Antena Căutare

Cum vor fenta multinationalele bugetul in cazul impozitarii progresive

In cazul in care Romania ar trece la un sistem de impozitare progresiv multinationalele si bancile straine prezente in Romania au deja la indemana solutii prin care sa plateasca salarii angajatilor fara sa dea mai multi bani la stat. Singurul efect ar fi scumpirea serviciilor publice ale statului, care va avea un gol de venituri, considera Ioan Antonescu, fondatorul Marshall Turism.

Astfel, la un salariu net de 4.000 de lei in cazul mentinerii cotei unice de 16%, taxele reprezinta 3.348 lei, adica 83,7% din venitul net. In cazul unor cote diferentiate, pentru a obtine acelasi salariu net taxele ar include o cota de impunere de 35% si ar ajunge in totalitate la 5.496 lei, adica 137% din venit.

"Am mers in Israel cu un director de banca si mi-a spus ca solutia este gasirea unei sucursale din lume unde taxarea este mai mica si virarea banilor intr-un cont bancar de acolo, de exemplu Hong Kong. Peste 26.000 de romani au asa ceva la momentul actual", ne-a declarat Ioan Antonescu.

Statul ar pierde dublu, pe de o parte ar incasa mai putini bani pentru ca cele mai multe firme se vor incadra cu salariile la cota de impunere de 0-15% iar structura bancilor si multinationalelor, unde exista salarii mari, le permite usor sa gaseasca solutii alternative pentru a plati impozite mici.

"Singurul care va face totul asa cum trebuie va fi statul, ceea ce va duce in timp la scumpirea serviciilor oferite prin institutiile sale", a mai spus Antonescu. In plus, veniturile estimate pe hartie la bugetul de stat nu se vor realiza.

Totul vine de la faptul ca in mediul privat 90% din angajati isi negociaza salariul net, pe angajati neinteresandu-i ce taxe si impozite sunt platite.

El propune cateva masuri pentru colectarea in totalitate a taxelor si impozitelor. Pentru institutiile de stat, "Ministerul Finantelor sa vireze numai salariul net catre institutiile statului, care va fi platit salariatilor.

Taxele si impozitele vor fi retinute si dirijate de catre Ministerul Finantelor catre CAS, somaj, sanatate etc. Acest model era practicat pana in 1989", se arata in documentul trimis de Ioan Antonescu.

Masura ar aduce la buget mai multi bani prin simplul fapt ca o serie de institutii de stat nu-si platesc in totalitate taxele. Altele, de data aceasta companii de stat, au si ele mari datorii catre bugete de somaj sau sanatate, precum Compania Nationala a Huilei (CNH).

In privinta mediului privat, "Guvernul prin Ministerul Finantelor, va obliga bancile sa nu dea fondul de salarii pentru o firma privata decat dupa ce demonstreaza ca s-au platit taxe si impozite prin ordin de plata", se mai arata in analiza trimisa de Antonescu.

"Pe mine m-ar avantaja cota asta progresiva ca nu am salarii asa mari, dar le-am atras atentia celor de la PSD ca vor pierde venituri", a mai precizat el.

PSD a anuntat ca va introduce sistemul de impozitare progresiv daca ar castiga alegerile anticipate. Una din variantele analizate prezinta impozitarea cu 0% a veniturilor pana in 1.000 de lei, cu 15% pe cele intre 1.000 si 2.000 de lei si cu 25% pe cele intre 2.000 si 4.000 de lei. Veniturile peste aceasta suma ar fi impozitate cu 35-40%.

Sursa: Jurnalul National

Taxe mai mari pentru masinile de lux, din 2011... "Ordonanta creditelor" va fi modificata...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x