Antena Căutare

James May si locomotiva cu aburi Peppercorn Clasa A1

Orice carte despre istoria caii ferate, publicata inainte de 2008, o sa iti spuna ca ultima locomotiva cu aburi construita pentru Caile Ferate Britanice a fost Evening Star, din 1960. Din cauza asta, sa apari in cartea recordurilor drept ultimul care a facut ceva e o distinctie interpretabila: exista un “pana acum“ printat cu cerneala alba la capatul textului, care nu apare insa si pentru primul om care a zburat sau pentru primul transplant de inima.

De fapt, ultima locomotiva cu aburi - de pana acum - construita pentru Caile Ferate Britanice a fost Peppercorn A1 4-6-2 Pacific Tornado, care a fost pornita prima data in 2008, dupa un proiect de 20 de ani sustinut de Trustul A1.

Poate ar trebui s-o spunem „cea mai noua", pentru ca aceiasi oameni vor sa construiasca un Gresley P2 2-8-2 nou-nout. Pfuai! Trustul A1 ar prefera ca tu sa nu te gandesti la aceasta locomotiva ca la o replica; mai degraba, s-o privesti drept exemplarul cu numarul 50.

Cum toate cele 49 A1 de pana acum au disparut sub scanteile flexurilor pe cand eu eram un tanc, sa construiesti unul nou doar pe baza schemelor e o realizare remarcabila. Cel mai misto insa e faptul ca e foarte usor de inteles.

George si Robert Stephenson au facut locomotiva cu aburi „moderna" respectand structura celei clasice, cu boiler, camera de ardere ranforsata si asa mai departe, insa mai departe a urmat o stratificare a rafinamentului si sofisticarii.

Tot articolul, in Top Gear

Start in WTTC 2011: Chevrolet, pregatit sa-si apere titlurile... Istoria Dacia: 22 de modele in 43 de ani...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x