În medicina tradițională balcanică și est-europeană, cozile de cireșe sunt folosite de generații ca remediu natural pentru problemele urinare și nu numai. În timpul sezonului de cireșe, în țări precum România, Bulgaria, Serbia, Croația, dar și Turcia, cozile sunt păstrate și uscate pentru a fi consumate în ceaiuri pe tot parcursul anului.
Această parte a fructelor, aruncată de obicei, ascunde o comoară de nutrienți cu numeroase beneficii pentru sănătate. Potrivit studiilor, cozile de cireșe au un conținut ridicat de compuși bioactivi, în special compuși fenolici precum flavonoide, acizi fenolici și antocianine. De asemenea, sunt bogate în saponine, care dau gustul amar al cozilor de cireșe.
Ce beneficii are ceaiul din cozi de cireșe
Substanțele din compoziția cozilor de cireșe au efecte diuretice, antiinflamatoare și detoxifiante. Ceaiul preparat din ele poate aduce numeroase beneficii pentru sănătate:
- Este un diuretic natural. Cozile de cireșe stimulează eliminarea excesului de apă din organism. Ceaiul preparat din acestea poate reduce retenția de apă, edemele și senzația de balonare;
- Susține sănătatea rinichilor. Prin creșterea fluxului urinar, cozile de cireșe ajută la curățarea rinichilor, reduce inflamația acestora și previne formarea pietrelor;
- Ajută în infecțiile urinare. Ceaiul din cozi de cireșe este folosit în mod tradițional ca adjuvant în infecțiile de tract urinar. Datorită efectului său antiinflamator și ușor antiseptic, reduce iritația și senzația de arsură;
- Sprijină detoxifierea. Prin acțiunea diuretică și antioxidantă, ceaiul din cozi de cireșe stimulează eliminarea acidului uric (nivelul crescut poate provoca gută sau pietre la rinichi) și susține funcția hepatică.
- Poate ajuta la slăbit. Prin eliminarea retenției de apă, reducerea balonării și susținerea metabolismului, ceaiul din cozi poare fi benefic și în curele de slăbire;
- Scade tensiunea. Ceaiul din cozi de cireșe poate fi un adjuvant în caz de hipertensiune arterială. Prin eliminarea excesului de apă din corp, ajută la scăderea volumului sanguin, ceea ce poate contribui la reducerea tensiunii arteriale.
Citește și: Medicool sezonul 8, 1 martie 2025. Ce trebuie să facem într-o criză de rinichi
Mod de preparare
Când savurezi cireșele proaspete, păstrează cozile și întinde-le pe o hârtie sau pe prosop de bucătărie într-un loc întunecat, uscat și bine aerisit. Dacă este cazul, le poți acoperi cu un tifon pentru a le proteja de praf. Lasă-le la uscat natural timp de 4-7 zile, până devin complet uscate și casante.
După uscarea completă, depozitează cozile într-un borcan de sticlă închis ermetic, într-un loc răcoros, ferit de lumină și umezeală. Dacă le păstrezi în condiții optime, poți folosi cozile de cireșe până la un an, fără a-și pierde calitățile.
Ceaiul din cozi de cireșe se prepară astfel:
- Folosește pumn mare de cozi de cireșe (aproximativ două linguri) la 500 ml de apă;
- Fierbe apa, adaugă cozile când a dat în clocot și lasă-le să fiarbă 5 minute;
- Oprește focul, acoperă vasul și lasă la infuzat timp de 15-20 de minute;
- Strecoară ceaiul și consumă-l cald sau la temperatura camerei. Poți adăuga puțină miere sau lămâie pentru un gust mai plăcut.
Cum se face cura cu ceai din cozi de cireșe
Durata curelor și modul de administrare diferă în funcție de afecțiunea tratată. Pentru a beneficia de efectul diuretic, cel mai des urmărit beneficiu al ceaiului din cozi de cireșe, se recomandă o cură de 5-7 zile, cu 3 căni de ceai pe zi. Momentul optim pentru administrare este cu 30 minute înainte de mese.
Dacă este nevoie, cura se poate repeta după o pauză de o săptămână. Nu se recomandă consumul zilnic îndelungat, deoarece poate duce la pierderi de electroliți, în special de potasiu.
Pe durata curelor cu ceai din cozi de cireșe, încearcă să reduci consumul de sare și de alimente procesate pentru a susține efectul diuretic.
Citește și: Clafoutis cu cireșe. Desertul vedetă al verii din bucătăria franțuzească
Ce contraindicații are ceaiul din cozi de cireșe
Deși este un remediu natural și blând, ceaiul din cozi de cireșe nu este potrivit pentru oricine. Persoanele cu insuficiență renală sau cu alte afecțiuni renale grave trebuie să evite consumul de produse diuretice fără acordul medicului.
De asemenea, femeile însărcinate sau care alăptează ar trebui să consulte un medic înainte de a consuma ceaiul, deoarece efectele diuretice pot influența echilibrul lichidelor în organism.
Dacă ai tensiune arterială scăzută, consumul acestui ceai îți poate provoca stări de slăbiciune sau amețeli. Administrarea îndelungată sau în exces poate cauza dezechilibre electrolitice, mai ales dacă nu este însoțită de o hidratare corectă.
Dacă observi reacții neobișnuite sau disconfort, oprește consumul și cere sfatul unui medic.
Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.
Efectele cafelei pe stomacul gol. Ce se întâmplă când o consumăm dimineața, înainte de alte alimente... Exerciții pentru abdomen. Ce tip de sport te ajută să ai un abdomen plat și definit?...