Antena Căutare

Frica de zbor poate fi vindecată. O pereche de ochelari speciali, un specialist și câteva ședințe - rețeta tratării celor mai multe dintre fobii

Pentru mulţi dintre noi frica de înălţime, de pildă, poate fi o experienţă traumatizantă. Iar simplu fapt că stai foarte aproape de o prăpastie poate genera frici intense ce pot declanşa chiar şi atacuri de panică.

Pentru mulţi dintre noi frica de înălţime, de pildă, poate fi o experienţă traumatizantă. Iar simplul fapt că stai foarte aproape de o prăpastie poate genera frici intense ce pot declanşa chiar şi atacuri de panică.

Cu o pereche de ochelari speciali, pot fi recreate toate scenariile de care ne este teamă, cu o expunere minimă la risc fizic. În plus, totul este monitorizat atent de un specialist.

Suntem într-un simulator de realitate virtuală. Unul creat nu pentru a ne juca, ci pentru a ne învinge fricile. În cazul reporterului Observator, cea de zbor. Și nu de zborul în sine, ci de senzația lipsei de control.

„În România, unul din patru români suferă de fobie de înălţime. Paradoxal, şi piloţii vin la terapie pentru că, de fapt, frica de zbor are la bază frica de a nu fi în control, plus frica de moarte”, a explicat psihoterapeutul Nadia Gorduza.

Pentru frica de zbor, în mod specific, sunt 8 şedinţe. Persoana respectivă trece de la a merge la check-in, la a decola, a ajunge într-o zonă cu turbulențe, a ateriza. Sunt expuse gradual, iar pe măsură ce îi creşte anxietatea, pune în practică ce a învăţat în şedinţele anterioare.

Dacă fricile noastre ar fi cuprinse pe o scară de la 1 la 10, chiar şi la o anxietate de 4 e cazul să mergem la specialist. Prin realitate virtuală putem să tratăm mai multe fobii. Cum sunt, de pildă, frica de înălţime sau cea de poduri. Sau chiar frica de a vorbi în public.

Dieta pe 7 zile cu roșii și suc de roșii. Slăbești și îți protejezi inima... Cum îți poți învăța creierul să nu mai simtă durere...
Stratul de ceară de pe mere. Ce spun specialiștii despre el și cum poate fi eliminat
Fructele din supermarketuri sunt frumoase. Au o formă atât de uniformă, sunt atât de...
Horoscopul zilei de 23 martie 2023. Racii au parte de o zi minunată. Află ce se întâmplă cu zodia ta
Horoscopul zilei de 23 martie 2023 spune că Racii se vor bucura de clipe și momente care le vor...
Parteneri
Icre de fasole cu ceapă caramelizată. Rețetă delicioasă de post
Catine.ro

Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


Ultimele știri
x