Rezultatele arată că microplasticele se pot acumula în organism și pot fi asociate cu probleme de sănătate, cum ar fi cancerul pulmonar, problemele respiratorii, reducerea fertilității și scăderea greutății la naștere.
Totuși, studiile realizate pot indica doar asocieri și nu pot demonstra o cauzalitate directă.
Guma de mestecat poate elibera mii de particule minuscule de plastic în gură, potrivit ultimilor studii
Rezultatele au fost prezentate în cadrul American Chemical Society’s Spring 2025 meeting din San Diego. Gumele de mestecat se prepară dintr-o bază extrasă din arborii de cauciuc, îndulcitor, arome și alte ingrediente. În general, gumele naturale folosesc polimeri pe bază de plante, care mai poartă denumirea de bioplastice. Gumele sintetice folosesc polimeri pe bază de petrol. Practic, guma sintetică include plastic ca ingredient, conform Everyday Health.
Citește și: Englezii reciclează guma de mestecat aruncată. Se fac cizme și huse pentru telefoane
Pentru a observa legătura dintre microplastice și gumă de mestecat, cercetătorii au analizat 10 mărci populare de gumă de mestecat, cinci naturale și cinci sintetice.
În cadrul primului experiment, un voluntar a mestecat șapte bucăți de gumă selectate din fiecare marcă. Participantul a mestecat fiecare bucată de gumă timp de 4 minute. Astfel, a produs mostre de salivă la fiecare 30 de secunde, apoi a făcut o clătire finală a gurii cu apă curată. Toate acestea au fost combinate într-o singură probă.
Într-un alt experiment, participantul a oferit periodic mostre de salivă timp de 20 de minute. În acest mod, oamenii de știință au putut evalua rata de eliberare a microplasticului din fiecare bucată.
Rezultatele studiului. Ce se întâmplă cu microplasticul din guma de mestecat
Printre principalele constatări ale experimentului au fost:
· Guma a eliberat în medie 100 de microplastice pe gram (g). De regulă, o gumă cântărește între 2 și 6 g.
· Atât gumele sintetice, cât și cele naturale au eliberat cantități similare de microplastice.
· Majoritatea microplasticelor s-au desprins din gumă în primele 2 minute de mestecat. Nu saliva a fost cea care a fărâmițat microplasticele. Actul de mestecare a făcut bucățile să se desprindă.
· Unele tipuri de gumă pot elibera până la 637 de microplastice pe gram.
Citește și: Ce se întâmplă în corpul tău dacă înghiți guma de mestecat
Oamenii de știință au estimat că dacă o persoană medie ar mesteca 160 până la 180 de bucăți mici de gumă pe an, ar ingera aproximativ 30.000 de bucăți de microplastic: "Nu cred că este atât de grav încât să nu mestecăm gumă. Sunt atât de multe locuri în care suntem expuși la microplastice și nu le putem evita pe toate. Dar cred că este important să fim conștienți de această problemă." a explicat Lisa Lowe, autorul principal al studiului și student doctorand, care a început proiectul ca stagiar la nivel de licență în cadrul University of California, din Los Angeles, Statele Unite ale Americii.