Consumul de acizi grași Omega-3 ocupă un loc important în funcționarea corpului uman deoarece pot oferi numeroase beneficii, inclusiv: sprijinirea sănătății inimii, susținerea sănătății creierului și combaterea inflamației. Chiar dacă urmezi o dietă pe bază de alimente vegetale, poți menține un echilibru nutrițional.
Alimente vegetale bogate în acizi grași Omega-3
Acizii grași Omega-3 se regăsesc în trei forme: acid docosahexaenoic (DHA), acid eicosapentaenoic (EPA) și acidul alfa-lipoic (ALA). ALA este cel mai abundent din aceste surse pe bază de plante, dar nivelurile corespunzătoare de DHA și EPA se pot obține mai dificil într-o dietă vegană sau vegetariană.
Poți asimila toți acizii grași Omega-3 din alimentele vegetale, care pot ajuta la completarea a diferite tipuri de diete. Dacă întâmpini probleme în ce privește organizarea alimentației, poți cere sfatul unui medic sau al unui nutriționist.
Semințe de in
Semințele de in oferă cei mai mulți acizi grași Omega-3 ALA. Fibrele solubile din compoziția acestora pot asigura senzație de sațietate pe parcursul zilei, ceea ce poate ajuta la gestionarea unei greutăți optime și pot sprijini o dietă pentru slăbit. Totodată, fibrele pot preveni afecțiunile digestive și te pot face să consumi o cantitate mai mică de alimente.
Citește și: Cum îți pot îmbunătăți probioticele sănătatea. Ce beneficii pot oferi
Nuci
Nucile pot scădea tensiunea arterială, te pot ajuta să scapi de kilogramele în plus, pot susține un proces de îmbătrânire mai sănătos și pot stimula sănătatea intestinală, potrivit Eating Well. Totodată, sunt alimente vegetale bogate în acizi grași Omega-3.
Semințe de chia
Semințele de chia oferă concentrații ridicate de calciu și fibre. Datorită cantităților ridicate de antioxidanți, acestea pot diminua efectele dăunătoare ale stresului oxidativ asociate cu: declinul cognitiv, afecțiunile inimii și anumite tipuri de cancer. În plus, pot susține sănătatea oaselor și pot preveni afecțiunile de la nivelul acestora.
Varză de Bruxelles
Varza de Bruxelles este o legumă cruciferă care conține acizi grași omega-3, conform NDTV. Are un conținut bogat în antioxidanți și fibre, care pot îmbunătăți digestia, pot diminua inflamația și pot susține sănătatea inimii.
Ulei de rapiță
Uleiul de rapiță este o sursă bună de vitamina E și vitamina K, în timp ce asigură un conținut scăzut de grăsimi saturate. Mai mult, oferă grăsimi mononesaturate și polinesaturate. Acesta poate avea efecte benefice asupra tensiunii arteriale și poate scădea riscul de apariție a bolilor de inimă. Poate fi utilizat ca înlocuitor pentru uleiul de măsline și poate diminua nivelurile de trigliceride și colesterol din organism.
Citește și: Tratamente naturiste pentru memorie și concentrare. Ce funcționează și ce nu?
Alge
Spirulina, nori și chlorella sunt specii de alge, care se regăsesc printre aceste alimente vegetale bogate în acizi grași Omega-3. Consumul de alge te poate ajuta să scapi de kilogramele în plus, poate diminua riscul de a dezvolta afecțiuni cardiace și poate îmbunătăți sănătatea inimii. De asemenea, spirulina se administrează cel mai frecvent sub formă de suplimente.
Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.
Medicamente în bagajul de mână. În ce condiții poți lua medicamente în avion... Băuturi bogate în electroliți. De ce pot sprijini hidratarea...