Antena Căutare

Leul s-a prabusit. Cursul BNR a urcat la 4.2838 lei/euro. Pietele financiare reactioneaza negativ

Moneda nationala a cazut pe piata interbancara pana la 4.29 lei/euro. Leul a pierdut 5 bani in doar 40 de minute, de la deschiderea tranzactiilor interbancare. La deschidere cotatiile se situau la 4,2550 - 4,2570 lei/euro, in crestere fata de nivelul de luni seara, cand cursul a inchis aproape de 4,25 lei/euro, informeaza Mediafax.


Pentru dolar, cursul BNR a crescut cu 4,11 bani, de la 2,9510 lei/dolar la 2,9921 lei/dolar.

Leul a inceput sa se deprecieze inca de la deschiderea sesiunii de luni, in linie cu valutele din regiune, pe fondul temerilor ca Italia, care are una dintre cele mai mari datorii publice la nivel mondial, ar putea fi atrasa in criza datoriilor suverane.

Italia, la un pas de colaps

"Ingrijorarile principale sunt legate de Italia. Pe piata locala lichiditatea este foarte redusa, insa unii jucatori care si-au inchis pozitiile pe leu, pentru a-si limita pierderile, au dus rapid cursul spre 4,29 lei/euro. Valutele din regiune au deschis de asemenea cu deprecieri puternice, iar trendul se va mentine negativ daca dolaul va continua sa se aprecieze fata de euro", a spus dealerului unei banci, citat de Mediafax.

Pietele financiare reactioneaza negativ la pericolul din zona Euro

Pietele financiare din intreaga lume reactioneaza negativ la pericolul care pandeste zona euro. Bursa din Madrid a inregistrat azi o scadere de 3% in ciuda promisiunii ministrilor din tarile euro ca vor stabiliza moneda comunitara. Efectele crizei s-au facut simtite si pe pietele asiatice.

Bursa spaniola a deschis in scadere cu 3%, iar in Marea Britanie a inregistrat minus de 1%. Situatia este similara in Italia, care se confrunta cu una dintre cele mai grele crize economice din istoria recenta, iar guvernul trebuie sa aprobe de urgenta a unui nou plan de austeritate. Bursa italiana a scazut cu 4%, iar indicele german DAX cu 1,6%.

Efectele crizei din zona euro, adancita de situatia Greciei, s-au resimtit pana in Japonia, unde scaderea a fost de 1,4%. Ministrul olandez de Finante nu exclude chiar intrarea zonei euro in incapacitate partiala de plata.

Problemele pietelor financiare au inceput inainte de reuniunea de la Bruxelles a ministrilor de finante europeni care vor sa puna la punct modalitatile de salvare a Greciei. Oficialii europeni au promis imprumuturi mai ieftine si mai flexibile in incercarea de a-i salva pe creditorii greci si a scoate de sub presiune moneda euro.

Italia incearca in acest moment sa puna in aplicare o reducere a deficitului bugetar. Ministrul italian de Finante Giulio Tremonti a propus reduceri bugetare de 48 miliarde euro, insa premierul Silvio Berlusconi a declarat ca aceasta idee nu are sprijinul intregului guvern.

Posta Romana va reveni pe profit dupa rezilierea contractelor "impovaratoare" de 500 milioane euro... Ce intrebari au pus la Londra fondurile straine sefilor Petrom: Cel mai hot subiect este liberalizarea pretului la gaze...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x