Antena Căutare

INS: Produsul Intern Brut a crescut în primul trimestru cu 2,7% pe seria ajustată sezonier, la 272,07 miliarde lei, faţă de trimestrul I din 2019

Produsul Intern Brut a înregistrat în primul trimestru al anului o creştere cu 2,4% pe seria brută şi cu 2,7% pe seria ajustată sezonier, la 215,965 miliarde lei şi respectiv la 272,07 miliarde lei, potrivit datelor provizorii (2) publicate marţi de Institutul Naţional de Statistică (INS).

”Faţă de acelaşi trimestru din anul 2019, Produsul Intern Brut a înregistrat o creştere cu 2,4% pe seria brută şi cu 2,7% pe seria ajustată sezonier; Seria ajustată sezonier a Produsului Intern Brut trimestrial nu s-a modificat, ca urmare a revizuirii estimărilor pentru trimestrul I 2020, faţă de varianta provizorie (1) publicată în comunicatul de presă nr. 146 din 9 iunie 2020”, arată INS.

Produsul Intern Brut - date ajustate sezonier - estimat pentru trimestrul I 2020 a fost de 272,07 miliarde lei preţuri curente, în creştere – în termeni reali – cu 0,3% faţă de trimestrul IV 2019 şi cu 2,7% faţă de trimestrul I 2019.

Pe serie brută, Produsul Intern Brut estimat pentru trimestrul I 2020 a fost de 215,965 miliarde lei preţuri curente, în creştere – în termeni reali – cu 2,4% faţă de trimestrul I 2019.

”Estimările 'semnal' precum şi cele provizorii ale Produsului Intern Brut trimestrial sunt afectate de dificultăţile create de criza pandemică şi de instituirea stării de urgenţă. Aceste dificultăţi au fost legate de colectarea datelor de bază care reprezintă intrări pentru conturile naţionale şi s-au concretizat printr-o creştere a ratei de non-răspuns. Pentru completarea informaţiilor au fost utilizate surse alternative pentru a afecta, cât mai puţin posibil, calitatea indicatorilor produşi. Conform practicii curente, datele publicate astăzi vor face obiectul unor revizuiri, conform calendarului comunicatelor de presă şi a politicii de revizuire a conturilor naţionale publicate pe site-ul INS, pe măsură ce noi surse de date devin disponibile”, arată datele INS.

Comparativ cu varianta provizorie (1), dinamica PIB şi a valorii adăugate brute a rămas neschimbată, ca de altfel şi volumul şi contribuţia impozitelor nete pe produs.Volumul valorii adăugate brute pe ramuri de activitate nu a înregistrat, în general, modificări importante, cu excepţia: Comerţului cu amănuntul şi ridicata; repararea autovehiculelor şi motocicletelor; transport şi depozitare; hoteluri şi restaurante, cu o reducerea volumului de activitate de 0,5 puncte procentuale; Activitaţilor de spectacole, culturale şi recreative; reparaţii de produse de uz casnic şi alte servicii, cu o creştere a volumului de activitate de 0,9 puncte procentuale.

Din punctul de vedere al utilizării PIB, modificări semnificative ale contribuţiei la creşterea PIB, întrecele două estimări, au înregistrat: cheltuiala pentru consumul final individual şi colectiv al administraţiilor publice, de la +0,2% la +1%, ca urmare a creşterii volumului lor de activitate de la 100,9% la 105%; formarea brută de capital fix, de la +0,9% la +2%, ca urmare a modificării volumului său de activitate de la 105,9% la 113,1%; exportul net, de la -3,2% la -2,2%.

Seria ajustată sezonier a Produsului Intern Brut trimestrial nu s-a modificat, revizuirea estimărilor pentru trimestrul I 2019 faţă de varianta provizorie (1) publicată în comunicatul de presă nr. 146 din 9 iunie 2020 fiind nesemnificativă.

Seriile ajustate sezonier se recalculează trimestrial ca urmare a modificării modelelor adoptate, a numărului de regresori folosiţi, a modificării seriilor brute şi a numărului de observaţii disponibile.

Sursa : news.ro

SUA: Programul de ajutoare din timpul pandemiei a salvat 51,1 milioane de locuri de muncă, dar de acesta au beneficiat ş... Record pe piața muncii: românii, mai dornici decât oricând să se angajeze - peste 1,2 milioane de aplicări au fost înreg...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x