Căutare Live

Gata, e oficial! Anunțul de ULTIMĂ ORĂ făcut de BNR privind creditele! Se schimbă totul! Ce condiții vor trebui să îndeplinească românii de la 1 ianuarie 2019

Românii care își doresc să acceseze un credit în perioada următoare va trebui să îndeplinească niște condiții drastice, întrucât Consiliul de Administrație al BNR a adoptat numeroase modificări la regulamentul de creditare. 

Românii care își doresc să acceseze un credit în perioada următoare va trebui să îndeplinească niște condiții drastice, întrucât Consiliul de Administrație al BNR a adoptat numeroase modificări la regulamentul de creditare.

Astfel, conform ultimelor date anunțate de BNR, nivelul maxim al gradului de îndatorare va fi de 40% din venitul net la creditele în lei şi 20% la cele în valută. Gradul total de îndatorare se determină ca pondere a obligaţiilor totale lunare de plată raportate la venitul net lunar. Rata maximă de îndatorare este majorată cu 5 puncte procentuale pentru creditele aferente achiziţionării primei locuinţe ce urmează a fi ocupată de debitor. Regulamentul se aplică atât instituţiilor bancare, cât şi IFN.

BNR precizează că măsuri similare de ordin prudenţial au fost adoptate deja în alte ţări cum ar fi Ungaria, Polonia, Estonia, Lituania, Cehia.

Principalele obiectivele urmărite la modificarea Regulamentului sunt simplificarea accesului la credite al persoanelor fizice şi consolidarea creşterii sustenabile a activităţii de creditare - conform noii metodologii de calcul, nivelul creditului şi al ratelor aferente va putea fi stabilit uşor de orice solicitant -, precum şi protejarea populaţiei cu venituri medii şi cu venituri sub valorile medii în sensul îmbunătăţirii capacităţii de plată, pentru creditare sănătoasă.

BNR menţionează facilităţile pentru creşterea sustenabilă a activităţii de creditare a populaţiei: reguli mai permisive pentru achiziţionarea primei locuinţe ce urmează a fi ocupată de debitor; neaplicarea limitei gradului de îndatorare pentru maxim 15% din portofoliul de credite noi destinate persoanelor fizice, la nivelul fiecărui creditor; reducerea birocraţiei bancare pentru acordarea unei credit.

Toate solicitările de credit formulate înainte de 1 ianuarie 2019, inclusiv cele aferente unor programe guvernamentale adresate clienţilor persoane fizice, precum programul Prima Casă, se soluţionează pe baza reglementării de la momentul depunerii cererii la bancă, chiar dacă acordarea creditului are loc după 1 ianuarie 2019.

Creditele acordate exclusiv în scopul rambursării datoriilor aferente creditelor contractate anterior intrării în vigoare a proiectului de regulament sunt exceptate de la noile cerinţe privind gradul de îndatorare. Acest lucru nu este valabil, însă, pentru refinanţările ce presupun şi acordarea unui credit suplimentar celui/celor existent(e), scrie News.ro.

Modificările la regulament se publică în Monitorul Oficial al României şi intră în vigoare începând cu 1 ianuarie 2019.

Lovitură pentru românii care au deja credit la bancă. Se schimbă tot!... Merele româneşti se vând la preţ de nimic, după o recoltă impresionantă. Un kilogram costă doar 20 de bani...
Parteneri
Compatibilitatea numerologică în funcție de cifra destinului. Ce fel de cuplu sunteți
Catine.ro
Ultimele știri
x