VIDEO! Cetatea Neamtului – locul legendei „Mumei” lui Stefan cel Mare

Judetul Neamt este plin de obiective turistice. Printre acestea se afla si Cetatea Neamtului, numita si Bastionul lui Stefan cel Mare.

Cetatea Neamtului este o constructie medievala impresionanta. Ea se afla la marginea de Nord-Vest a orasului Targu Neamt.

Este asezata pe o stanca, la o altitudine de 480 de metri, si la o inaltime de 80 de metri fata de nivelul apei Neamtului. De aici, soldatii strajuiau Valea Moldovei si a Siretului, ca si drumul care trecea peste munte, in Transilvania.

Pozitia ei strategica a fost una extrem de importanta, de aici si luptele pentru pastrarea fortaretei. Cetatea a fost construita la sfarsitul secolului al XIV-lea, de Petru I Musat. A fost fortificata de Stefan cel Mare si distrusa in secolul al XVIII-lea din ordinul domnitorului Mihai Racovita.

Perioada de glorie a fost in vremea lui Stefan cel Mare, de care se leaga si o legenda. In anul 1476, dupa ce invinsese ostile Moldovei in Batalia de la Valea Alba, sultanul otoman Mahomed al II-lea, Cuceritorul, l-a fortat pe voievodul Moldovei sa se indrepte catre cetatea Neamtului.

Conform legendei, mama lui Stefan a refuzat sa-l lase sa intre in cetate si l-a sfatuit sa se indrepte spre Nordul tarii, unde sa se stranga o noua oaste. Acest lucru l-a facut pe Dimitrie Bolintineanu sa scrie „Muma lui Stefan cel Mare".

Intre 2007 si 2009 cetatea a intrat in renovare, asa incat astazi o puteti admira in toata splendoarea ei.

foto: wikipedia.org

Parteneri
Kate Middleton va prelua din atribuțiile Prințului Harry. Ce sarcini va avea de acum Ducesa de Cambridge
De când Meghan Markle și Prințul Harry s-au retras din viața Familiei Regale Britanice, anumite sarcini au rămas nerezolvate. În acest context, Kate Middleton va prelua din atribuțiile Prințului Harry și va duce mai departe munca acestuia. De când Ducii de Sussex s-au retras, zvonurile privind rolurile lor în treburile organizatorice au fost intens discutate.
Catine.ro
Ultimele știri