Antena Căutare

Cum funcționează fondul de garantare și ce garantează el

Fondul de Garantare este cel care îți garantează că banii pe care îi ai depuși într-o bancă îți vor reveni ție, chiar și dacă instituția respectivă va da faliment, aceasta este cea mai pe înțeles definiție a acestui termen. Pornind de la ea, fondul de garantare are alte numeroase coordonate cu privire la cum funcționează, cine participă, ce instrumente financiare sunt asigurate sau care este plafonul de garantare.

Cum funcționează fondul de garantare și ce garantează el
Cum funcționează fondul de garantare

Potrivit datelor existente pe piața finaciară din România, aproximativ 80% din depozitele deschise de români la o instituție bancară din România sunt asigurate prin fondul de garantare.

Ce este Fondul de Garantare?

Fondul de Garantare a Depozitelor Bancare, prescurtat FGDB, dar cunoscut și simplu ca Fondul de Garantare, este un sistem special creat pentru ca depunerile făcute la orice instituție de credit din România să fie protejate, în situația în care banca ajunge în imposibilitatea de a returna suma depusă de client. Concret, atunci când banca intră în insolvență și se ajunge la faliment, cei care au depozite bancare își vor putea recupera banii prin intermediul fondului de garantare.

Ce garantează el?

Fondul de Garantare garantează toate depozitele deschise atât de către persoane juridice, cât și fizice, la instituțiile de credit participante la Fond, în limitele impuse de către cadrul legislativ. Există și excepții de la plata compensațiilor, conform legii 311/2015, cum ar fi depozite ale asiguratorilor, ale fondurilor de pensii și altele, explică publicația Financer.com. Participarea la Fondul de Garantare este o cerință obligatorie pentru toate instituțiile de credit din România, autorizate de BNR, care doresc să primească depozite de la populație, inclusiv pentru depozitele atrase de sucursalele instituțiilor respective din străinătate.

Băncile au obligația de a asigura fiecare deposit deschis în intituția cu pricina, iar prin depozit înțelegem orice sold creditor pe care o instituție bancară îl poate crea la cererea unui client.

Produsele bancare garantate de fondul de garantare:

  • Depozite la termen
  • Conturi curente
  • Conturi de economii
  • Conturi de card
  • Conturi comune

Începând cu 1 ianuarie 2011, plafonul de garantare este de 100.000 euro, în echivalent lei. Mai exact, indiferent de suma depusă în bancă, o persoană va primi maximum 100.000 de euro în situațiile precizate mai sus, atunci când banca nu-și mai poate îndeplini obligațiile față de client și îi va înapoia, prin Fondul de Garantare, e compensație care nu poate depăși plafonul.

Programul Prima casa este gestionat numai de Fondul National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii (FNGCIMM ). Atentie, cele doua Fonduri, Fondul de Garantare a Depozitelor Bancare si Fondul National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii (FNGCIMM), sunt institutii distincte.

Fondul National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii (FNGCIMM) în programul Prima Casă

Pentru creditul Prima Casă, după ce banca analizează dosarul depus de cel care își dorește să își cumpere o locuință prin acest program, următorul pas va fi evaluarea imobilului ce va fi adus în garanție. În situația favorabilă în care instituția bancară aprobă dosarul după evaluarea locuinței, atunci acesta va fi trimis mai departe către Fondul National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii (FNGCIMM ) care analizează complet documentele depuse, de la documente de identitate, declarație notariată, până la certificatul de eficiență energetică.

Dacă dosarul este întocmit corect și complet, FNGCIMM va solicita băncii să achite comisionul de garantare pentru a încheia contractul cu clientul. Concret, dacă ai cautat apartamente cu 2 camere în Cluj și l-ai găsit pe cel pe care ți-l dorești, ai întocmit dosarul de creditare, l-ai înaintat băncii și aștepți semnarea actelor pentru a devenit proprietar, atunci ultimul pas va veni de la Fondul National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii (FNGCIMM).

Pe baza analizei asupra documentelor primite de la bancă, Fondul National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii (FNGCIMM) aprobă dosarul, iar banca poate pune la dispoziția ta creditul și vei putea semna contractul de vânzare-cumpărare a imobilului dorit

Plafonul alocat garanțiilor la Prima Casă 2019, a fost aprobat la începutul anului și totalizează două miliarde de lei.

Fondul Proprietatea: Ministerul Economiei se amesteca ilegal in deciziile board-ului Salrom... Ce este un credit ipotecar, cât durează aprobarea și alte întrebări...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei Sambata, 23.03.2024, 15:30
Ai Formula 1 în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x