Antena Căutare

Coface: PIB-ul Romaniei va scadea cu pana la 2% in 2010. Iesirea din recesiune, doar un deziderat

Potrivit estimarii Coface, produsul intern brut al Romaniei va scadea cu 1,5% pana la 2% in acest an fata de 2009, compania revizuindu-si astfel prognozele ca urmare a masurilor de austeritate. In luna ianuarie, compania a previzionat pentru acest an o crestere economica de peste 0,5%. "Devine o certitudine ca anul 2010 este unul si mai dificil decat 2009 din punct de vedere economic”, se arata intr-un comunicat al Coface.

Reprezentantii Coface mai prevad, in urma masurilor introduse de guvern, cresterea evaziunii fiscale, majorarea inflatiei, intarzierea relaxarii creditarii, cresterea somajului si mentinerea volatilitatii cursului valutar, care creeaza, totodata, premisele unor efecte negative asupra activitatii economice si asupra consumului, aflat deja intr-o situatie precara.

Mai mult, desi masurile de austeritate tintesc reducerea deficitului bugetar, acestea pun sub semnul intrebarii atingerea tintei de deficit.

"Majorarea cotei de TVA de la 19% la 24% pare a fi o masura menita esecului, deoarece cresterea veniturilor nu este garantata. Contractia consumului va diminua baza de impozitare si suplimentarea sumelor incasate la buget scontata prin cresterea cotei de TVA, doar efectul negativ pe care il vor resimti companiile si consumatorii finali fiind cert", se mentioneaza in comunicat.

2010 ar putea aduce un maxim istoric al numarului de companii iesite din piata

Cristian Ionescu, directorul general al Coface Romania, spune ca "este de asteptat ca numarul falimentelor sa creasca in urmatoarea jumatate de an, anul 2010 putand aduce un maxim istoric al numarului de companii iesite din piata". "Cele mai afectate companii vor ramane cele din comert, avand in vedere marjele comerciale foarte mici, capitalizarea redusa si dependenta acestor companii de finantarile pe termen scurt. Impactul acestor masuri - inflatia, cresterea somajului, volatilitatea cursului valutar - se vor rasfrange direct asupra consumatorilor si a mediului de afaceri, iesirea din recesiune ramanand doar un deziderat", a declarat Ionescu

Sursa: Financiarul

Nou val de scumpiri: Alimentele + 7%-8%!... Romanii castiga si consuma din ce in ce mai putin...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei Sambata, 23.03.2024, 15:30
Ai Formula 1 în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x