Antena Căutare

Codasi in UE la venituri bugetare: incasari de doar 28% din PIB

Romania colecteaza doar 28% din obligatiile fiscale ale contribuabililor si se afla pe ultimul loc in UE la venituri incasate. In acelasi timp, ne numaram printre statele care au redus cel mai mult impozitarea veniturilor in ultimul deceniu. Oamenii de afaceri sustin insa ca statul nu este corect in relatia cu firmele, iar marii evazionisti scapa nepedepsiti. De asemenea, firmele acuza impozitarea excesiva a fortei de munca, ceea ce favorizeaza evaziunea.

Romania se claseaza pe ultimul loc in UE in ceea ce priveste veniturile fiscale colectate la buget.
Chiar daca Romania se afla printre statele care au redus cel mai mult impozitul pe venit in ultimii ani, acest lucru nu a determinat o reducere a economiei subterane din cauza problemelor din sistemul de taxe si impozite.

Veniturile fiscale s-au ridicat in urma cu doi ani la 28% din PIB, potrivit ultimelor date publicate de Eurostat, Oficiul de statistica al UE, cu un procent mai putin decat in 2007 si in scadere cu 2,2% fata de anul 2000.

Romania se situeaza astfel pe ultimul loc din UE la gradul de colectare a taxelor si impozitelor, media europeana fiind de 39,3%.

De exemplu, la noi rata de impozitare a muncii este de 29,5%, in timp ce media din UE este de 34,2%. La consum impozitarea este de 17,7%, sub media europeana de 21,5%.

Pe de alta parte, sunt si tari in care munca si consumul aduc venituri mai mici decat in Romania, cum este Marea Britanie. Aici insa nivelul veniturilor incasate in total la buget este mult mai mare, ridicandu-se la 37,3% din PIB in anul 2008.

Tot articolul, in Financiarul

Media / PwC: Volumul publicitatii va ajunge in 2014 la 747 de milioane de dolari... Nou val de scumpiri: Alimentele + 7%-8%!...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x