Antena Căutare

Spondiloza cervicală. Ce este? De ce apare? Cum o tratăm?

Spondiloza cervicală - numită şi artrita gâtului - este termenul medical folosit pentru toate schimbările ce intervin în această zonă odată cu trecerea timpului.

Spondiloza cervicală - numită şi artrita gâtului - este termenul medical folosit pentru toate schimbările ce intervin în această zonă odată cu trecerea timpului.

Durerea cervicală poate fi cauzată de mai mulţi factori, dar cel mai adesea este legată de vârstă, pentru că discurile vertebrale şi încheieturile se deteriorează din cauza trecerii timpului.

Spondiloza cervicală afectează peste 85% dintre oamenii trecuţi de 60 de ani şi cauzează dureri şi rigiditate în zona cervicală. Spondiloza cervicală poate da și amețeli.

Factorii de risc includ:

  • vârsta , ocupaţia , leziuni ale gâtului , factori genetici , fumatul.

În cazul în care durerile sunt puternice şi radiază în braţe sau picioare, iar mişcările gâtului, braţelor sau picioarelor sunt limitate, e nevoie de un consult la un medic ortoped sau neurolog. Acesta va verifica cât de mult poate mişca pacientul gâtul, braţele, va testa reflexele şi capacitatea musculară pentru a afla dacă este vreo presiune pe măduva spinării sau pe nervi, îl va pune să meargă pentru a vedea dacă presiunea pe măduva spinării afectează mişcările, iar dacă depistează probleme, va recomanda teste imagistice care oferă informaţii detaliate care ajută la stabilirea diagnosticului.

Spondiloza cervicală. Ce este? De ce apare? Cum o tratăm?

Radiografia gâtului poate arăta, de exemplu, excrescenţele osoase, care sunt semn clar de spondiloză sau cauze mai grave ale durerii şi rigidităţii: tumori, infecţii sau fracturi. CT-ul sau RMN-ul pot oferi acele informaţii importante despre nervi şi măduva spinării, dar şi despre oase sau discurile vertebrale, ce ajută la stabilirea clară a diagnosticului, fiind metode mai specifice de diagnostic.

La acestea, medicul poate adăuga şi nişte testări ale nervilor: electromiografie sau o analiză a activităţii nervilor prin care se depistează forţa şi viteza semnalelor nervoase.

Spondiloza cervicală: tratament

În funcţie de severitatea simptomelor, se aplică şi tratamentul care să o amelioreze. Scopul acestuia este să elimine durerea, să ajute pacientul să realizeze activităţile uzuale, dar şi să prevină leziuni permanente ale măduvei spinării sau nervilor.

Spondiloza cervicală: exerciții

Pentru ameliorarea durerii, dar şi pentru a preveni o afectare mai puternică a zonei gâtului, este nevoie de exerciţii de gimnastică medicală pentru a relaxa, dar şi întări muşchii gâtului şi umerilor. Anumiţi oameni cu spondiloză cervicală sunt ajutaţi de anumite exerciţii de tipul tracţiunilor datorită cărora se distanţează puţin discurile vertebrale, mai ales dacă rădăcinile nervoase au fost lezate.

sursa: antenastars.ro

Slăbește simplu și rapid! Dieta cu bicarbonat de sodiu și lămâie are efect imediat... Dieta FULGER cu mere te ajută să slăbești un kilogram pe zi, fără să îți fie foame...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x