Antena Căutare

Analişti: Franţa este ”o opţiune mai bună” decât Germania, pe fondul impactului războiului comercial asupra Europei

Războiului comercial dintre Statele Unite şi China a schimbat modul în care economiştii evaluează Franţa şi Germania, cele mai mari două economii ale Europei, considerând că economia franceză este mai rezistentă şi mai atractivă decât cea germană, au declarat trei analişti, pentru CNBC.

Războiului comercial dintre Statele Unite şi China a schimbat modul în care economiştii evaluează Franţa şi Germania, cele mai mari două economii ale Europei, considerând că economia franceză este mai rezistentă şi mai atractivă decât cea germană, au declarat trei analişti, pentru CNBC.

Germania şi Franţa au cele mai mari economii din zona euro şi, după criza datoriilor declanşată în 2011, Germania a fost considerată ca fiind mai rezistentă.

Franţa are o datorie publică mai mare şi a fost mai expusă la tensiunile financiare din state precum Italia. Cu toate acestea, situaţia s-a inversat.

”Franţa este opţiunea mai bună. Este mai puţin expusă la scăderea producţiei globale, provocată de în mare parte de războiul comercial”, a declarat Holger Schmieding, economist şef la banca Berenberg.

Articolul continuă după reclamă

Războiul comercial dintre China şi Statele Unite a început să schimbe tabloul economic în Europa. Germania, cea mai mare economie eurpeană, este dependentă în mare parte de exporturi şi de sectorul manufacturier, ceea ce o face mai vulnerabilă la comerţul global.

Ponderea producţiei manufacturiere în PIB-ul Germaniei este de aproape 25%, potrivit celor mai recente date ale UBS. Prin comparaţie, în Franţa reprezintă sub 15% din PIB.

”Tensiunile comerciale mondiale însemnă în mod inevitabil că ţările dependente de exporturi sunt supuse unor presiuni mai mari decât economiile unde consumul intern are un rol mai important. Acesta este motivul pentru care Germania resimte impactul războiului comercial dintre Trump şi China, în timp ce Franţa s-ar putea afla într-o poziţie mai confortabilă”, a spus Carsten Nickel, director general la firma de cercetări Teneo.

Într-un raport publicat joi, analişti ai UBS au mai afirmat că ”pe termen lung” preferă Franţa în raport cu Germania. Acestia argumentează că demografia franceză este mai prietenoasă creşterii, ratele investiţiilor şi creşterii din Franţa sunt peste cele din Germania, iar politicile pe termen lung şi reformele structurale sunt mai substanţiale în Franţa.

Date publicate în luna august au arătat că economia germană s-a contractat cu 0,1% în trimestrul al doilea, conparativ cu primul trimestru. În Franţa, economia a crescut cu 0,3% în aceeaşi perioadă.

Estimările UBS indică pentru acest an o rată de creştere de 1,2% în Franţa şi de 1% în 2020, peste media zonei euro. În schimb, economia germană ar urma să crească cu 0,5% în acest an şi cu 0,6% în 2020.

Cu toate acestea, evoluţiiile economice ar trebui să fie urmărite pe parcursul viitoarelor trimestre.

”Nu aş fi surprins dacă Franţa va urma evoluţia negativă a econoniei Germaniei, în următoarele trimestre. Va fi dificil să evide conflictele comerciale, Brexitul şi încetinirea producţiei globale”, a avertizat Carsten Brzeski, economist la ING în Germania, într-un email adresat CNBC săptămâna trecută.

Ce va însemna asta pentru viitorul Uniunii Europene?

Relaţia dintre Franţa şi Germania este de importanţă majoră pentru viitorul Europei, sunt cele mai mari două economii ale Europei, două dintre membrele fondatoare ale UE şi deseori definesc agenda la nivel european.

”În general, axa franco-germană rămâne extrem de importantă pentru Europa, daR în acelaşi timp ultimii ani au arătat că această axă funcţionează cel mai bine când cele două ţări se află pe picior de egalitate”, a arătat Brzeski.

Aceasta a explicat că ideile avute de Franţa pentru continuarea integrării europene ar putea să nu avanseze dacă Germania are probleme economice.

”Când Franţa a avut probleme economice, Berlinul a omorât multe propuneri. Dacă poziţiile se vor inversa, Franţa s-ar putea confrunta cu o Germanie care se confruntă cu stagnarea economică şi ultimul lucru la care se va gândi va fi continuarea integrării europene”, a explicat Brzeski.

Sursa : news.ro

Brandul de modă Forever 21 a solicitat protecţia faţă de creditori în SUA; majoritatea magazinelor din Europa şi Asia vo... INS: Rata şomajului în formă ajustată sezonier a scăzut în august la 3,8%...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 1 noiembrie 2024. Adi Nartea și Cosmin Vîjeu au câștigat suma de 25000 de lei
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 1 noiembrie 2024. Adi Nartea și Cosmin Vîjeu au câștigat suma de 25000 de lei Vineri, 01.11.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x