Antena Căutare

Ce sa mananci cand ai colesterolul mare

Nivelul crescut al colesterolului rau (LDL) este asociat cu bolile cardiovasculare. Pentru a veni in ajutorul persoanelor care au LDL peste valorile normale, nutritionistii americani au pus la punct o lista cu alimentele ce contribuie la scaderea LDL si la cresterea nivelului colesterolului bun (HDL).




Alimente recomandate...

Paste integrale

Antioxidantii din paste contribuie la controlul nivelului de insulina care, la randul ei, determina diminuarea nivelului LDL si al trigliceridelor. Un studiu efectuat la Universitatea Harvard a analizat dietele a peste 27.000 de persoane de-a lungul a opt ani. In urma cercetarii s-a dovedit ca persoanele care au mancat paste preparate din cereale integrale au slabit mai mult decat cele care preferau celelalte preparate din faina alba.

Oua

Un studiu citat de Jurnalul american de nutritie arata ca ouale cresc nivelul de colesterol bun, fara a-l mari pe cel rau. Consecinta? Arterele raman "curate" mai mult timp. Un alt studiu a dovedit ca persoanele care obisnuiesc sa manance cel putin un ou in fiecare zi (inclusiv galbenusul) slabesc mai repede si sunt mai pline de energie fata de cele care refuza acest aliment.

Migdale

O mana de migdale mancate zilnic, timp de mai multe saptamani, ajuta la pierderea kilogramelor, sustin cercetatorii de la Universitatea Purdue (SUA). Migdalele contribuie la scaderea nivelului de colesterol rau din sange, avand chiar efect similar cu tratamentul medicamentos im asemenea cazuri.

Hipotensivii sunt, de asemenea, sfatuiti sa consume in medie cinci migdale zilnic pentru a norma­liza valoarea tensiunii arteriale. Aceste oleaginoase au avantajul de a ajuta organismul sa nu asimileze caloriile ce provin din alimente nesanatoase.

Ciocolata neagra

Cercetarile arata ca ciocolata neagra (nu cea dulce, cu lapte sau umpluta cu creme) imbunatateste sanatatea inimii, scade tensiunea arteriala si reduce nivelul de LDL. De asemenea, ciocolata neagra reduce posibilitatea de formare de cheaguri de sange, sporind insa fluxul de sange catre creier.

Pizza cu ansoa

O prezenta surprin­zatoare pe aceasta lista este pizza cu ansoa si usturoi. Desi este vazuta de multi ca un preparat fast-food, acest tip de pizza este indicat pacientilor cu nivel crescut de colesterol rau datorita combinatiei de peste ansoa cu usturoi. Ansoa are zinc, fier, iod si seleniu, elemente ce contribuie la sporirea efectelor uleiului de peste. Se stie ca untura de peste este deosebit de eficienta in reducerea LDL, insa efectul e sporit de prezenta usturoiului. De altfel, orice combinatie intre usturoi si ansoa functioneaza, asa ca specialistii va sfatuiesc sa o incercati.

... si nerecomandate

Tilapia

Contrar opiniei generale, pestele nu este indicat chiar in orice dieta. De exemplu, pestele tilapia. Intrat recent pe piata romaneasca, tilapia ar trebui evitat de persoanele cu hipercolesterolemie. Motivul? Acest peste este bogat in acizi grasi omega 6 si are un nivel scazut de acizi grasi omega 3. Asa cum se stie, doar omega 3 este bun pentru organism in orice cantitate, nu si omega 6. Raportul corect intre cele doua tipuri de acizi grasi esentiali este de 1 (omega 3) si 4 (omega 6).

Tofu

Este adevarat ca soia (din care se obtine tofu) reuseste, printre altele, sa reduca LDL. Insa, conform unui studiu, acest lucru se produce doar daca se mananca o cantitate de aproape doua kilograme de soia in fiecare zi. Or, acest lucru este de cele mai multe ori imposibil. Mai mult chiar, daca se depaseste aceasta cantitate, soia "ajuta" organismul sa depoziteze grasime.

Sucul de mere

Un mar pe zi tine doctorul departe, spune un proverb romanesc. Acest lucru este valabil doar daca fructul este mancat proaspat, nu sub forma de dulceata sau, si mai rau, de suc la cutie. Pentru ca sucul de mere nu doar ca nu e deloc bogat in fibre, dar contine cantitati foarte mari de zahar. Din cauza acestei combinatii nefericite, creste si nivelul de zahar din sange, dar si cel al LDL.

Margarina

Folosita multi ani din cauza pretului relativ mic in comparatie cu cel al untului, margarina este unul dintre cele mai periculoase alimente. Motivul il constituie continutul de uleiuri hidrogenate si partial hidrogenate.

De asemenea, margarinele contin niveluri ridicate de grasimi trans (cele mai periculoase grasimi), care cresc nivelul colesterolului "rau" (LDL) si il micsoreaza pe cel al colesterolului "bun" (HDL), contribuind la marirea riscului de afectiuni cardiovasculare. Nutritionistii reamintesc ca margarina se gaseste si in toate cremele cu care sunt umplute diversele produse de cofetarie.

sursa: Jurnalul.ro

foto: Hepta.ro

VIDEO! Cum sa ne protejam de gripa... VIDEO! Cum ne afecteaza sanatatea munca de birou...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 20 aprilie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul, dat de Alexandra Ungureanu
Hello Chef sezonul 7, 20 aprilie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul, dat de Alexandra Ungureanu Sambata, 20.04.2024, 15:30
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x