Antena Căutare
Logo show

Reţeta zilei! Vlăduţ prepară un tort spaniol

Pentru răsfățul din weekend, Vlăduț, bucătarul de la Neatza, ne propune o rețetă de tort spaniol, bun de nu te poți opri doar la o felie.

Ingrediente necesare pentru rețeta Tort spaniol

Pentru un blat de 26 cm diametrul: 8 ouă medii 8 linguri de zahăr 8 linguri de unt topit 8 linguri de făină 1 praf de sare 100 g  dulceață de portocale 100 g nuci pecan tocate grosier coaja rasă de la o lămâie Pentru crema de vanilie: 5 gălbenușuri 150 g zahăr 1 l lapte 60 g amidon 1 baton de vanilie 250 g unt cu peste 80% grăsime 2 linguri zahăr pudră cu aromă de vanilie 2 lingurițe esență de vanilie 1 praf de sare Pentru sirop: 100 g zahăr  400 ml apă coajă rasă de portocală Pentru glazura de ciocolată: 100 g ciocolată amăruie 100 g ciocolată cu lapte 250 ml frișcă lichidă smochine pentru decor

Iată cum preparăm rețeta de tort spaniol!

Blatul de la rețeta de tort spaniol se prepară ca la orice rețetă clasică de pandișpan. Separăm mai întâi albușurile de gălbenușuri. Presărăm sare peste albușuri și le mixăm spumă, apoi adăugăm, treptat zahărul, obținând o bezea fermă. Adăugăm gălbenușurile frecate și ele cu puțină sare, apoi untul topit și făina în ploaie. La final adăugăm nucile și coaja rasă de lămâie. Tapetăm forma de copt cu hârtie pergament, turnăm compoziția de blat în ea și o marmorăm cu dulceața de portocale. Coacem blatul pentru 40 de minute la 170 de grade, apoi îl lăsăm să se tempereze, timp în care preparăm crema.

Prentru prepararea cremei de vanilie de la rețeta de tort spaniol, frecăm gălbenușurile cu un praf de sare, apoi le diluăm cu puțin lapte rece și adăugăm amidonul. Restul de lapte îl punem la fiert împreună cu zahărul și batonul de vanilie, iar când începe să clocotească, adăugăm în fir subțire compoziția de ouă și amestecăm intens până la uniformizare. Fierbem crema amestecând continuu până se îngroașă, adăugăm și esența, apoi o lăsăm să se răcească. 

Pentru sirop, se caramelizează zahărul, se diluează cu apa și se fierbe împreună cu coaja de portocală.

Când blatul și crema s-au răcit, trecem la asamblarea tortului spaniol. Secționăm blatul în trei părți pe care le însiropăm ușor. Spumăm untul cu zahărul pudră vanilat și îl încorporăm în crema de vanilie. Împărțim crema în două și o întindem între secțiunile blatului. Dăm tortul la rece pentru 30 de minute, apoi preparăm glazura și îl decorăm.

Pentru glazură, încălzim frișca lichidă fără a o lăsa să atingă punctul de fierbere, apoi o ridicăm de pe foc și topim ciocolata ruptă în ea. Amestecăm intens până se omogenizează și o turnăm ușor fierbinte peste tort. Dăm tortul spaniol la rece până se întărește glazura, îl decorăm cu jumătăți de smochine și îl putem porționa și servi alături de cei dragi.

Spor și poftă bună să aveți!

Vineri, 12.10.2018, 08:43
x