Antena Căutare

UPDATE! Evaziune de 15 mil. €: Fostul sef al SIPI Constanta si alte 7 persoane, arestate preventiv

Cele 11 persoane retinute in dosarul evaziunii fiscale de peste 15 milioane de euro, printre care fostul sef al Vamilor, Viorel Comanita, si fostul sef al SIPI Constanta, Dan Secareanu, au fost duse la Curtea de Apel Bucuresti (CSB), pentru judecarea solicitarii DNA de arestare preventiva.

UPDATE 23.20: Fostul sef al SIPI Constanta, Dan Secareanu, si alte sapte persoane din dosarul evaziunii fiscale de peste 15 milioane de euro au fost arestate preventiv pentru 29 de zile, in timp ce fostul sef al Vamilor, Viorel Comanita, a primit interdictie de a parasi tara, a decis, marti seara, CAB.

Curtea de Apel Bucuresti a primit, marti dupa-amiaza, dosarul, impreuna cu propunerea de arestare preventiva facuta pe numele a 17 persoane cercetate in acest caz - cele 11 deja retinute si alte sase cu propunere de arestare in lipsa. Concret, procurorii anticoruptie cer arestarea preventiva a 11 persoane care au fost gasite si retinute pana in prezent, printre care si fostul sef al Autoritatii Nationale a Vamilor (ANV), Viorel Comanita, si fostul sef al Serviciului de Informatii si Protectie Interna (SIPI) Constanta, Dan Florin Secareanu. Totodata, anchetatorii cer arestarea preventiva in lipsa a altor sase persoane urmarite penal in acest caz, printre care omul de afaceri Radu Nemes si sotia acestuia. In cazul celor sase care nu au fost gasiti, CAB a decis sa formeze un dosar separat, care va fi judecat la un termen ulterior dupa ce va indeplini corespunzator procedurile de citare cu acestia.

Cele 11 persoane retinute sunt George Guliu, Dumitru Chirvasitu, Viorel Comanita, Andrei-Florin Juganaru, Dumitru Emilian Preda, Florin Dan Secareanu, Lucian Florin Ionescu, Georgiana Nicoleta Lengiu, Mariana Cozma, Nicolae Belba si Mihai Buliga. Iar cei sase inculpati cu propunere de arestare preventiva in lipsa sunt respectiv Radu Nemes, Codrut Alexandru Marta, Ovidiu Ioan Moldovan, Dana Nemes, Mihai Gulea si Stefan Puscasu.

Viorel Comanita este cercetat de procurorii Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) pentru complicitate la evaziune fiscala si sprijinire a unui grup infractional organizat, iar Florin Dan Secareanu este acuzat si de permiterea accesului unor persoane neautorizate la informatii ce nu sunt destinate publicitatii, s-a aratat intr-un comunicat de presa de marti al DNA. Radu Nemes, coordonatorul grupului infractional organizat, Dana Nemes, administrator la SC Excella Real Grup SRL, Mihai Gulea si Stefan Puscasu, sunt acuzati de complicitate la evaziune fiscala si constituire a unui grup infractional organizat. Iar Codrut Alexandru Marta, fost sef de cabinet al fostului presedinte al Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), este cercetat pentru complicitate la evaziune fiscala si constituire a unui grup infractional organizat.

Potrivit DNA, in perioada mai 2011 - iulie 2012, George Guliu, Dumitru Chirvasitu, Andrei Florin Juganaru, Radu Nemes si Dana Nemes au constituit si coordonat o grupare infractionala organizata prin initierea unui amplu mecanism evazionist ce vizeaza sustragerea de la plata accizelor aferente a peste 33.000 de tone de motorina care au fost comercializate pe piata interna sub denumirea unor produse petroliere inferioare.

In aceasta modalitate, bugetul de stat a fost prejudiciat cu suma de 15.203.024 euro, reprezentand accize si TVA neachitate. Concret, motorina era achizitionata in regim suspensiv de la plata accizelor, in scopul declarativ de a fi transformata in pacura. In realitate, motorina era de fapt revanduta ca atare prin statiile de distributie de carburanti.

Potrivit procurorilor, in acest caz ar fi implicati si fostul sef al ANAF, Sorin Blejnar, Alexandru Codrut Marta si Viorel Comanita.

Estimare: Valoarea pietei "digitale" din Romania tinteste la o valoare de 65 de milioane de euro in 2012... Sorin Blejnar, "regina" din dosarul cu afaceri ilegale cu petrol...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x