Antena Căutare

Tehnici de gatit pentru a tine in frau greutatea

Atunci cand tocmai am pierdut una dintre bataliile duse pe frontul alimentatiei sanatoase (dar nu razboiul!), prima "scuza" care ne vine in minte este faptul ca nu avem destul timp pentru a gati corect. Preferam, in consecinta, sa ne potolim foamea cu o punga de chipsuri sau un produs fast-food, amanand momentul cand vom intra in bucatarie si vom gati "ca la carte".



GATITUL LA ABURI

Este cu certitudine cea mai sanatoasa si totodata cea mai simpla tehnica de gatit. Daca nu aveti la indemana un steamer profesional, atunci e suficient sa folositi o oala mare cu aburi deasupra careia asezati o strecuratoare sau un dispozitiv special, perforat. Puneti legumele, carnea, pestele (chiar si aluaturile pot fi gatite astfel) in strecuratoare, in vreme ce apa fierbe dedesubt.

Gatitul la aburi prezerva toate substantele nutritive din alimente. Pentru a da un gust deosebit mancarii preparate astfel, puteti adauga in apa care fierbe condimentele care va plac.

POSAREA

Este o metoda de preparare specifica pentru alimente care au de la natura o textura moale, precum pestele, carnea de pui, fructele si ouale. Alimentele se pregatesc in apa calda, vasul fiind tinut pe foc mic, astfel incat lichidul sa nu atinga temperatura de fierbere. Alimentele se vor deschide la culoare (se vor "blansa"). Atunci cand se poseaza oua (ochiuri romanesti, fierte in apa, de exemplu), trebuie adaugate in lichid si cateva picaturi de otet. Posarea este o modalitate de a adauga in meniul nostru o cantitate suficienta de proteine sanatoase.

PRAJIREA

Este si aceasta o metoda sanatoasa de gatit, cu o conditie: sa folositi doar foarte-foarte putin ulei. Este de preferat uleiul de palmier sau untul (ultimele cercetari proband ca acesta e mai sanatos decat uleiul de floarea-soarelui dublu rafinat), dar si uleiul de susan, de orez sau de struguri. Se pun cateva picaturi in tigaie, iar legumele prajite in aceste conditii isi vor pastra toate substantele nutritive, textura si culoarea.

Carnea prajita dupa aceasta metoda trebuie taiata in fasii subtiri; asa se economiseste timp, deoarece carnea se coace mai repede. Un sfat: pentru ca, totusi, cantitatea de ulei este minima, e recomandat ca alimentele sa fie stropite din cand in cand cu apa, ca sa nu se arda.

Grillul (sau gratarul). Este o tehnica de preparare prin care se sporesc aromele si textura hranei. Este o metoda destul de rapida de gatit, caldura uscata provenind de la grill (indiferent daca este orizontal sau vertical) asigurand formarea unei cruste, in interiorul careia alimentele isi pastreaza suculenta.

COACEREA

Este o tehnica excelenta pentru mancaruri din fructe de mare, pasari de curte, bucati mari de carne. Este recomandat sa se foloseasca adaosuri de genul: marinade, suc de lamaie, iaurt sau miere. Alimentele trebuie sa fie asezate pe un grilaj, cu o tava dedesubt, in care sa se adune grasimile care picura din alimente.

De asemenea, e bine sa se coaca separat legumele si separat carnea, pentru a pastra intacte proprietatile nutritive ale alimentelor.

sursa: Jurnalul.ro

foto: Hepta.ro

Rozmarinul si lavanda, "arme" parfumate impotriva stresului... Studiu: Lipsa somnului, mai daunatoare in cazul femeilor...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x