Antena Căutare

Statul da 12.000 lei reducere pentru masinile electrice. Ce poti cumpara?

Veste buna pentru cei interesati de achizitionarea unui automobil electric! Guvernul a aprobat acordarea unui ecotichet in valoare de 12.000 lei pentru o masina noua propulsata de un motor electric, care se incarca la priza. Deocamdata, sunt puse la bataie 100 astfel de tichete. Dar problema preturilor extrem de piperate ale vehiculelor 100% “eco” ramane. Si, chiar si asa, oferta e deocamdata foarte saraca. Practic, 3-4 modele.

Ordinul ministrului Mediului pentru aprobarea Ghidului de finantare a Programului de promovare a vehiculelor de transport nepoluante si eficiente din punct de vedere energetic a fost publicat, joi, in Monitorul Oficial, informeaza Mediafax. Potrivit ghidului, ecotichetul de 12.000 de lei se acorda la achizitionarea unui autovehicul nou (autoturism, autoutilitara usoara sau autospeciala usoara) propulsat de un motor electric, cu alimentare de la o sursa electrica. Deci, hibridele ies din discutie.

Pentru obtinerea ecotichetului, pot aplica la Administratia Fondului pentru Mediu (AFM) persoanele fizice si juridice, unitatile administrativ-teritoriale si institutiile publice, care, dupa ce le sunt aprobate dosarele, trebuie sa se inscrie la un producator validat de AFM in termen de 20 de zile (persoanele fizice) si respectiv de 45 de zile (persoanele juridice).

Dupa primirea confirmarii de alocare a ecotichetului, producatorul validat are obligatia sa demareze si sa finalizeze procedura de achizitionare a autovehiculului nou in termen de 30 de zile, fara a se depasi data de 15 decembrie a anului in curs.

Ecotichetul nu este transferabil, dar un solicitant poate aplica pentru mai multe tichete, in functie de numarul de autovehicule electrice noi pe care doreste sa le achizitioneze. Diferenta de pret poate fi acoperita de beneficiarii ecotichetelor prin surse proprii si/sau surse financiare complementare - credite bancare sau leasing.

Ecotichet + Rabla = 18.500 lei

Ecotichetul in valoare de 12.000 lei poate fi cumulat, daca casati un autovehicul mai vechi de 10 ani, cu voucherul Rabla de 6.500, ajutorul de stat pentru achizitionarea unei electrice ajungand in acest caz la 18.500 lei. Ceea ce insemna circa 4.200 euro. Nu e rau, e chiar bine, daca luam in considerare programele similare din state europene mult mai puternice, unde eco-reducerile se invart pe la 5.000-7.000 euro. Dar, chiar si asa, intre preturile masinilor electrice, prestatiile lor si autovehiculele omoloage obisnuite exista o prapastie de cateva mii de euro bune.

In momentul de fata, in Romania, se pot comanda 3-4 modele 100% electrice: Renault Kangoo ZE, Mitsubishi i-MiEV / Citroen C-Zero si Smart Electric Drive. Utilitara usoara Kangoo ZE costa 25.000 euro (autonomie 130 km), i-MiEV si “fratele” sau ajung pe la 35.000 euro (autonomie 150 km), iar Smart-ul electric porneste de la 19.700 euro. Daca includem ecotichetul si Rabla, cea mai ieftina electrica bate spre 15.500 euro.

In curand insa, vor si disponibile si altele, precum Renault Fluence ZE, Renault ZOE ZE, Chevrolet Spark EV, sau Nissan Leaf. Si isi arunca buzduganul si BMW i3.

Foto: smartercharger.com

Mini nu mai e mic! Celebrul Mini Cooper britanic a fost transformat in limuzina... Bmw 520d xDrive stabileste un nou record in Romania...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x