Antena Căutare

Hidrocoloizi contra obezitatii

Organizatia Mondiala a Sanatatii, intr-un raport recent, estimeaza ca pana in 2015 numai in SUA populatia supraponderala va ajunge la 1,5 milioane de persoane, cu un cost estimat pentru ingrijire de circa 117 miliarde de dolari.

Piata alimentelor si bauturilor, dar si a suplimentelor pentru controlul greutatii este estimata in SUA (2009) la circa 3,64 miliarde de dolari, in timp ce in Europa de Vest este de 1,3 miliarde de dolari.

Ingrijorator este ca in Romania, in ultimii 20 de ani, prevalenta obezitatii in randul copiilor si a adultilor (sa nu uitam ca adultul obez este de cele mai multe ori fostul copil obez) are o crestere alarmanta, OMS raportand in 2009 un nefericit loc pe podium (locul 3) al Romaniei in topul obezitatii.

In ceea ce priveste solutiile la aceasta situatie alarmanta, se mentioneaza ca mentinerea bilantului energetic prin controlul apetitului este o strategie-cheie. In consecinta, companii de produse alimentare din intreaga lume si-au focalizat interesul pe crearea unor produse alimentare imbogatite cu fibre alimentare, deci cu o putere de satietate ridicata.

Produsele realizate, din categoria lactatelor de baut, simple sau cu adaosuri de arome naturale sau fructe, au trecut deja testele, revendicarile de instalare a satietatii fiind aprobate la o doza de 1,6 mg fibre/portie de 160 g, starea de satietate fiind pastrata si dupa 60 de minute de la consumare, fara modificarea caracteristicilor senzoriale ale produselor.

Aspectele tehnologice ale acestor metode de fortifiere cu fibre ale alimentelor presupun utilizarea diferitelor formule care includ si combinatii de hidrocoloizi, substante cu proprietatea de a forma geluri in contact cu apa: agar, caragenan, amidon de porumb, gelatina, gellan, guma guar, guma arabica, lecitina, guma locust, matodextrina, pectina, metilceluloza, alginat de sodiu, xanthan.

Hidrocoloizii includ atat polizaharide, cat si proteine cu proprietati diverse, precum: ingrosarea si gelificarea solutiilor apoase, stabilizarea spumelor, emulsionarea si dispersia, precum si prevenirea cristalizarii solutiilor saturate de zahar.

Pastrarea unor caracteristici senzoriale superioare, care asigura o vandabilitate usoara a acestor produse, este dublata de necesitatea de a aduce un aport de fibre prin aceste alimente care sa nu perturbe bilantul azotat, datorita faptului ca fibrele solubile cresc riscul cresterii vitezei tranzitului intestinal, iar fibrele insolubile reduc substantial palatabilitatea alimentelor.

Accesibilitatea din punct de vedere financiar este un alt punct-cheie, pentru ca in Romania cresterea alarmanta a obezitatii are o cauza care risca sa devina endemica: saracia!

Citeste jurnalul.ro

Pastila-minune pentru slabit... Verdeturile sunt bune in tratarea diabetului...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x