Antena Căutare

Descopera spiritul liber al Dubrovnikului!

Dubrovnikul este demult una dintre destinatiile turistice de top ale Europei. Romanii l-au "descoperit" relativ recent, dar pasional si durabil. Aproape toate ofertele de sejur sau de circuit in Croatia includ aceasta cetate medievala de pe coasta meridionala a Dalmatiei, care desi numara, azi, nu mai mult de 45 de mii de locuitori, se umple, in sezon, cu zeci de mii de turisti din intreaga lume.

Turismul reprezinta, de altfel, ratiunea de a fi a Dubrovnikului. Bombardamentele masive din timpul razboiului iugoslav au pus, o vreme, sub semnul intrebarii viitorul orasului care, dupa 1992, a trebuit restaurat, mai ales in partea sa de monumente istorice.

Incinta fortificata a Dubrovnikului dateaza din Evul Mediu. Orasul a cunoscut apogeul in timpul Renasterii, cand rivaliza cu Venetia. Din nefericire, in 1667, un seism a distrus majoritatea splendorilor sale de epoca, dupa care orasul a fost reconstruit in stil baroc.

O vizita, in zilele noastre, trebuie sa inceapa cu Placala Placa, promenada pietonala si principala artera a Dubrovnikului, denumita de localnici Stradun. Promenada a fost construita in secolul al XII-lea, cand era marginita de palate somptuoase, distruse, ulterior, de cutremur. Privim cladirile aliniate, azi, de o parte si de alta a arterei care, odinioara, era doar un canal marin care separa cele doua parti ale orasului contemporan.

Vedem, in apropiere, sinagoga de secol XIV (cea mai veche din Europa, dupa Praga, si sediul primei comunitati sefarde de evrei spanioli si portughezi refugiati in urma persecutiilor), iar la capatul Placala Placa intram in Piata Loggia, inconjurata de monumente. Intre acestea, Biserica Sf. Blaise, in stil baroc, consacrata patronului spiritual al Dubrovnikului.

Articolul continuă după reclamă

Pe o strada laterala, poate fi vazuta, de asemenea, manastirea dominicana din secolul al XIV-lea, construita in stil gotic tarziu. Admiram, aici, tablouri din timpul Renasterii si manuscrise medievale (unele, semnate Toma d'Aquino). Biserica manastirii, bogat decorata in stil baroc, adaposteste picturi pe lemn semnate de Paolo Veneziano, iar clopotnita ne uimeste prin suprapunerea de stiluri, de la romanic la baroc.

Revenind in Piata Loggia, o cladire impozanta ne atrage privirile; este Palatul Rectorilor. Rectorii erau voievozii medievali ai Dubrovnikului (numit si Ragusa), care conduceau, prin rotatie, aceasta republica nobiliara pe un termen de 30 de zile, timp in care n-aveau voie sa paraseasca palatul.

Tot in Piata Loggia putem vedea Coloana lui Roland (secolul al XV-lea), in fata careia erau proclamate edictele si se anuntau sentintele condamnatilor. Monumentul e remarcabil prin statuia lui Roland, nepotul regelui francez, Charlemagne. Lungimea bratului sau (51,5 cm) servea ca etalon pentru masuratorile localnicilor.

Partea de nord a pietei e ocupata de Palatul Sponza, edificiu construit la jumatatea secolului al XVI-lea, in stil gotic si renascentist. La vest, se afla Turnul cu Ceas din 1444, renovat succesiv, si fantana Onofrio care servea drept sursa de apa pentru targul de marfuri care se tinea in preajma, azi, ca si ieri, loc de intalnire al tinerilor.

Dubrovnikul are, in afara arhitecturii sale exceptionale, o serie de muzee valoroase precum Muzeul Maritim, Muzeul Etnografic (adapostit de un granar din secolul al XVI-lea), Muzeul de Istorie, Galeriile de Arta si Muzeul Fotografiei de Razboi (deschis in 2004, unic in lume).

Aparent, orasul medieval poate fi "vizitat" intr-o plimbare, timp de jumatate de zi. Asa cum ati remarcat, bogatia lui de valori se desfasoara intr-un spatiu unic, aparat de ziduri groase (de pe inaltimea lor puteti avea o panorama unica a coastei dalmate si a insulelor din apropiere - pe una dintre ele s-a nascut Marco Polo!) si marginit de doua intrari.

Celebra este Poarta Pile, de unde incep, de regula, vizitele in orasul vechi si care, odinioara, se inchidea, noaptea, cheile sale fiind inmanate printului spre pastrare, pana a doua zi. Eu zic ca, totusi, o singura zi e prea putin pentru a patrunde in tainele Dubrovinikului si a-i intelege spiritul liber. De aceea, as vrea sa cred ca veti ramane macar o saptamana la Dubrovnik. Anotimpul ideal pentru o vizita este toamna. Ne dam intalnire?

sursa: Jurnalul National

foto: davidicke.com

FOTO! 10 cele mai cautate destinatii turistice din lume... Turismul ecumenic, o idee desteapta daca nu-ti bati joc de ea...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Super Neatza, 8 ianuarie 2025. Super joc! Iată cum s-au descurcat concurenții de la ”Power Couple România”, Radu și Alexandra Bucălaie
Super Neatza, 8 ianuarie 2025. Super joc! Iată cum s-au descurcat concurenții de la ”Power Couple România”, Radu și Alexandra Bucălaie Miercuri, 08.01.2025, 10:11
Un 2025 de excepție! Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x