Antena Căutare

Dezinformarea te poate costa. 3 mituri periculoase pentru sănătatea ta

Când vine vorba de sănătatea noastră, e foarte important să fim bine informați, iar sursele pe care le alegem sunt esențiale.

Când vine vorba de sănătatea noastră, e foarte important să fim bine informați, iar sursele pe care le alegem sunt esențiale. Din nefericire, în mediul online poate fi uneori dificil să distingi între un expert și un șarlatan când vine vorba de afecțiuni medicale. Medicina nu este un domeniu foarte accesibil publicului larg. Un student urmează cinci ani de cursuri și șase ani de rezidențiat înainte de a deveni doctor, lucru care demonstrează cât de mare e volumul de informații pe care acesta trebuie să le cunoască.

Tocmai de aceea, un om care nu a studiat niciodată medicina poate fi vulnerabil în fața informațiilor false vehiculate pe internet de așa-ziși experți. Există nenumărate exemple pe internet de leacuri miraculoase, diete minune sau tehnici de meditație propuse pentru a vindeca fel și fel de afecțiuni, fără niciun rezultat. Tocmai de aceea, e foarte important să nu te lași niciodată convins de informațiile false peste care vei da. Dacă e prea frumos ca să fie adevărat, aproape întotdeauna așa e. Iată 3 mituri care îți pot pune în pericol sănătatea:

1. Sănătatea noastră nu depinde de noi, ci de forțe exterioare

Această preconcepție e foarte des întâlnită în România. Spre exemplu, în 2013, peste o treime din Bucureșteni au declarat că sănătatea depinde mai mult de Dumnezeu decât de individ, iar „37% declară că nu au apelat la medic, deşi consideră că ar fi trebuit să o facă”, conform acestui studiu. Această mentalitate este însă foarte periculoasă, întrucât conduce la inacțiune.

Nu poți trata bolile și afecțiunile de care nu ești conștient, astfel că e foarte important să fii proactiv când vine vorba de sănătatea ta. Tocmai de aceea, trebuie să fii mereu informat cu privire la starea ta fizică. Ca să ai cele mai mari șanse la o viață sănătoasă, trebuie să iei decizii bune pentru sănătatea ta, cum ar fi să mergi periodic la consultații și analize medicale. Astfel, vei avea un control mult mai bun asupra propriei tale sănătăți și vei putea fi prevenit din timp în cazul apariției unor afecțiuni.

2. Poți vindeca orice boală cu ajutorul plantelor

Deși putem folosi eficient multe tipuri de plante pentru a combate răceala, febra, diareea sau alte afecțiuni, acest lucru nu este valabil și pentru bolile grave cum e cancerul sau hepatita. Din nefericire, există multe informații pe internet în sens contrar. Deși natura are foarte multe de oferit în termeni medicali, idealizarea efectelor acesteia nu servește nimănui, cu atât mai puțin bolnavilor în fază terminală, cărora le dă o falsă speranță.

Medicina naturistă își arată repede limitările când vine vorba de afecțiuni medicale grave, însă asta nu îi împiedică cu nimic pe cei care au de câștigat din asta să susțină contrariul. Vedem deseori exemple de oameni care, chipurile, s-ar fi vindecat miraculos de boli grave de inimă sau afecțiuni degenerative cu ceaiuri sau diete naturiste, lucru care este pur și simplu fals. Dacă astfel de leacuri ar fi existat, le-am fi folosit cu toții și ar fi produse pe scară industrială. Simplul fapt că nu se întâmplă acest lucru demonstrează că acestea sunt invenții.

3. Consumul moderat de alcool e benefic

Existența acestui mit nu este deloc surprinzătoare. Consumul de alcool este o plăcere vinovată pentru multe persoane, așa că e normal să ne dorim cu toții să credem că, măcar în cantități mici, alcoolul e un factor pozitiv pentru sănătatea noastră. Astfel nu mai trebuie să ne simțim la fel de vinovați atunci când depășim măsura.

Interesant este însă faptul că acest mit pleacă de la niște informații corecte și anume că cei care consumă alcool în cantități moderate au tendința să fie mai sănătoși, însă motivele sunt cu totul altele. Conform Medium, oamenii care consumă moderat alcool sunt, totodată, mai înstăriți, fumează mai puțin și sunt mai bine educați. Alcoolul nu are un efect pozitiv asupra sănătății; în realitate, oamenii care consumă alcool moderat sunt mai sănătoși decât ceilalți pentru că au mai multă grijă de ei înșiși.

Medicii avertizează! Acestea sunt cele mai nocive alimente de post care afectează organismul. Află cum le poți identific... Plătește cu viața lui pentru o eroare medicală de proporții! A urmat 5 ani de chimioterapie și apoi a aflat că nu a fost...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei Sambata, 23.03.2024, 15:30
Ai Formula 1 în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x