Antena Căutare

Atenție, șoferi! Se schimbă regulile pentru înmatriculările, înregistrările auto și păstrarea numerelor

Se schimbă regulile pentru înmatriculările, înregistrările auto și păstrarea numerelor, potrivit unui ordin al Ministerului Afacerilor Interne (MAI).

Atenție, șoferi! Se schimbă regulile pentru înmatriculările, înregistrările auto și păstrarea numerelor
Atenție, șoferi! Se schimbă regulile pentru înmatriculările, înregistrăriile auto și păstrarea numerelor

Una dintre modificările aduse de Ordinul MAI 120/2020, ce se aplică deja, după ce a apărut marţi în Monitorul Oficial, este referitoare la înmatricularea maşinilor noi. Noua reglementare le dă posibilitatea dealerilor auto să facă ei formalităţile de înmatriculare în numele cumpărătorului, scrie relatează avocatnet.ro.

Atunci când se schimbă proprietarul maşinii, au loc mai multe modificări în privinţa celor necesare. Astfel, pe lista documentelor nu se va mai găsi fişa de înmatriculare, ci dovada înregistrării la organul fiscal pe numele proprietarului/utilizatorului.

Noi reguli pentru numerele de înmatriculare

De asemenea, a dispărut ideea ca în certificatul de înmatriculare al fostului proprietar să mai fie trecută transmiterea dreptului de proprietate. A fost introdusă posibilitatea expresă de a aduce plăcuţele a căror combinaţie a numărului de înmatriculare a fost păstrată anterior de către solicitant.

De asemenea, se clarifică natura procurii necesare la înmatriculare (atunci când solicitantul/noul proprietar nu vine personal) - va fi nevoie de procura specială autentică - specială în sensul că nu e admisibil un mandat general.

Furtul de haine, prin ruperea siguranțelor de plastic din magazine, pedepsit mai aspru! Câți ani de închisoare riscă hoții

În procedură apare reglementată situaţia în care solicitantul operaţiunii de înmatriculare a păstrat anterior o combinaţie a numărului de înmatriculare. Acesta va aduce plăcuţele la înmatriculare, alături de documentele necesare, dar acestea vor putea să îi fie reţinute dacă nu îndeplinesc cerinţele impuse de lege sau dacă combinaţia numărului de înmatriculare nu a fost restricţionată conform legii, între timp.

În acelaşi timp, ordinul prevede că titularul certificatului de înmatriculare sau înregistrare este obligat să solicite eliberarea unei/unor plăcuţe cu număr de înmatriculare sau înregistrare în locul celor furate, pierdute sau deteriorate, în termen de cel mult 30 de zile de la data la care a intervenit una dintre aceste situaţii.

La autorizaţia de circulaţie provizorie se depun şi documentele de înmatriculare eliberate de autorităţile străine, atunci când maşina a mai fost înmatriculată în alt stat (în original şi în copie). De asemenea, trebuie adus şi originalul documentului care atestă dreptul de proprietate al solicitantului, nu doar copia, potrivit avocatnet.ro.

Sunt reguli noi şi pentru cei care îşi doresc să păstreze combinaţia numărului de înmatriculare: trebuie cerută autorităţii care a făcut înmatricularea, până la momentul radierii maşinii, al expirării solicitării anterioare de păstrare sau al transmiterii dreptului de proprietate pe numele dobânditorului, după caz, cu plata tarifului aferent. Solicitarea înscrierii acesteia în evidenţele autorităţii se face în baza depunerii următoarelor documente: cererea solicitantului; actul de identitate al solicitantului sau documentele care atestă dobândirea personalităţii juridice, denumirea şi sediul persoanei juridice, în original şi în copie; dovada achitării tarifului de păstrare a combinaţiei numărului de înmatriculare.

Combinaţia numărului de înmatriculare poate fi păstrată un an de când s-a făcut solicitarea, dar se pot cere prelungiri până la cel mult trei ani.

Potrivit ordinului, eliberarea unui duplicat al certificatului de înmatriculare şi solicitarea de păstrare a numerelor se vor putea face şi electronic, fără deplasări la direcţiile locale, dar pentru asta va trebui ca DRPCIV să pună la dispoziţie pe site-ul propriu această posibilitate.

Ce trebuie să cunoști neapărat despre obținerea permisului de conducere?... Care este rolul uleiului hidraulic și la ce interval trebuie schimbat?...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x