Antena Căutare

Cum să alegem amortizoare de calitate pentru mașina noastră

Maşina este unul din cele utilizate bunuri ale românilor, fiind, pe lângă necesitate, un produs în care trebuie să investim. Autoturismul proprietate personală presupune investiţii în ceea ce priveşte piesele, tocmai pentru ca autovehiculul să funcţioneze corespunzător.

Cum să alegem amortizoare de calitate pentru mașina noastră
| Sursa: pixabay.com

Maşina este unul din cele utilizate bunuri ale românilor, fiind, pe lângă necesitate, un produs în care trebuie să investim. Autoturismul proprietate personală presupune investiţii în ceea ce priveşte piesele, tocmai pentru ca autovehiculul să funcţioneze corespunzător.

Printre cele mai importante piese auto sunt amortizoarele, care au un rol extrem de important în funcţionarea maşinii.

Amortizoarele sunt parte componentă a sistemului de suspensie al maşinii, amortizând şocurile provocate de infrastructura rutieră defectuoasă. Practic, amortizoarele menţin roţile în contact cu suprafaţa străzii, astfel încât vibraţiile să nu fie resimţite în interiorul maşinii, iar controlul autovehicului să fie ferm și sigur, de aceea, specialiștii recomandă amortizoare auto de înaltă calitate.

Ce trebuie să știi despre amortizor

Ca orice altă piesă, durata de viaţă este una limitată. Cu cât parcurgem mai mulţi kilometri, în cazul în care drumurile sunt denivelate, sistemul de suspensie se uzează, confortul maşinii fiind mai scăzut pentru că amortizoarele nu mai reuşesc să stabilizeze roţile pe suprafata șoselei, făcând dificilă menţinerea direcţiei şi efectuarea curbelor, precum şi frânarea.

Uzura amortizoarelor schimbă modul de funcţionare a unei maşini, existând posibilitatea ca în anumite situaţii să pierdem controlul asupra autoturismului. Practic, amortizoarele sunt responsabile de menţinerea bună a contactului dintre roţi şi astfalt, scopul fiind de reducere a uzurii anvelopelor.

Astfel, dacă amortizoarele sunt prea uzate există posibilitatea pierderii controlului rapid în viraje, iar în cazul frânării este necesară o distanţă mai mare de alte autoturisme, pentru că amortizoarele nu mai au capacitatea de a controla suficient de bine transferul de greutate către faţă.

Totodată, în caz de uzură, eficiența sistemelor ABS și ESP nu mai este la fel de bună, iar acvaplanarea intervine la viteze mai mici, pentru că amortizorul nu mai reușește să păstreze roata în contact permanent cu asfaltul.

Nu în ultimul rând, anvelopele se pot uza mai rapid, precum şi alte componente. Pentru verificarea eficienţei amortizoarelor unei maşini este necesar să fiţi atenţi dacă sunt scurgeri de ulei sau modificări ale funcţionării ei.

De altfel, amortizoarele se schimbă, teoretic, după efectuarea a 80.000 de kilometri, însă mulţi şoferi lasă să treacă mai mult timp întrucât uzura lor nu este foarte vizibilă.

Specialiştii arată că amortizoarele trebuie schimbate mereu în perechi, iar procedura trebuie urmată şi de schimbarea rulmenţilor de sarcină şi a protecţiilor de praf.

Ce tip de amortizor să alegi pentru mașina ta

Cea mai bună amortizare şi siguranţă o conferă cele cu un singur tub, urmate de cele pe gaz. Pe de altă parte amortizoarele pe ulei oferă o senzaţie mai moale.

Printre factorii care determină uzarea unui amortizor se numară suprasolicitarea, mai ales că gradul de uzură al acestor componente este direct proporțional cu profilul drumului, greutatea de încărcare a mașinii, stilul de condus al șoferului și experiența acestuia, precum și numărul kilometrilor parcurși de vehicul.

Cum verifici dacă amortizorul mașinii tale este în regulă

Cum puteți să vă dați seama că aceste piese au probleme? Experții vă recomandă să manifestați atenție în curbele foarte strânse și veți observa că mașina voastră are tendința să se deplaseze în lateral într-un mod anormal.

De asemenea, dacă veți urmări vehiculul în curbele mai largi, veți vedea că el are tendința de a pluti, sau de a se desprinde de sol. În plus, profesioniștii mai susțin că anumite zgomote produse de mașină se pot produce în momentul trecerii autoturismului peste pragurile pentru diminuarea vitezei.

Puteți să mai observați cum mașina are tendința să își piardă aderența, în contextul în care, la momentul accelerării, se pot produce salturi ale roților acesteia.

De asemenea, ar trebui să fiți atenți la eventuale scurgeri de ulei, observate pe corpul amortizoarelor sau chiar la o anumită uzură a pneurilor. În cazul deteriorării amortizoarelor, se constată o creștere a distanței de frânare a mașinii de până la 35 de procente.

Mai mult, tendința de acvaplanare pe un drum cu apă se poate majora cu 15%, iar în cazul pneurilor, reducerea duratei de viață a acestora poate ajunge și la 25%.

Recomandările experților

Experții mai susțin că trebuie să știți că durata medie de viață a unui amortizor este de 5 ani. Dacă este calculată în funcție de kilometrajul parcurs, această durată semnifică de fapt aproximativ 80.000 de km. Profesioniștii vă recomandă să efectuați verificarea acestor componente o dată la fiecare 20.000 de km parcurși.


Cele mai tari mașini tunate, prezentate la Romexpo! Care sunt ultimele tendințe în domeniu... Cum să alegem inteligent bateria pentru maşină!...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 20 aprilie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul, dat de Alexandra Ungureanu
Hello Chef sezonul 7, 20 aprilie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul, dat de Alexandra Ungureanu Sambata, 20.04.2024, 15:30
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x