Căutare Live

SONDAJ: Trei din patru români vor renunţă la early booking pentru următoarele nouă luni. Turiştii se arată tot mai reticenţi la a-şi rezerva o vacanţă în următoarea perioadă

Românii vor renunţa la a-şi rezerva vacanţe în regim de early booking în următoarele nouă luni de zile, arată un sondaj realizat de touroperatorul IRI Travel cu ajutorul partenerilor săi din ţară, care menţionează că turiştii se arată tot mai reticenţi la a-şi rezerva o vacanţă în următoarea perioadă.

"Românii vor renunţa la a-şi rezerva vacanţe în regim de early booking în următoarele nouă luni de zile, arată un sondaj realizat de IRI Travel cu ajutorul partenerilor săi din ţară. Sondajul a fost realizat prin telefon pe un eşantion de aproximativ 1.250 de persoane, în momentul în care turiştii au fost contactaţi sau i-au contactat pe consultaţii în turism pentru a-şi reprograma sau anula vacanţele. Numai 1136 de persoane au răspuns cu privire la planurile de vacanţă", a anunţat compania.

Întrebările au fost puse în perioada 22 aprilie – 4 mai.

„Din discuţiile pe care atât noi cât şi partenerii noştri din ţară le-am avut cu turiştii, aceştia se arată tot mai reticenţi la a-şi rezerva o vacanţă în următoarea perioadă. Litoralul Mării Negre a fost cel mai căutat, atât la români cât şi la bulgari, foarte mulţi clienţi sunând doar să obţină informaţii pentru vacanţe în această vară, dar cu mari rezerve”, a declarat Lucian Bădîrcea, CEO IRI Travel.

Potrivit datelor centralizate de IRI Travel, turiştii din zona Moldovei sunt mai reticenţi cu privire la rezervarea unei vacanţe în regim de early booking, ei reprezentând peste un sfert dintre pesimişti (27%). Aceştia sunt urmaţi de către cei din zona Transilvaniei, cu un procent de 22%, în timp ce pe locul 3 se află dobrogenii, cu un 19%.

„Diferenţa între cele trei regiuni menţionate mai sus este că, dacă primele două iau în considerare vacanţele pe litoralul românesc, bulgăresc sau turcesc, cei din Tulcea si Constanţa apreciază că despre o vacanţă în Turcia sau Grecia, nici nu se poate discuta în acest an”, a mai spus Lucian Bădîrcea.

Turiştii din zona Olteniei sunt pe locul 4, cu 13%, iar muntenii, locul 5 cu 9%.

Aproximativ 10% dintre cei chestionaţi nu au dorit să răspundă întrebărilor puse de consultanţii de turism.

Compania IRI Travel anunţă totodată că nu va implementa o taxă pentru reprogramarea vacantelor sau pentru emiterea de vouchere valorice.

„În momentul de faţă, turiştii se află într-o situaţie extrem de delicată pentru că le este teamă că vor pierde şi banii şi vacanţa. Aşa că, în cazul nostru, trebuie să stea liniştiţi pentru că nu vom solicita nici o taxă pentru reprogramarea vacantelor si nici pentru emiterea voucherelor valorice pe care aceştia să le folosească atunci când va trece pandemia”, a mai spus Lucian Bădîrcea.

Vacanţele se vor rezerva în regim de last minute

Specialiştii spun că în contextul pandemiei Covid-19, putem vorbi de o schimbare radicală a obiceiurilor turistului, chiar şi după ce vom reveni la normal.

"Pe lângă o mai mare atenţie la siguranţă, la igienă, la securitatea oferită de transportator, de hotel sau de către destinaţie în sine, modul de efectuare a rezervării se va schimba radical. Turiştii vor dori mai multă flexibilitate în rezervarea ofertei şi mai ales posibilitatea de a anula cu puţin timp înaintea plecării. Pe termen scurt dar şi mediu, turiştii nu îşi vor mai face planuri cu multe luni înainte de plecare", a declarat consultantul în turism, Traian Bădulescu.

Citește și
colaj de fotografii cu virgil iantu
Cum arată fiica lui Virgil Iantu. Tânăra are 16 ani și se pozează în costum de baie. A moștenit frumusețea de la ambii părinți
Cum arată fiica lui Virgil Iantu. Tânăra are 16 ani și se pozează în costum de baie. A moștenit frumusețea de la ambii părinți
colaj de fotografii cu cristina ich si alex pirtuca
Cât a crescut fiul Cristinei Ich și a lui Alex Pițurcă. Noah are ochii albaștri ca un ocean și părul creț ca mama sa
Cât a crescut fiul Cristinei Ich și a lui Alex Pițurcă. Noah are ochii albaștri ca un ocean și părul creț ca mama sa
colaj de fotografii cu anamaria prodan
Anamaria Prodan a recunoscut de ce a pozat în reviste pentru adulți: "Toată lumea îmi spunea că nu am nevoie". Motivul ascuns
Anamaria Prodan a recunoscut de ce a pozat în reviste pentru adulți: "Toată lumea îmi spunea că nu am nevoie". Motivul ascuns
Mai multe articole

Pentru un moment, încă vorbim de incertitudinea posibilităţii de a călători, dar şi de incertitudinea economică, generată de criza determinată de blocajul generat de pandemie.

„Cererea va fi oricum mai redusă iar turiştii vor avea mai multe opţiuni de cazare. Cel puţin în acest an, nu cred că vom mai putea vorbi de grade de ocupare foarte mari. Ofertele tip early booking au apărut timid în România acum 15 ani, au scăzut în timpul crizei economice care a afectat ţara noastră mai ales în perioada 2009-2011 şi au început să crească exponential în ultimii ani. Cei mai de succes ani pentru ofertele early booking au fost ultimii 2-3 ani, când turiştii începuseră să achiziţioneze pachete pentru sezonul estival încă din octombrie-noiembrie. Din estimările mele, cel puţin pentru acest an, circa 75% dintre turişti nu vor mai apela la ofertele early booking şi vor rezerva cu 1-2 luni înainte de plecare. În funcţie de evoluţia situaţiei pe plan international, este posibil ca acest obicei să se perpetueze şi anul viitor”, a conchis consultantul în turism.


Sursa : news.ro

Parteneri
Blue Monday 2022. Cea mai tristă zi din an e pe 17 ianuarie
În timp ce luna ianuarie este luna rezoluțiilor și a stabilirii noilor obiective, poate fi, de asemenea, o perioadă destul de dificilă pentru mulți oameni. Sărbătorile au trecut, afară e frig și mai sunt multe luni până la vară. Cu toate acestea, nu e nimic suprinzător că luna ianuarie este luna care găzduiește Blue Monday 2022. Cea mai tristă zi din an îi sperie pe mulți dintre noi.
Catine.ro
Ultimele știri