Antena Căutare

În 2018, treci mai greu de ITP! Unii șoferi vor merge cu mașina, anual, la inspecție: Schimbări și pentru șoferii care au vehicule noi

Luna mai a acestui an aduce alte numeroase modificări la legislația privind inspecțiile tehnice periodice (ITP) ale mașinilor. Astfel, după ce de la 1 ianuarie, șoferii cu mașini mai vechi sunt obligați să le ducă anual în inspecție, iar cei cu mașini noi fac prima inspecție la trei ani de la înmatriculare, mașinile la care se vor găsi probleme majore sau periculoase nu vor trece de ITP.

Luna mai a acestui an aduce alte numeroase modificări la legislația privind inspecțiile tehnice periodice (ITP) ale mașinilor. Astfel, după ce de la 1 ianuarie, șoferii cu mașini mai vechi sunt obligați să le ducă anual în inspecție, iar cei cu mașini noi fac prima inspecție la trei ani de la înmatriculare, mașinile la care se vor găsi probleme majore sau periculoase nu vor trece de ITP.

Este principala modificară adusă actualei legislații, care prevede că șoferii vor reveni în inspecție peste 30 de zile pentru a se verifica dacă problemele s-au remediat, notează avocatnet.ro.

Potrivit sursei citate, mai multe modificări au fost adoptate anul trecut pentru acest act (prin Legea nr. 260/2017), ele urmând să intre în vigoare de la 20 mai 2018, dar există și chestiuni care se aplică deja, de la 1 ianuarie.

Obligația de a efectua ITP-ul revine acum, conform ordonanței, deținătorului legal al vehiculului, însă din mai va reveni deținătorului certificatului de înmatriculare/înregistrare.

Pentru mașinile de uz personal (nu cele folosite pentru transport de persoane sau mărfuri), inspecția se face, în continuare, o dată la doi ani. De la 1 ianuarie însă, cei cu mașini mai vechi de 12 ani trebuie să se supună unor reguli noi: trebuie să treacă de ITP anual.

Tot cu aplicare de la 1 ianuarie 2018, ITP-ul pentru mașinile noi se va face prima dată după trei ani. Termenul pentru efectuarea primei inspecţii se socoteşte de la data primei înmatriculări, iar pentru următoarea inspecţie tehnică periodică, de la data celei precedente, mai informează sursa citată.

Veste rea pentru şoferii români! Dacă ai accidentat maşina, rămâi automat fără ITP... Șapte trucuri pentru a prelungi durata de viață a mașinii tale...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei Sambata, 23.03.2024, 15:30
Ai Formula 1 în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x