Antena Căutare

Sase masuri care previn aparitia gripei

Oficial, la sfarsitul saptamanii trecute, Centrul National de Supraveghere si Control al Bolilor Transmisibile a confirmat prezenta gripei in tara noastra. Doua femei tinere, insarcinate, din judetul Constanta au fost diagnosticate cu gripa, ceea ce dovedeste ca virusurile gripale deja circula pe teritoriul nostru. Nu este nici o surpriza. In Europa, gripa apare cu regularitate in epidemii anuale, in lunile decembrie, ianuarie, februarie, uneori chiar martie. De obicei, epidemiile de iarna dureaza la nivelul continentului european aproape patru luni.

Ministerul Sanatatii atentioneaza asupra primelor doua cazuri de imbolnavire cu virusul gripal. Totusi, medicii specialisti ne avertizeaza ca in spatele unui caz de gripa sunt cel putin alte 10-15 cazuri neizolate. Pentru ca asa e gripa: contagioasa inainte de a se manifesta sub forma de simptome specifice. Faptul ca primele doua cazuri confirmate sunt femei insarcinate nu este deloc intamplator. Deoarece in grupa persoanelor mai expuse la gripa si complicatiile ei sunt, alaturi de copii, varstnici, bolnavi cronici, femei insarcinate.

Solutia: in special pentru aceste categorii de persoane, dar si in general pentru toata populatia, vaccinul antigripal reprezinta cea mai eficienta arma de lupta contra virusurilor gripale. Nu toti cei care s-au infectat cu virusul gripal se imbolnavesc, insa cei care au forme clinice de boala prezinta simptomele comune: febra, tuse, dureri in gat, dureri musculare si articulare, dureri de cap, stare de rau. Simptomele infectei cu virusul gripei seamana cu alte infectii respiratorii, insa gripa este mai severa decat o simpla raceala.

Profesorul doctor Adrian Streinu-Cercel, managerul Institutului de Boli Infectioase "Matei Bals", spune ca putem sa ne punem la adapost de virusurile gripale daca ne vaccinam cel tarziu pana la sfarsitul acestei luni.

Centrul European pentru Controlul Bolilor (ECDC) estimeaza ca, in medie, aproape 40.000 de persoane mor prematur de gripa in fiecare an in Uniunea Europeana. Pentru fiecare deces corespund mult mai multe spitalizari care rezulta din complicatii ale gripei.

Epidemiile anuale de gripa sunt asociate cu o morbiditate si mortalitate ridicate, mai ales la persoanele in varsta (definite frecvent ca indivizi cu varsta de 65 de ani si peste) si la cele cu afectiuni medicale cronice. Severitatea infectiei cu virusul gripal poate varia de la an la an, in functie de caracteristicile virusului.

Pana la 90% dintre decese au loc la persoanele peste 65 de ani, in special in randul celor cu afectiuni medicale preexistente.

Gripa poate avea o evolutie clinica severa la persoanele de orice varsta cu afectiuni cronice preexistente. De asemenea, unele studii dovedesc ca apar forme foarte severe la copii mici (sub varsta de 2 ani) si la femeile gravide. In plus, gripa poate provoca exacerbari ale bolii pulmonare si cardiovasculare la persoanele care sufera de aceste afectiuni si pot duce la deces prin insuficienta cardiovasculara si cerebrovasculara.

Profesorul Adrian Streinu-Cercel insista asupra respectarii urmatoarelor masuri care pot limita riscul contaminarii virale:

1. Evitati contactul apropiat cu persoanele bolnave. Persoanele cu unul sau mai multe dintre urma-toarele simptome - febra, tuse, dureri in gat, dureri musculare, dureri de cap, frisoane si oboseala - pot fi infectate cu un virus gripal sau cu un alt virus.

2. Mentineti o distanta de cel putin un metru de orice persoana cu simptome gripale si evitati aglo-meratiile. Cand oamenii bolnavi sau aglomeratiile nu pot fi evitate, trebuie sa reduceti timpul de contact.

3. Nu vizitati, daca nu este absolut necesar, persoanele bolnave de gripa.

4. Spalati-va sau dezinfectati-va frecvent mainile. Spalatul sau dezinfectarea frecventa a mainilor va protejeaza de virus. Spalati-va bine pe maini cu apa si sapun, in special dupa ce tusiti sau stranutati. Dezinfectantele pentru maini pe baza de alcool reduc cantitatea de virus gripal de pe mainile contaminate, desi spalarea cu apa si sapun este mult mai eficienta. Spalatul pe maini nu trebuie sa fie doar o clatire rapida, trebuie sa dureze cel putin 20 de secunde de fiecare data.

5. Dupa spalarea cu apa si sapun, mainile trebuie uscate bine, daca este posibil cu prosoape de hartie de unica folosinta.

6. Evitati contactul cu ochii, nasul sau gura. Virusurile sunt transmise atunci cand o persoana atinge ceva care este contaminat cu germeni si apoi isi atinge nasul, ochii sau gura.

Citeste si Jurnalul!

8 sfaturi contra anxietatii... Weight Watchers, cel mai sanatos regim alimentar...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei Sambata, 23.03.2024, 15:30
Ai Formula 1 în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x