10 semne timpurii ale cancerului pancreatic, boala care ar fi ucis-o pe Ionela Prodan

 

Cancerul pancreatic, boala de care ar fi murit Ionela Prodan, în seara zilei de luni, 16 aprilie, la vârsta de 70 de ani, este una dintre cele mai necruțătoare boli.

Din cauza faptului că este localizat în cavitatea abdominală, este dificil de monitorizat, iar pacienții ajung la medic, de cele mai multe, ori în faze terminale. Totuși, există unele seme timpurii cărora trebuie să le dai mai multă atenție. Acestea ți-a putea salva viața.  

Cancerul pancretic. 10 semne timpurii ale bolii

1. Un diabet care s-a instalat brusc, fără semne. 40% dintre pacienții diagnosticați cu cancer pancreatic au fost diagnosticați cu diabet cu 1 – 2 ani înainte de a-și descoperi boală malignă

Oamenii de știință sunt e părere că diabetul este cauzat în unele cazuri de prezența unei tumori în organism care a rămas nedetectată. Acesta rămâne un indicator, cazurile suspecte fiind cele de diabet instalat brusc, la persoane care nu au în istoricul familial această boală. 

2. Colorarea în galben a ochilor și pielii. Chiar și cea mai mică tumoră pancreatica poate blocă canalul de evacuare a bilei în colecist, cauzând instalarea icterului. 

3. Mâncărimi ale pielii, ale palmelor și tălpilor. Un efect secundar mai puțin cunoscut al icterului este apariția mâncărimilor în palme și tălpi. Această este o reacție a pielii la bilirubină, substanță galben-maronie din ficat ce provoacă îngălbenirea tegumentelor. 

4. Lipsă poftei de mâncare

 5. Modificare a gustului. O parte dintre pacienții diagnosticați cu cancer pancreatic au declarat că și-au pierdut brusc gustul pentru cafea, vin și țigări. În plus, mirosul de cafea și alcool le provocă grețuri. 

 6. Arsuri abdominale. Nu crampe, nici durere, ci arsură ce radiază către zonă dorsală. Disconfortul dispare când te apleci în față. 

 7. Veziculă biliara mărită. Blocarea canalului de evacuare a bilei determină acumularea în vezică și prin urmare creșterea în volum a acesteia. 

 8. Scaune deschise la culoare, grasoase, foarte urât mirositoare. Dacă o tumoră pancreatica împiedică pătrunderea enzimelor digestive în intestine, rezultatul este încapacitatea organismului de a digera alimentele grase. Acesta este un simptom timpuriu, adesea neglijat. 

9. Scaune negricoase. Sângerarea în intestinele superioare cauzează acest simptom. 

10. Pierdere subită și inexplicabilă în greutate. Acesta nu este în mod obligatoriu un simptom al extinderii cancerului către ficat, ci se întâmplă că urmare a tulburării activității enzimelor pancreatice.

Cântăreața de muzică populară Ionela Prodan a murit la Spitalul Elias, în urma unui stop cardiorespirator iresuscitabil. Artista fusese internată pe 16 martie, în stare gravă. Ulterior, a intrat în comă. 

sursa: .doctorulzilei.rofacebook whatsapp twitter pinterest
PARTENERI
PREMIUM

Mai multe