Ai restanţe la credite? Reguli noi pentru recuperatorii care te contactează. Ce nu mai au voie să facă

 

În 2014, cele 200 de firme care s-au ocupat de rău-platnici au făcut profituri de peste 20 de milioane de euro, iar recuperatorii au hărţuit şi ameninţat populaţia. Noile reguli pe care aceste firme ar trebui să le respecte apar într-un proiect de lege iniţiat de Protecţia Consumatorilor, care ar trebui să intre în vigoare peste două luni.

Din aceste cauze, Protecţia Consumatorilor doreşte să impună noi reguli printr-un proiect de ordonanţă.

Banca nu va mai putea să vîndă creditele care sînt plătite la zi, ci doar pe cele cu restanţe, iar firmele care le cumpără nu mai pot fi înrudite cu băncile. În plus, Protecţia Consumatorilor vrea ca recuperatorii de datorii să nu mai poată încasa dobînzi suplimentare, ci doar datoria ca atare.

Recuperatorii nu vor mai avea voie să-i hărţuiască pe datornici, să le lase notificări la uşa locuinţei, să-i caute la serviciu ori să-i contacteze la ore târzii. Înainte să ajungă la recuperatori, bancherul va fi obligat să găsească variante pentru reducerea ratelor datornicului.

Din primăvara anului 2015 şi până în prezent, băncile au vândut dosare de credite în valoare de peste şapte miliarde de lei, potrivit estimărilor din piaţă.

facebook whatsapp twitter pinterest
PARTENERI
PREMIUM

Mai multe