Antena Căutare

Sfinții 40 Mucenici. Ce se întâmplă în organism dacă bei ”44 de pahare cu vin”

Sfinții 40 Mucenici. Sfinții 40 Mucenici. Ce se întâmplă în organsimul tau dacă bei 44 de pahare cu vin. Avertismentul medicilor și cât trebuie să consumăm, de fapt, pentru a ne păstra sănătatea.

ce se intampla daca bei 44 de pahare cu vin

Sfinții 40 Mucenici. Ce se întâmplă în organsimul tau dacă bei 44 de pahare cu vin. Avertismentul medicilor și cât alcool trebuie să consumăm, de fapt, pentru a ne păstra sănătatea.

Pe 9 martie, credicioșii îi prăznuiesc pe cei 40 de Mucenici de la Sevastia, o sărbătoare importantă, semnalată cu cruce roșie în calendarul creștin ortodox. Tradițiile acestei sărbători menționează prepararea tradiționalilor mucenici muntenești sau moldovenești, în onoarea martirilor care au fost condamnați să moară înghețați în apele lacului Sevastia. Un alt obicei vorbește de consumul a 40 de pahare cu vin roșu (sau 44), de către bărbați.

Avertismentul medicilor privind tradiția celor ”44 de pahare”

Acest obicei este însă o reminiscență a unor practici din antichitate, când oamenii credeau că vinul băut de Măcenici îi va ajuta de-a lungul anului și le va da putere de muncă. Însă, ce se întâmplă în organismul celor care ar respecta această tradiție. Medicii avertizează despre consmul de vin, susținând că un pahar sau două pe zi, la mese diferite, face bine organismului. Însă tot ce depășește de această cantitate dăunează total sănătății. Crește tensiunea arterială, favorizează dislipidemiile (popular ”ficatul gras”) și apariția diabetului zaharat.

Sfinții 40 Mucenici. Ce se întâmplă în organism dacă bei ”44 de pahare cu vin”

Ce se întâmplă în organismul tău când bei vin

Alcoolul ajunge în organele corpului (ficat, rinichi, plămâni și creier) în doar câteva minute de la consumarea lui, datorită vitezei de circulație a sângelui. În momentul în care ficatul are de procesat cantități mari de alcool, (nici nu ne gândim la 44 de pahare), celelalte funcții ale sale sunt încetinite, ba chiar întrerupte pentru o perioadă. Atunci când celulele hepatice sunt forțate să detoxifice sângele în mod constant, ele se deteriorează și mor. Acesta este motivul pentru cei care consumă alcool în cantități mari pot suferi de hepatită alcoolica, ciroză hepatica sau steatoză alcoolică, cea din urmă grăbind evoluția către ciroză sau chiar provocând decesul, în lipsa cirozei.

Vinul o serie de substanțe precum: zaharuri, alcool etilic, glicerină, acizi organici, tanin, esteri, aldehide, proteine, aminoacizi, vitamine, săruri minerale. 1 litru de vin care are 10% vol. alcool aduce în aportul energetic 600 – 700 calorii, adică 25% din necesarul zilnic al organismului. Atunci când bei un litru de vin, din punct de vedere energetic este ca și când ai mânca - cu 0,9 l lapte, 500 g pâine, 580 g carne, 5 ouă sau 1 kg cartofi.

Vinul acționează asupra sistemului digestiv, circulator, nervos. Dacă în doze mici el activează secreția salivară și gastrică, mărește secreția pancreasului și ajută la saponificarea grăsimilor, consumat în doze mari poate provoca o congestionare permanentă a mucoasei gastrice, fapt ce duce la gastrita cronică de natură alcoolică. În plus, cantitățile mari de vin duc la hipertensiune și la creșterea temperaturii periferice.

Vinul favorizează apariţia cancerului

Sfinții 40 Mucenici. Ce se întâmplă în organism dacă bei ”44 de pahare cu vin”

Consumul a mai mult de un pahar de vin creşte riscul dezvoltării unei forme de cancer. Aceasta este și concluzia unui studiu efectuat de medicii englezi. Ba mai mult, studiul dezminte și ideea conform căreia un pahar de vin roșu poate aduce beneficii pentru sănătate. Iar în cazul persoanelor care renunţă la alcool după o perioadă în care consumul era o obişnuinţă, poate dura câţiva ani până ca ei să ajungă la un nivel de risc comparabil cu al celor care nu consumă deloc alcool.

Ce boli riști dacă consumi alcool peste limită

Orice alcool consumat peste limita duce la următoarele afecțiuni:

  • Distrugerea ficatului (ciroza);
  • osteoporoză;
  • riscul de cancer (de gât, de ficat, de sân, de esofag);
  • presiune arterială ridicată;
  • ulcere de stomac;
  • afectarea mușchiului inimii;
  • pancreatita acută și cronică;
  • nivel ridicat de trigliceride;
  • obezitate.

Raport OMS - România, pe locul 5 în topul țărilor cu alcool consumat excesiv

Sfinții 40 Mucenici. Ce se întâmplă în organism dacă bei ”44 de pahare cu vin”

De asemenea, consumul de alcool este responsabil de accidentele rutiere. Organizația Mondială a Sănătății definește consumul excesiv de alcool ca fiind consumul a cel puțin 60 grame alcool pur la bărbați sau 40 grame alcool pur la femei, cel puțin o dată în ultimele 30 de zile. În România, consumul de alcool realizat exclusiv de populația băutoare este de 21,3 litri de alcool pur/persoană/an. Aproximativ 92% din bărbați și 70% din femei au consumat cel puțin o dată în viață alcool, în timp ce două treimi din populaţie consumă alcool în mod regulat. România ocupă locul 5 în topul țărilor cu un model de consum de alcool de tip excesiv.

Ce poți face dacă vrei să respecți tradițiile de Mucenici

Pentru cei care totuși doresc să respecte tradiția vinului de Mucenici, aceștia pot alege să guste dintr-un pahar cu vin. Iar cei care, din motive medicale nu îl pot consuma deloc, tradiția mai spune că aceste persoane pot fi stropite cu vin, pentru a avea noroc tot anul. În plus, tradiția ”băutului celor 44 de pahare cu vin” este aspru criticată și de către preoți care susțin că aceasta nu are nicio legătură cu semnificația acestei sărbători.

Ce spune Biblia despre consumul de vin

Biblia nu le interzice creştinilor să consume bere, vin sau orice băutură alcoolică, alcoolul în sine nefiind un păcat. Alcoolismul, însă, da. (Efeseni 5:18; 1 Corinteni 6:12). Mai mult, în Scriptură, există numeroase versete care încurajează oamenii să stea departe de consumul de alcool (Levitic 10:9; Numeri 6:3; Deuteronom 14:26; 29:6; Judecători 13:4,7,14; 1 Samuel 1:15; Proverbe 20:1; 31:4,6; Isaia 5:11,22; 24:9; 28:7; 29:9; 56:12; Mica 2:11; Luca 1:15). Beția și efectele acestea sunt condamnate de Biblie.

Amestecul care te scapă definitiv de monturi. Bioenergoterapeutul Lidia Fecioru îl recomandă!... Cum protejezi copilul cu astm...
Mini Paris Brest cu căpșuni, mici bijuterii culinare pentru deliciul celor dragi
Dacă nu mai știi cu ce să-ți surprinzi persoanele iubite în materie de desert, îți oferim...
Horoscopul zilei de 9 februarie 2023. Racii sunt presați de timp. Află ce se întâmplă cu zodia ta
Horoscopul zilei de 9 februarie 2023 îi sfătuiește pe nativii din zodiac să se bazeze mai...
Parteneri
3 zodii care au șansa să-și găsească sufletul pereche în prima jumătate a lunii februarie. Ce spun specialiștii
Catine.ro

Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


Ultimele știri
x