Antena Căutare

Cât de multă cafea putem bea zilnic?

Literatura științifică susține că sănătatea cardiovasulară nu este afectată de consumul a până la 300 mg de cofeină pe zi. O ceașcă espresso conține în medie 90 mg de cofeină. A consuma cofeină în doze mai mari de 300 mg, adică mai mult de 3 căni de cafea espresso pe zi, poate provoca unele efecte negative.

Cafeaua este nelipsită din meniul zilnic al multor persoane. Consumul acestei băuturi este, de multe ori, asociat cu problemele legate de tensiunea arterială și insomnii. Cât de multă cafea este periculoasă? Nutriționistul Gianluca Mech explică beneficiile acestei băuturi, dar și limita peste care nu este indicat să trecem.

„Literatura științifică susține că sănătatea cardiovasulară nu este afectată de consumul a până la 300 mg de cofeină pe zi. O ceașcă espresso conține în medie 90 mg de cofeină. A consuma cofeină în doze mai mari de 300 mg, adică mai mult de 3 căni de cafea espresso pe zi, poate provoca unele efecte negative. Printre acestea se numără tahicardia, creșterea tensiunii arteriale, anxietatea, insomnia, absorbția redusă de calciu și fier. Chiar și în timpul unei dietei, aportul de cafea fără zahăr nu este contraindicat”, explică nutriționistul Gianluca Mech.

Cofeina poate provoca anxietate și poate perturba somnul

„Consumul de prea multă cofeină poate duce la amețeli, anxietate, palpitații cardiace și chiar atacuri de panică. Dacă aveți o sensibilitate la cofeină și consumul ei vă suprastimulează, ar fi de preferat să o evitați cu totul.

Un alt efect secundar nedorit este acela că poate perturba somnul. Dacă observați că consumul de cafea reduce calitatea somnului, nu o mai consumați în a doua parte a zilei, adică după ora 14:00.

Cofeina poate avea, de asemenea, efecte diuretice și de creștere a tensiunii arteriale. Cu toate acestea, poate persista o ușoară creștere a tensiunii arteriale de 1-2 mm / Hg”, dezvăluie Gianluca Mech.

Întreruperea consumului poate duce la simptome de sevraj

„O altă problemă a cofeinei este că poate da dependență. Atunci când oamenii consumă în mod regulat cofeină, devin toleranți la aceasta. Fie încetează să aibă efectul scontat, fie este nevoie de o doză mai mare pentru a produce aceleași efecte. Când cineva renunță la cofeină, apar simptome de sevraj. Cum ar fi dureri de cap, epuizare, gândire încețoșată și iritabilitate. Acestea pot dura câteva zile”, adaugă nutriționistul Gianluca Mech.

Diferența dintre cafea normală și cafea decofeinizată

„Unii oameni înlocuiesc cafeaua normală cu cea decofeinizată. Aceasta se obține de obicei prin clătirea boabelor de cafea cu solvenți chimici. La fiecare clătire a boabelor, un anumit procent din cofeină se dizolvă în solvent. Acest proces se repetă până când cea mai mare parte a cofeinei a fost eliminată. Rețineți că și cafeaua decofeinizată conține cafeină, însă mult mai puțină decât o cafea obișnuită”, mai spune nutriționistul Gianluca Mech.

Gianluca Mech este unul dintre cei mai apreciati nutritionisti, la nivel international, sfaturile sale fiind urmate inclusiv de staruri precum Anastasia Soare, Sarah Ferguson- Ducesa de York, Ornela Mutti sau Silvio Berlusconi.

Gianluca a lansat in trecut doua campanii importante impotriva obezitatii, care trag un semnal de alarma in ceea ce priveste inmultirea cazurilor in randul copiilor si al adolescentilor. Campania din Statele Unite ale Americii a fost lansata alaturi de Ivana Trump, iar in Europa alaturi de Ducesa de York, Sarah Ferguson.

OMS, adevărul despre coronavirus! „Nu există dovezi pentru această teorie în privința COVID-19!”... Otrava ascunsă în mâncare. Experții, semnal de alarmă pentru români: ”Acest ingredient există aproape în orice aliment. ...
Zodii ghinioniste în ziua de 4 iunie 2023. Trei nativi care se vor confrunta cu probleme
Astrele vorbesc despre trei zodii ghinioniste în ziua de 4 iunie 2023. Acești trei nativi se...
Horoscopul zilei de 4 iunie 2023. Berbecii trebuie să fie atenți la bani. Află ce se întâmplă cu zodia ta
Horoscopul zilei de 4 iunie 2023 spune că Berbecii trebuie să fie atenți pe plan financiar...
Parteneri
Cel mai bun smoothie antiinflamator. Nutriționiștii îl recomandă pentru micul dejun
Catine.ro
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


Ultimele știri
x