Căutare Live

Stațiunea din România unde se găsesc băi termale daco-romane intacte. Cum poți să vizitezi locul care datează din Antichitate

România este plină de atracții turistice fascinante ce țin istoria vie. Chiar în mijlocului orașului Hunedora, se află un loc mai puțin cunoscut, care s-a păstrat intact de peste 2000 de ani.

Băile termale daco-romane și-au păstrat forma inițială și stau mărturie vieții intense din acele timpuri.

Shutterstock

Județul Hunedoara găzduiește unele cele mai multe obiective turistice. De la castele, cetăți istorice și situri arheologice ultra cunoscute, până la parcuri, grădini și rezervații naturale, aici turiștii pot călca pe urmele stămoșilor noștri.

Deși printre cele mai cunoscute atracții din zonă sunt Castelul Corvinilor, Cetatea Devei sau Sarmizegetusa, în Hunedoara mai există un obiectiv turistic ce datează de pe vreme Imperiului roman.

Unde se află băile termale daco-romane care datează din Antichitate

Geoagiu-Băi este o stațiune balneoclimaterică, aflată la 5-6 kilometri de orașul Geoagiu. Locul este cunosct de mult timp pentru centrul de tratament cu apă termală, asemănător cu cel de la Băile Herculane.

Însă, de curând, un alt obiectiv turistic a intrat în atenția celor pasionați de istorie. Băile termale daco-romane de la Geoagiu-Băi, cunoscute și sub numele de Thermae „Germisara” au o vechime de aproape 2000 de ani, potrivit discoverhunedoara.com.

Obiectivul turistic este cu atât mai fascinant cu cât, s-a păstrat aproape în aceeași formă ca în Antichitate. Băile termale sunt situate pe un deal într-o cavitate naturală, ce în trecut, era plină cu apă termală. Romanii au săpat aici o rețea de canale de dirijare a apei, care se pot vedea și astăzi.

Citește și: Plaja secretă din România care arată ca în Thailanda. E sălbatică și la poalele unui munte, ascunsă de ochii curioșilor

Băile au funcționat în două faze (Germisara și ulterior Termele Dodonei). În anul 1935, la săparea primelor bazine moderne, au fost dezgropate statuile reprezentându-i pe Esculap (Aesculap) și Egeea (Hygeea), care stau mărturie vieții intense din acele timpuri, potrivit site-ului discoverhunedoara.com.

De asemenea, printre multele artefacte (șapte plăcuțe votive din aur) și obiecte de uz cotidian din acea epocă, s-au mai găsit și dovezi care atestau prezența unui templu dedicat Nymphaelor, precum și depuneri de altare, statui, monede și obiecte din metal prețios.

Cum poți ajunge să vizitezi băile termale daco-romane de la Geoagiu-Băi

Antica „Germisara” este cunoscută, mai ales, datorită apelor termale utilizate, probabil, încă din epoca dacică. Din întregul complex termal antic, astăzi mai pot fi văzute bazinele cu banchete pe toate laturile, rețeaua de canale săpate în stâncă prin care se dirija apa, precum și urme ale lăcașelor de cult închinate divinităților care patronau aceste ape curative.

Citește și: Lacul din România care ascunde o comoară pe fundul său. Leacul vândut la metru cub e sănătate curată pentru bolnavi

Situl se poate vizita la orice oră din zi, fiind deschis publicului în permanență. Cu acces din fața intrării în ștrandul mare, străbătând o alee asfaltată de circa 120 m, pe partea stângă, turiștii întâlnesc poarta de intrare în sit.

Bazinele săpate direct în stâncă, pe firul vechiului izvor termal, se pot vizita și pe deasupra și pe interior, printr-un tunel de acces construit la baza colinei calcaroase.

Cea mai spectaculoasă plajă din lume, la doar o oră de România. Unde se află colțul de rai, în care muntele se întâlneșt... Colțul de rai din România. Locul deosebit din țara noastră unde poți înota cu delfinii. Puțini au auzit de el...
Horoscopul lunii octombrie 2022. Berbecii se vor vindeca de traumele din trecut. Descoperă ce îți rezervă astrele
Horoscopul lunii octombrie 2022 îi aduce pe nativi în fața schimbărilor ambițioase de...
Horoscopul zilei de 28 septembrie 2022. Vărsătorii trebuie să fie atenți la secretele pe care le împărtășesc cu ceilalți. Află ce se întâmplă cu zodia ta
Horoscopul zilei de 28 septembrie 202 vine cu sfaturi pentru nativii din zodia Vărsătorului....
Parteneri
Serialul Monster: The Jeffrey Dahmer Story ține primele pagini ale publicațiilor internaționale. Cum a reușit producția să ocupe poziții fruntașe în preferințele cinefililor
Catine.ro
Ultimele știri
x