Antena Căutare

Isarescu: Aprecierea leului, un rezultat al intrarilor de capital strain

Aprecierea leului este greu de con­tracarat de catre Banca Na­tio­nala, in conditiile in care do­banzile sunt dificil de redus, ­gu­vernatorul BNR a aratat ca, pen­tru ,,a nu permite" aprecierea mo­ne­dei nationale, banca centrala ar trebui din nou sa cumpere valuta, ceea ce ar relua ciclul de lichiditate excesiva si ar pune o presiune suplimentara pe dobanzile oricum la nivel foarte jos.

Aprecierea leului este rezultatul in­teresului aratat de capitaluri pentru Ro­mania, a aratat ieri guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.

Cand iti pica cu drag o piata, o iei in brate si atunci se varsa capitaluri, asta se intampla in prezent. Bancii i s-a reprosat ca permite, insa «a permite ceva» inseamna ca nu facem sa nu se aprecieze, iar ca sa nu se aprecieze ar trebui sa cumparam valuta, sa aducem dobanzile pe termen scurt la zero", a explicat guvernatorul la prezen­tarea studiului elaborat de Lucian Croi­tor­u, consilierul sau, privind atacul spe­­culativ asupra leului din octombrie 2008.

Mugur Isarescu a explicat, toto­data, ca aprecierea leului este greu de contracarat de catre Banca Nationala, in con­ditiile in care dobanzile sunt dificil de redus, iar la nivel mondial exista un exces de lichiditate. Acesta a dat drept exemplu situatia de pe piata interban­cara unde dobanzile au coborat sub 2,25%, nivelul ratei la facilitatea de de­pozit.

,,Cum sa rezolvam aceasta pro­blema, unde sa ne mai ducem cu do­ban­zile in jos? Poate mai facem ceva ino­vatii, pentru ca si asa la BCE suntem cu­noscuti drept banca centrala cu cele mai multe inovatii", a spus Mugur Isa­rescu.

Atacul speculativ din 2008

Seful bancii centrale a punctat ieri ca BNR apara moneda nationala, „la fel cum companiile isi apara produsul lor". Oficialul Bancii Nationale a aratat ca aceasta strategie a fost aplicata si in octombrie 2008, cand leul a fost tinta unui atac speculativ.

Tot articolul, in Financiarul

Profiturile gigantilor IT in T1: avans puternic pentru IBM si Intel, scadere pentru Yahoo!... Agentiile straine recomanda investitiile in terenurile arabile romanesti, cele mai ieftine si lipsite de risc...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 20 aprilie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul, dat de Alexandra Ungureanu
Hello Chef sezonul 7, 20 aprilie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul, dat de Alexandra Ungureanu Sambata, 20.04.2024, 15:30
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x