Urzica este una dintre primele plante ale primăverii și primul „superaliment” al acestui anotimp. Pentru români, mâncarea de urzici cu usturoi este o tradiție păstrată din generație în generație și apreciată pentru simplitatea și autenticitatea ei. Rețeta este specifică zonei balcanice și est-europene, însă urzicile sunt apreciate și în alte țări, sub diverse forme.
Ce proprietăți au urzicile
Urzicile sunt folosite de secole în scopuri medicinale, ca remediu pentru o varietate de afecțiuni. Se crede că frunzele, dar și rădăcinile de urzică au proprietăți terapeutice remarcabile care se datorează varietății de substanțe nutritive din compoziție.
Conform Healthline, urzicile conțin:
- vitamine: vitaminele A, C și K, precum și mai multe vitamine din complexul B;
- minerale: calciu, fier, magneziu, fosfor, potasiu și sodiu;
- grăsimi: acid linoleic, acid linolenic, acid palmitic, acid stearic și acid oleic;
- aminoacizi: toți aminoacizii esențiali;
- polifenoli: kaempferol, quercetină, acid cafeic, cumarine și alți flavonoizi;
- pigmenți: betacaroten, luteină, luteoxantină și alți carotenoizi.
Mulți dintre acești nutrienți acționează ca antioxidanți în organism. Antioxidanții sunt molecule care protejează celulele împotriva daunelor cauzate de radicalii liberi. Acestea sunt legate de îmbătrânire, cancer și alte boli cronice.
De ce frunzele de urzică provoacă usturime
Denumirea științifică a urzicilor, Urtica dioica, provine din cuvântul latin „uro”, care înseamnă „a arde” și face referire la senzația de arsură care apare la contactul cu frunzele sale. Acestea au peri microscopici care înțeapă și injectează o combinație de substanțe chimice:
- histamină, care face parte din răspunsul imun al corpului. Ea dilată vasele de sânge și cauzează inflamație, roșeață și mâncărime în zona înțepată;
- acid formic, o substanță cu efect iritant asupra pielii care se găsește și în veninul de albine și furnici;
- serotonină, un neurotransmițător care, în acest caz, declanșează o senzație de disconfort în zona afectată;
- acetilcolină, un alt neurotransmițător care provoacă senzație de arsură și iritație.
Înțepătura urzicii este un mecanism de apărare al plantei împotriva animalelor care ar putea să o consume. Dacă urzicile sunt fierte sau uscate, aceste substanțe se dezactivează și devin complet sigure pentru consum.
Beneficiile consumului de urzici
Urzicile sunt un remediu deosebit de apreciat pentru tratamentul multor afecțiuni. Cu toate acestea, cercetările care au analizat beneficiile acestei plante sunt limitate. Pentru a-i confirma eficiența ca remediu, sunt necesare studii suplimentare.
Urzicile au proprietăți antiinflamatoare
Un studiu realizat în laborator susține că extractul de urzică ar putea avea proprietăți antiinflamatoare și ar putea ajuta la tratamentul artritei reumatoide și osteoartritei. Totuși, sunt necesare studii clinice pentru a evalua pe deplin eficiența urzicilor în reducerea inflamației articulațiilor.
Pot atenua alergiile sezoniere
Urzicile sunt un remediu popular pentru alergiile sezoniere, care apar atunci când substanțe precum polenul determină organismul să producă histamină. Aceasta provoacă simptomele caracteristice reacțiilor alergice, cum ar fi inflamația, mâncărimea și urticaria.
Cu toate acestea, dovezile existente cu privire la eficiența urzicilor în tratarea alergiilor sunt contradictorii.
Reduc simptomele hiperplaziei benigne de prostată
Până la jumătate dintre bărbații cu vârsta peste 50 de ani au prostata mărită sau ceea ce se numește hiperplazie benignă de prostată. Cercetările pe animale arată că urzicile pot preveni conversia testosteronului în dihidrotestosteron, o formă mai puternică a testosteronului. Oprirea conversiei poate ajuta la reducerea dimensiunii prostatei.
Studiile clinice realizate pe bărbați dagnosticați cu această afecțiune au arătat că extractele de urzică sunt eficiente în tratamentul problemelor de urinare pe termen scurt și lung, fără a provoca efecte secundare.
Pot ajuta la controlul glicemiei
Atât cercetările pe oameni, cât și cele pe animale indică faptul că urzicile contribuie la scăderea nivelului de zahăr din sânge. Planta conține compuși care ar putea imita efectele insulinei.
Într-un studiu de trei luni care a inclus 46 de persoane, administrarea a 500 mg de extract de urzică de trei ori pe zi a redus semnificativ nivelul glicemiei, comparativ cu un placebo. În ciuda rezultatelor promițătoare, există încă prea puține studii care au analizat impactul urzicilor asupra glicemiei.
Pot scădea tensiunea arterială
Urzicile ar putea ajuta la scăderea tensiunii arteriale prin stimularea producția de oxid nitric, care acționează ca un vasodilatator. Vasodilatatoarele relaxează mușchii vaselor de sânge și le ajută să se lărgească. În plus, urzicile conțin compuși care ar putea acționa ca blocantele canalelor de calciu, relaxand inima prin reducerea forței contracțiilor.
Cum se pot consuma urzicile
Urzicile sunt foarte versatile și pot fi incluse în alimentație într-o varietate de forme. Iată câteva dintre cele mai populare forme de consum:
Urzici gătite
Urzicile gătite sunt mai ușor de digerat și de manipulat, dar își pierd vitaminele sensibile la căldură, precum vitamina C. Rețeta cea mai îndrăgită de români este mâncarea de urzici cu usturoi. Urzicile sunt oparite și amestecate cu ceapă călită, usturoi, făină sau mălai pentru îngroșare și, după preferințe, cu lapte sau smântână.
O altă rețetă gustoasă și savuroasă este ciorba de urzici. Urzicile fierte se combină cu legume (ceapă, morcov, țelină). Ciorba se acrește cu borș sau cu zeamă de lămâie. Poți adăuga urzici și în omlete, plăcinte sau tarte.
Salată de urzici crude
Urzicile crude păstrează vitamina C, dar pot să provoace iritații ale gurii și gâtului. Totuși, le poți consuma în stare crudă ca pe orice alte verdețuri de primăvară dacă le stropești cu oțet. Pune urzicile spălate și curățate într-un bol cu o lingură de oțet și sare și pasează-le ușor cu furculița. Oțetul combate acidul formic și face urzicile ușor de consumat crude.
Pentru o salată hrănitoare și revigorantă, adaugă alte verdețuri de primăvară, ulei de măsline și lămâie.
Ceai de urzică
Infuzia din frunze de urzică este ideală pentru detoxifierea rinichilor și ficatului după sezonul de iarnă. Pentru preparare, folosește o lingură de frunze uscate de urzică sau două-trei linguri de frunze proaspete, bine spălate. Adaugă 250 ml (o cană) de apă clocotită, acoperă și lasă la infuzat pentru 10 minute. Strecoară și bea infuzia caldă sau ușor răcită. Se recomandă una-două căni pe zi, în cure de câteva săptămâni.
Tinctură de urzică
Tinctura este o variantă concentrată, obținută prin macerarea frunzelor de urzică în alcool. Este recomandată pentru detoxifierea organismului, reducerea inflamațiilor, afecțiuni renale, urinare, gastrice și hepatice.
Tinctura de urzică se poate prepara acasă, cu alcool alimentar de 40-50°:
- Pune 100 g de frunze de urzică uscate sau 200 g proaspete într-un borcan de sticlă închis la culoare;
- Toarnă 500 ml de alcool peste ele, astfel încât să le acopere complet;
- Închide borcanul ermetic și lasă-l la macerat într-un loc răcoros și întunecat, timp de două-trei săptămâni. Agită borcanul zilnic;
- După macerare, strecoară lichidul prin tifon și toarnă-l în sticluțe mici, închise la culoare.
Se administrează 20-30 de picături, diluate într-o lingură de apă sau ceai, de două-trei ori pe zi.
Apă de urzică
Urzicile au fost folosite din cele mai vechi timpuri pentru îngrijirea părului. Apa de urzică poate fi folosită la clătirea părului după spălare pentru a reduce căderea acestuia și a combate mătreața. Se obține prin fierberea frunzelor și răcirea lichidului.
Apa de urzică poate fi administrată și intern, ca tonic detoxifiant. Se recomandă un pahar pe zi, dimineața, timp de 5-7 zile.
Ce contraindicații au urzicile
Consumul de urzici gătite este, în general, sigur și provoacă rar efecte adverse. Femeile însărcinate ar trebui să evite urzicile, deoarece pot stimula contracțiile uterine care cresc riscul de avort spontan.
Urzica poate interacționa cu anumite medicamente. De exemplu, efectul ei diuretic poate intensifica acțiunea diureticelor, crescând riscul de deshidratare. Este recomandat să ceri sfatul medicului dacă urmezi un tratament cu:
- anticoagulante;
- medicamente pentru tensiune arterială;
- tratamente pentru diabet;
- litiu.
Unele persoane dezvoltă reacții alergice severe la substanțele chimice din frunzele crude. Pentru a evita astfel de neplăceri, este bine să porți mănuși când le culegi și le speli.
Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.
Fructe pentru sănătatea ochilor. De ce îți pot îmbunătăți vederea... Băuturi sărace în calorii care ajută la pierderea în greutate...