Antena Căutare

Anunț DEZASTRUOS pentru România. Uniunea Europeană a furnizat datele oficiale!

România a înregistrat în aprilie cea mai mare inflaţie anuală din Uniunea Europeană, de 4,3%, după 4% în martie, potrivit datelor publicate miercuri de biroul european de statistică Eurostat, care arată că la nivelul UE inflaţia a încetinit cu 0,1 puncte procentuale, la 1,4%.

Eurostat calculează rata anuală a inflaţiei ca variaţie a indicelui armonizat al preţurilor de consum într-o lună, comparativ cu aceeaşi lună a anului precedent, în timp ce rata lunară compară indicii din ultimele două luni.

Potrivit datelor publicate luni de Institutul Naţional de Statistică (INS), rata anuală a inflaţiei, care măsoară evoluţia preţurilor de consum în ultimul an, a continuat să crească în România, în luna aprilie. Astfel, rata anuală a inflaţiei a urcat în luna aprilie la 5,2%, cel mai înalt nivel din iunie 2013, când a fost 5,37%, în condiţiile în care fructele proaspete s-a scumpit cu 13,9% faţă de decembrie 2017.

Guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), Mugur Isărescu, a anunţat săptămâna trecută că instituţia a revizuit în creştere, de la 3,5% la 3,6%, prognoza de inflaţie pentru finalul acestui an şi a estimat un nivel de 3%, în scădere de la 3,1%, pentru decembrie 2019, în contextul în care excedentul de cerere a rămas foarte mare, ceea ce pune presiune pe deficitele externe, iar modificările fiscale dese fac dificilă atingerea unei ţinte a inflaţiei.

În zona euro, inflaţia a încetinit în aprilie de la 1,3% în martie la 1,2%.

Cele mai ridicate rate ale inflaţiei anuale au fost înregistrate în România (4,3%), Slovacia (3%) şi Estonia (2,9%). La polul opus, cu cele mai scăzute rate ale inflaţiei anuale, se află Cipru (-0,3%), Irlanda (-0,1%) şi Portugalia (0,3%).

Comparativ cu luna martie, inflaţia anuală a încetinit în 12 state membre, a stagnat în unul şi a accelerat în 14.

Curs valutar 16 mai. Eșec total pentru leu! A scăzut cel mai mult... ULTIMA ORĂ. Anunț FOARTE IMPORTANT. Guvernul a dat ordonanța. Ce se întâmplă cu SALARIILE BUGETARILOR!...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei Sambata, 23.03.2024, 15:30
Ai Formula 1 în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x