totodată, petalele de trandafir pot fi benefice pentru gestionarea
greutăţii, ajutând la scăderea IMC-ului şi a grăsimii abdominale.
Efectele antiinflamatorii şi antioxidante ale ceaiului de trandafir pot ajuta la combaterea
îmbătrânirii pielii. Un studiu a dovedit că administrarea de pulbere de petale de trandafiri timp
de opt săptămâni a redusă adâncimea ridurilor din jurul ochilor şi a îmbunătăţit hidratarea şi
elasticitatea tenului.

Ceai de floarea pasiunii

Ceaiul de floarea pasiunii se prepară din frunze, tulpini şi florile acestei plante, fiind folosit în
mod tradiţional pentru ameliorarea anxietăţii şi îmbunătăţirea somnului.Studiile au dovedit că
dacă se consuma ceai de floarea pasiunii timp de o săptămână, calitatea somnului se va
ameliora considerabil. Mai mult, două studii au relevat că floarea pasiunii este eficientă
pentru reducerea anxietăţii, a iritabilităţii şi a agitaţiei, generând o stare de calm.
În concluzie, ceaiurile din plante vin cu o varietate de arome delicioase, sunt naturale şi nu
conţin calorii şi zahăr. Multe din aceste ceaiuri din plante au efecte medicinale benefice,
ştiinţa modernă începând să valideze unele dintre utilizările lor tradiţionale.

Parteneri
Mutabal. Salată de vinete cu tahini, din bucătăria orientală
Nu lăsa să treacă sezonul vinetelor fără să prepari o rețetă deosebită de salată de vinete cu tahini. Îți propunem să testezi un preparat originar din bucătăria orientală, cunoscut sub numele de mutabal.
Catine.ro
Ultimele știri