Antena Căutare

Vitamina D, la copii și adulți. Cum recunoști lipsa de vitamina D și ce efecte are

Sinteza de vitamina D începe din luna mai și este foarte importantă. Carența de vitamina D, adică lipsa vitamina D, atât la bebeluși, la copii, cât și la adulți are efecte nedorite asupra stării de sănătate. Cum recunoști lipsa de vitamina D din organism

Vitamina D, la copii și adulți. Cum recunoști lipsa de vitamina D și ce efecte are Galerie
Lipsa vitamina D

Sinteza de vitamina D începe din luna mai și este foarte importantă. Carența de vitamina D, adică lipsa vitamina D, atât la bebeluși, la copii, cât și la adulți are efecte nedorite asupra stării de sănătate. Cum recunoști lipsa de vitamina D din organism.

Carența de vitamina D este o problemă globală de sănătate, cu care se confruntă în jur de 85% din populație, conform celor mai recente statistici pe această temă. Mai grav este faptul că deficiența de vitamina D rămâne mult subdiagnosticată în societatea modernă și foarte mulți oameni suferă din cauza bolilor generate de aceasta. Printre problemele de sănătate aflate în legătură cu lipsa vitaminei D se numără bolile autoimune, bolile cardiovasculare, depresia, bolile degenerative, osteoporoza – la vârstnici, rahitismul – la copii, predispoziția la infecții.

Persoanele care nu se expun la soare, cele care își petrec cea mai mare parte din timp în spații închise, în birouri, vârstnicii, dar și copiii au cel mai mare risc de a prezenta deficiență de vitamina D.

Vitamina D3 și vitamina D2

Vitamina D există în două forme: Vitamina D2 (ergocalciferol), care se poate obține din ciuperci și drojdie de bere, și Vitamina D3 (colecalciferol), care se poate obține prin consumul de pește, ouă, lactate. Dar sursa primară de vitamina D3 o reprezintă sinteza acesteia în piele sub influența expunerii la razele soarelui (UV). Aceasta asigură cam 80-90% din rezervele de vitamina D din corp.

Alimente care conțin vitamina D

Vitamina D, la copii și adulți. Cum recunoști lipsa de vitamina D și ce efecte are

Vitamina D

Alimentația noastră trebuie să fie principala sursă de vitamine și minerale pentru organism. Așadar, și în acest caz este foarte important să consumăm alimente bogate în vitamina D.

  • Cod
  • Somon
  • Ton
  • Sardine
  • Ficat
  • Carne de vită
  • Lapte și iaurt
  • Cereale fortificate
  • Portocale
  • Anumite tipuri de ciuperci
  • Margarina
  • Gălbenuș de ou

Suplimente de Vitamina D în lunile ce conțin litera R

Vitamina D este produsă de organism sub influenţa razelor solare contribuie şi la diferenţierea şi maturarea celulelor sângelui şi la funcţionarea normală a sistemului imunitar.

Vitamina D, la copii și adulți. Cum recunoști lipsa de vitamina D și ce efecte are

Sinteza vitamina D la soare

Datorită localizării ţării noastre, între octombrie şi aprilie, gradul de însorire este insuficient pentru sinteza cutanată a vitaminei D şi, de aceea,în acestă perioadă singurele surse sunt cele alimentare. Tocmai din acest motiv, se spune în popor că în lunile care conțin litera R, adică lunile în care soarele nu este la fel de puternic, este bine să luăm suplimente de vitamina D.

Necesar de vitamina la bebeluși, copii și adulți

Necesar vitamina D la bebeluși 0 -12 luni – 1.000 UI/zi

Necesar vitamina D la copii și adulți 1 -70 de ani, femei gravide și lăuze – 600 UI/zi

Necesar vitamina D la persoanele peste 71 de ani – 800 UI/zi

Carența de vitamina D la copii și adulți

Deficitul de vitamina D sau lipsa de vitamina D la copii, dar și la adulți are consecințe asupra sănătății.

Persoanele care au lipsă de vitamina D nu realizează, de regulă, că au această problemă, pentru că simptomele sunt foarte subtile. Chiar dacă efectele negative asupra calității vieții nu întârzie să apară, cum ar fi oboseala accentuată, depresia, nervozitatea, durerile articulare, ele nu sunt puse în legătură cu deficiența de vitamina D.

Starea de spirit poate fi un indiciu că organismul tău nu primește suficientă vitamina D. Un grup de experţi a observat acest fenomen în cadrul unui studiu în care o parte din voluntari a primit suplimente de vitamina D timp de cinci zile în perioada iernii, iar un alt grup nu. În final, cei care au luat suplimentele au înregistrat o stare emoţională pozitivă mai puternică decât ceilalţi participanţi.

De asemenea, transpiraţia excesivă poate fi unul dintre primele semne ale unui deficit de vitamina D.

Deficitul sau carența de vitamină D poate apărea că urmare a expunerii inadecvate la lumina soarelui, tulburărilor de absorbție intestinală, aportului alimentar redus, consumului anumitor medicamente care accelerează absorbția vitaminei D. În cazul bebelușilor, deficitul de vitamina D poate apărea din cauza cantității reduse de vitamină D din laptele matern.

La copii, lipsa de vitamina D poate conduce la rahitism, care se prezintă prin arcuirea picioarelor, în timp ce la adulți lipsa de vitamina D, duce la osteomalacie, adică demineralizarea matricei osoase.

La adulți și vârstnici, deficiența de vitamina D a fost asociată cu riscul crescut de boli de inimă, accident vascular cerebral, hipertensiune arterială și crize severe de astm.

Vitamina D, analize necesare

Analizele de sânge care determină cantitatea de vitamină D în sânge se numeste 25-OH-vitamina D. Limitele normale al cantității de vitamina D din organismul unei persoane sănătoase sunt cuprinse între 20 nanograme/ml și 50 ng/ml. Un nivel mai mic de 20 ng/ml indică un deficit de vitamina D.

Alergiile de primăvară. Cum recunoști alergia la copii și la adulți, simptome și tratament... Alertă de polen în București. Cum recunoști alergia la polen: simptome și tratament...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 20 aprilie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul, dat de Alexandra Ungureanu
Hello Chef sezonul 7, 20 aprilie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul, dat de Alexandra Ungureanu Sambata, 20.04.2024, 15:30
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x