Antena Căutare

ANALIZĂ: Volumul spaţiilor industriale şi logistice închiriate în România în 2019 a ajuns la 476.000 de metri pătraţi; Bucureştiul a atras cea mai mare parte din cererea de spaţii industriale şi logistice din ţară

Volumul spaţiilor industriale şi logistice închiriate în România în 2019 a totalizat aproape 476.000 de metri pătraţi, valoare comparabilă cu 2018, când au fost înregistrate în total tranzacţii de 514.000 de metri pătraţi, arată un comunicat al companiei de consultanţă imobiliară JLL România.

Bucureştiul a atras cea mai mare parte din cererea de spaţii industriale şi logistice din ţară, respectiv aproape 76% (aproximativ 360.000 metri pătraţi), acesta fiind urmat de Slatina, cu 13% din cerere (62.000 de metri pătraţi tranzacţionaţi).

JLL a înregistrat în primul semestru o cotă de piaţă de aproape 42% din volumul tranzacţiilor de închiriere de spaţii industriale şi logistice intermediate de consultanţii imobiliari.

"JLL a realizat cea mai mare tranzacţie înregistrată în 2019, respectiv închirierea a aproape 72.000 metri pătraţi de către retailerul Profi în CTP Bucharest West", arată comunicatul.

Alte tranzacţii de referinţă în care JLL a fost implicată în 2019 sunt închirierea a 16.000 de metri pătraţi de către Urgen Cargus în P3 Bucharest A1 Park, şi închirierea a 8.400 de metri pătraţi de către Marelvi Impex în parcul MLP Bucharest West.

"De menţionat, că din totalul spaţiilor închiriate la nivel national anul trecut, peste 150.000 metri pătraţi (aproximativ 32%) au făcut obiectul unor tranzacţii închise direct de către proprietar şi chiriaş", spun reprezentanţii companiei.

Evoluţia din 2019 s-a ridicat la nivelul anilor anteriori, când au fost consemnate cereri record pe piata spaţiilor industriale.

”Cererea de spaţii industriale şi-a păstrat evoluţia pozitivă din ultimii ani. Apariţia unor noi investitori şi diversificarea locaţiilor în care aceştia dezvoltă noi proiecte au adus un plus de competiţie în piaţă, păstrând dinamica. Urmărim cu interes evoluţia cererii, având în vedere faptul că piaţa industrială a raportat în ultimii patru ani o cerere record, mai ales pe fondul extinderii retailerilor şi a logisticienilor”, a declarat Costin Bănică, Head of Industrial Department JLL.

Acesta precizează că a observat şi o creştere a interesului pentru spaţii de producţie şi industriale, mai ales din partea companiilor care activează în sectorul automotive.

"Cu toate acestea, proiectele de acest tip au un termen de implementare mai lung, ajungând şi până la 18-24 luni de la momentul începerii discuţiilor. Pentru proiectele de logistică, termenul de implementare este de până într-un an, de obicei", adaugă reprezentanţii JLL.

În 2019 stocul de spatii industriale modern a depasit 4,3 milioane de metri pătraţi, reprezentând dublu faţă de volumul înregistrat în 2015.

Un alt trend remarcat în 2019 este interesul crescut al dezvoltatorilor pentru a atrage clienţi cu suprafeţe mai mici, însă care au potenţial puternic de creştere.

Aceşti clienţi, cei mai mulţi localizaţi astăzi în spaţii din foste platforme industriale din marile oraşe, vor fi nevoiţi să migreze către spaţii industriale moderne pentru a oferi angajaţilor condiţii mai bune de lucru, dar şi de a fi în conformitate cu reglementările mai stricte legate de autorizaţia de securitate la incendiu.

”Observăm un interes sporit din partea unor noi investitori de a dezvolta proiecte industriale moderne în interiorul oraşului Bucuresti. Vorbim atât de proiecte care oferă posibilitatea închireirii de unităti mici, de 800-1.500 mp, cât si de unităti mari, în clădiri industriale pe mai multe etaje. Acest gen de clădiri este luat în considerare în zonele în care preţul terenului este ridicat şi o dezvoltare industrială nu ar aduce randamentul aşteptat de investitori. Suntem de părere că 2020 va duce în România primele proiecte industriale dezvoltate pe mai multe etaje”, a mai spus Costin Bănică, Head of Industrial Department JLL România.

JLL este o firmă specializată în servicii profesionale şi de management al investiţiilor, dedicate domeniului imobiliar. Înregistrând venituri anuale globale de 6,7 miliarde dolari SUA, JLL activează în 300 de sucursale în 80 de ţări şi înglobează circa 80.000 de angajaţi în întreaga lume.


Sursa : news.ro

INS: Câştigul salarial mediu nominal net a crescut în noiembrie cu 2%, la 3.179 lei... Engie Romania anunţă un parteneriat cu Mercedez-Benz România pentru promovarea mobilităţii electrice. "Avem în cent...
Bogdan Alecsandru a vorbit despre relația pe care o are cu cei doi copii ai săi la DePărinți.ro | De Vorbă cu Mirela Vaida: „Nu pot să fiu tatăl perfect”
Bogdan Alecsandru este unul dintre cei mai îndrăgiți prezentatori ai echipei Observator....
Horoscopul zilei de 28 ianuarie 2023. Taurii primesc vești bune. Află ce se întâmplă cu zodia ta
Horoscopul zilei de 28 ianuarie 2023 anunță că nativii din zodia Taur au parte de vești bune....
Parteneri
Gustări sănătoase de luat în călătorii. Sunt pline de vitamine și minerale
Catine.ro

Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


Ultimele știri
x