Antena Căutare

6 alimente interzise dacă ai colesterolul mărit

Peste 30% dintre români au colesterolul ridicat. Printre aceștia se numără atât persoane din mediul rural, cât și din mediul urban, iar principala cauză a hipercolesterolemiei este reprezentată de alimentația bogată în grăsimi. Atunci când colesterolul se depune în cantități mari pe artere, riscul de infarct sau de accident vascular cerebral crește.

Peste 30% dintre români au colesterolul ridicat. Printre aceștia se numără atât persoane din mediul rural, cât și din mediul urban, iar principala cauză a hipercolesterolemiei este reprezentată de alimentația bogată în grăsimi. Atunci când colesterolul se depune în cantități mari pe artere, riscul de infarct sau de accident vascular cerebral crește.

De aceea, dacă ai probleme cu colesterolul, primul pas pe care îl poți face pentru a-l scădea în mod natural este să îți schimbi regimul de alimentație și să renunți la unele alimente. Dacă citești aceste articole despre colesterol, vei găsi sfaturi prețioase despre stilul de viață recomandat bolnavilor cu dislipidemie, dar și informații despre simptomele și cauzele colesterolului mărit, precum și pașii de urmat în cazul în care te numeri printre românii care au o astfel de problemă. Pe lângă aceste sfaturi, iată și câteva alimente periculoase, pe care ar trebui să le elimini complet din dieta ta zilnică:

Margarina

Considerată alternativa sănătoasă la unt, margarina poate fi la fel de periculoasă pentru cei care suferă de colesterol mărit. Margarina este produsă din grăsimi vegetale nesaturate, motiv pentru care mulți au considerat-o mai sănătoasă, pe termen lung, decât untul, bogat în grăsimi saturate. Însă această presupunere s-a dovedit a fi falsă. Un studiu al Universității Harvard arată că, în unele cazuri, margarina poate fi mai dăunătoare sănătății decât untul, pentru că ar conține cantități mari de grăsimi din uleiuri parțial hidrogenate, adică grăsimi parțial saturate.

Cartofii prăjiți

Cartofii prăjiți sunt o bombă calorică și sunt bogați în uleiuri vegetale hidrogenate, adică au foarte mult colesterol. „Uleiurile parțial hidrogenate dau mai multă stabilitate mâncărurilor, astfel încât acestea se strică mai greu. Aceste uleiuri pot fi reîncălzite fără nicio problemă, motiv pentru care sunt adeseori folosite în prăjirea alimentelor”, arată același studiu al Universității Harvard. Însă pentru persoanele care au colesterolul mărit, cartofii prăjiți sunt un adevărat pericol, mai ales dacă au tendința să îi consume des. Dacă nu vrei să elimini complet cartofii din alimentație, alege să îi prepari fără grăsimi: cartofii fierți sau copți sunt o alternativă mai sănătoasă și mult mai săracă în grăsimi.

Gălbenușul de ou

Ouăle, mai precis gălbenușurile de ou, conțin o cantitate mare de colesterol, așa că ele nu sunt recomandate persoanelor care au deja probleme. Un studiu realizat de Mayoclinic a descoperit însă că nu trebuie să renunți complet la ouă, dacă ai probleme cu colesterolul, ci doar să te rezumi la maximum 4 gălbenușuri de ou pe săptămână. În schimb, poți în continuare să îți prepari o omletă delicioasă din mai multe albușuri și un singur gălbenuș de ou.

Carnea roșie

Carnea de vită, miel și porc este mai bogată în colesterol și grăsimi saturate decât carnea albă, de pui sau de curcan, sau decât peștele. Potrivit American Heart Association, acest tip de carne poate contribui la creșterea nivelului de colesterol din sânge și poate înrăutăți problemele cardiace. De aceea, este bine să te rezumi la a consuma carne roșie doar o dată pe săptămână și să ai grijă ca înainte de preparare să elimini cu cuțitul toate zonele cu grăsime de pe bucata de carne pe care urmează să o gătești.

Lactatele bogate în grăsimi

Brânzeturile sau smântâna pot avea un conținut foarte ridicat de grăsimi, așa că este important să știi să alegi brânzeturi slabe, pe care le poți consuma fără teama că îți vor ridica nivelul colesterolului. De exemplu, brânza franțuzească, brânza topită sau cașcavalul pot conține până la 80% grăsimi, în timp ce brânza slabă de capră sau telemeaua au doar 30%. Obișnuiește-te să citești etichetele produselor pe care le cumperi și să le eviți pe cele foarte bogate în grăsimi, înlocuindu-le cu alternative mai sănătoase.

Sosurile, în special maioneza

Sosurile sunt foarte bogate în grăsimi și pot crește dramatic numărul de calorii al unei mese. Persoanele care au deja probleme cu colesterolul trebuie să elimine complet din alimentație maioneza, care este preparată cu cantități mari de ulei. Și sosurile din comerț sunt la fel de periculoase, pentru că au un conținut extrem de ridicat în grăsimi pe care organismul nostru le asimilează greu. Dacă ți se pare că mâncarea este mai gustoasă servită alături de un sos, poți încerca să înlocuiești aceste sosuri cu niște alternative mai sărace în grăsimi. De exemplu, sosul de maioneză folosit în prepararea salatelor poate fi înlocuit cu succes cu un sos preparat din iaurt cu conținut mic de grăsime și condimente, astfel încât să nu pierzi din savoarea mâncărurilor pe care le prepari.

Reține că este important să eviți orice mâncăruri prăjite în baie de ulei, dar și mezelurile, produsele de patiserie și snacksurile. Chiar și în cantități mici, acestea pot duce la creșterea nivelului de colesterol din sânge și pot provoca boli cardiovasculare dificil de tratat. De asemenea, nu uita că în alimentație cumpătarea este un cuvânt-cheie, așa că ai grijă să îți porționezi corect mâncarea și să nu faci excese alimentare.

Sursă foto: Shutterstock/Copyright: life-literacy

Te-ai născut în anii '80 sau în prima jumătate a anilor '90? Ai un motiv uriaș de îngrijorare!... Uleiul de in face minuni tenului - Masca cu in și avocado ...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x