Antena Căutare

Vezi aici cum ne afecteaza colonoscopia!

Colonoscopia este o investigatie care permite examinarea colonului (intestinului gros) cu ajutorul unui instrument numit colonoscop. Nu este o tehnica tocmai noua, fiind folosita de aproape un secol, dar a suferit extraordinare inovatii tehnice in ultimele decenii. Atentia concentrata asupra acestui test este explicabila: el permite detectarea diferitelor anomalii colonice si supravegherea evolutiei unor maladii cu aceasta localizare. Dar in mod special este importanta in depistarea si tratarea cancerului de colon.

Intr-adevar, in prezent, in intreaga lume, printre ambele sexe, cancerul de colon este una dintre cele mai frecvente neoplazii. S-a calculat ca fiecare individ prezinta un risc de 6%-8% de a face cancer de colon pe parcursul vietii. Anual, in lume, sunt depistate un million de noi cazuri si se inregistreaza 500.000 de decese din aceasta cauza. Trist, deoarece cancerul de colon este perfect tratabil daca este descoperit in stadii incipiente. Desi cauzele nu sunt complet cunoscute, el se dezvolta de obicei pornind de la niste leziuni precanceroase, vizibile de asemenea la colonoscopie, a caror eliminare indeparteaza riscul de producere a bolii.

Jena, disconfort, teama de durere

Este adevarat ca, pe plan individual, acceptarea acestei investigatii, in special in scop preventiv, este dificila. Sentimentul de jena, disconfortul psihic, teama de durere, preparativele neplacute, dar si informatiile insuficiente privind importanta investigatiei si nelinistea confruntarii cu eventuale rezultate nefavorabile sunt tot atatea obstacole in acceptarea acestei investigatii salvatoare.

Un studiu realizat in Germania analizand cazuistica din ultimii 10 ani indica faptul ca folosirea sistematica a colonoscopiei a redus cu 77% riscul aparitiei cancerului colo-rectal.
Cu toate acestea, chiar in Statele Unite, unde colonoscopia este o investigatie curenta, se apreciaza ca 30% dintre americanii cu varsta peste 50 de ani nu au facut niciodata acest test, din diferite considerente, desi doar 20% dintre ei nu isi puteau permite acest lucru din punct de vedere financiar. Situatia este cu mult mai grava la noi, unde majoritatea oamenilor refuza sau evita examinarea in scop preventiv, recurgand la ea doar in conditii de necesitate, daca apar simptome clinice.
Cand este recomandata investigatia

Colonoscopul are atasat un tub subtire, flexibil, lung de 1,2-1,8 metri, cu grosimea de 1,5 cm. La capatul acestuia se gaseste o camera video, care transmite imagini ce pot fi urmarite pe un monitor.
Aparatul mai prezinta un alt tub, prin intermediul caruia medicul poate face diferite manevre: introduce aer in intestin sau diferite instrumente necesare pentru biopsia sau extirparea formatiunilor descoperite. Colonoscopia este indicata pentru investigarea unui simptom sau in supravegherea unei maladii ori in scop preventiv, pentru depistarea precoce a cancerului colo-rectal.

Colonoscopia este recomandata daca apar manifestari ca dureri abdominale persistente, prezenta de sange in scaun sau sangerari rectale, tulburari de tranzit intestinal, diaree sau constipatie cronica, anemie inexplicabila, scadere in greutate etc. De asemenea, este indicata daca apar anomalii cu ocazia efectuarii unei clisme baritate sau daca la o sigmoidoscopie (investigatie asemanatoare cu colonoscopia, dar prin care se investigheaza doar ultimele portiuni ale intestinului gros) se descopera un polip cu dimensiuni mai mari de 1 cm (deoarece in 50% dintre cazuri persoanele respective prezinta si alte formatiuni de acest fel in restul colonului).

De asemenea, pacientii care au fost operati de cancer de colon sau care au avut polipi ce au fost indepartati, cei care sufera de boli inflamatorii intestinale cronice (boala Crohn sau colita ulceroasa) vor recurge la aceasta investigatie ori de cate ori o va indica medicul. In rest, chiar in lipsa unor simptome, intr-o stare de perfecta sanatate, fiecare persoana dupa implinirea varstei de 50 de ani ar trebui sa se supuna unei astfel de investigatii, care va fi repetata dupa 10 ani.

In cazul celor care au rude apropiate cu cancer de colon sau sufera de polipoza adenomatoasa familiala (o afectiune genetica asociata mai frecvent cu cancerul de colon), investigatia poate fi initiata chiar inainte de aceasta varsta.

Citeste tot articolul in Jurnalul

Cum sa faci miscare la birou... Cum sa dormi mai bine in noptile caniculare...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x