Antena Căutare

Coaliţia lui Merkel evită o criză majoră printr-un acord pe tema unei pensii minime

Partidele din coaliţia guvernamentală a Angelei Merkel au ajuns la un acord, în weekend, asupra unei reforme a pensiei minime, care permite Guvernului, fragilizat după mai puţin de doi ani de existenţă, să evite o criză politică majoră, relatează AFP.

În urma unor negocieri laborioase, conservatorii din cadrul Uniunii Creştin Democrate (CDU) a lui Merkel şi aliatul său bavarez Uniunea Creştin Socială (CSU), pe de o parte, şi social-democraţii din cadrul Partidului Social Democrat (SPD), pe de altă parte, au convenit o reclaculare a pensiei minime în cazul persoanelor care, în pofida faptului că au cotizat fără întrerupere, primesc o pensie mică.

”Am găsit, în această temă dificilă, o soluţie bună şi care poate fi apărată de CDU”, a anunţat duminică, într-o declaraţie de presă comună cu liderii SCU şi SPD, preşedinta creştin-democrată Annegret Kramp-Karrenbauer (AKK).

Preşedinta interimară SPD Malu Dreyer a catalogat acest compromis drept ”o etapă socio-politică importantă”.

Cele două tabere se ceartă de luni de zile cu privire la acest subiect fierbintem într-o Germanie care se confruntă cu o îmbătrânire a populaţiei. O criză politică majoră ameninţasă izbucnească în lipsa unei înţelegeri între parteneri slăbişi, care se confruntă, în plus, cu rezerve interne puternice.

SPD luptă pentru supravieţuirea sa politică şi urmează să hotărască în decembrie dacă rămâne sau nu în coaliţie, ceea ce ar putea conduce la alegeri anticipate. Partidul Social Democrat, care intenţionează să se reorienteze către stânga, cu scopul de a recâştiga o parte a electoratului său, urmează totodată să desemneze o nouă conducere.

CDU a înlănţuit, la rândul său, o serie de înfrângeri electorale, ultima în Turingia, la sfârşitul lui octombrie, unde a fost înfrânt de extrema dreaptă.

Cele două tabere au decis duminică faptul că acordarea unei pensii minime urmează să fie supusă unei examinări complete a veniturilor persoanei care doreşte săo primească.

În ceea ce-i priveşte pe conservatori, preşedinta lor Annegret Kramp-Karrenbauer, totodată ministrul Apărării, este tot mai criticată, în mod voalat, în interiorul formaţiunii.

De când a intrat în funcţie, în martie 2018, coaliţia lui Merkel pare puţin solidă, iar unii observatori se întreabă dacă mai este în măsură să efecteze reforme după 14 ani la putere. Merkel a anunţat că acesta este ultimul său mandat şi că ar urma să se încheie în toamna lui 2021.

Sursa : news.ro

S-a terminat! Tichetele primite de la stat, schimbare uriașă! Ce poți face de acum... Cardul Apple este investigat pe Wall Street, urma unei acuzaţii de discriminare de gen făcută pe un tweet viral...
Luna Plină în Balanță. Ce schimbări aduce pentru nativi în aprilie 2023
Luna Plină în Balanță aduce multe schimbări pentru nativii în zodiac. Aprilie va veni cu...
Horoscopul zilei de 2 aprilie 2023. Taurii se gândesc la vacanță. Află ce se întâmplă cu zodia ta
Horoscopul zilei de 2 aprilie 2023 aduce vești bune pentru nativii din zodia Taurului. Aceștia...
Parteneri
Zodii care vor simți regret pe data de 2 aprilie 2023. Nativii care se vor confrunta cu emoții puternice
Catine.ro

Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


Ultimele știri
x