Antena Căutare

Importanţa uleiului de motor pentru maşină

Primul autoturism a fost creat în 1769, fiind vorba despre automobilul cu motor cu aburi. Ulterior, după mai bine de 30 de ani au apărut maşinile cu motoare cu ardere internă care funcţionau cu combustibil lichid. Maşinile cu motor electric au apărul în jurul anului 1900.

Primul autoturism a fost creat în 1769, fiind vorba despre automobilul cu motor cu aburi. Ulterior, după mai bine de 30 de ani au apărut maşinile cu motoare cu ardere internă care funcţionau cu combustibil lichid. Maşinile cu motor electric au apărul în jurul anului 1900.

De atunci, industria este într-o dezvoltare continuă, în special după al Doilea Război Mondial, când existau peste 500.000 de autoturisme. În 2007, producţia mondială anuală depăşea 70 milioane.

În prezent, maşina a devenit o necesitate, tot mai mulţi oameni preferând să achiziţioneze un autoturism pentru confortul propriu, mai ales că sunt puse spre vânzare autoturisme pentru orice buzunar.

Odată cu achiziţia unei maşini, trebuie să avem câteva cunoştinţe de bază despre funcţionarea unui autoturism, dar şi despre ce trebuie să facem pentru a avea grijă de automobilul personal.

Este important modul în care facem reparaţiile, calitatea produselor pentru maşină, precum şi a pieselor pe care le achiziţionăm atunci când este necesar. Piesele de calitate sunt necesare, având în vedere că este vorba despre buna funcţionare a maşinii, precum şi siguranţa noastră.

Unul dintre cele mai folosite produse în funcţionarea unei maşini este uleiul de motor. Şi în cazul lubrifiantului este necesar să ne orientăm în funcţie de calitate.

Uleiul de motor este special realizat pentru a unge părţile în mişcare dintr-un motor cu combustie. Practic, sarcina lubrifiantului este de a uşura procedura de frecare dintre piesele metalice.

Totodată, uleiul de motor are rolul de a curăţa interiorul motorului, de izolare şi de combatere a ruginei. Nu în ultimul rând, folosirea uleiului ajută răcirea motorului, un sfert din căldura acestuia fiind eliminată către uleiul din interior.

Cum şi în acest domeniu industria a evoluat, pentru a ţine pasul cu maşinile tot mai moderne comercializate de producători, şi calitatea uleiurilor este mai ridicată.

Astfel, uleiul izolează piesele interne ale motorului, nefiind permis contactul cu aerul, având de în componenţă un detergent special care ajută la curăţare, resturile metalice fiind reţinute de filtrul de ulei.

Dacă în trecut existau lubrifianţi universali, acum producătorii comercializează ulei de motor diesel şi pentru benzină, diferenţierea fiind făcută de temperatura maximă pe care o atinge fiecare tip de motor.

Uleiurile auto se diferenţiază atât prin vâscozitate, cât şi prin componență (mineral - 15W40, sintetic - 5W40, semisintetic - 10W40) iar, în general, aceste informații referitoare la tipul de ulei folosit sunt specificate de producătorii de autovehicule în cartea mașinii. Producătorii recomandă schimbul de ulei de motor la 10.000-15.000 km sau la 1 an.

Un motor diesel atinge o temperatură mai mare decât unul pe benzină, poate chiar dublă, fiind recomandat un ulei cu o vâscozitate mai mare.

În ceea ce priveşte preţurile, diferenţa este stabilită în funcţie de calitatea lui, iar calitatea în funcţie de ingredientele pe care le are în compoziţie şi de păstrarea caracteristicilor.

Referitor la vâscozitatea uleiului de motor, aceasta este importantă pentru a putea asigura lubrifierea, astfel încât uleiul să reziste condiţiilor extreme de temperatură din motor.

De altfel, după cum spuneam anterior, pentru uleiul cu vâscozitate ridicată este recomandat pentru maşinile care au motor diesel.

Motorul diesel are ardere internă, ceea ce presupune că combustibilul se aprinde determinat de temperatura ridicată creată prin comprimarea aerului, nu prin utilizarea unui dispozitiv auxiliar.

Cum să alegem corect lichidul de frână... Au luat o mașină banală și scumpă și au transformat-o într-o bijuterie pe patru roți. Și asta nu e tot!...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x