Antena Căutare

Lovitură pentru românii cu rate la bănci! Creditele nu se mai calculează după ROBOR! Ce anunță specialiștii

Ies la iveală noi informații despre noul indice care înlocuiește Robor! Specialiștii au făcut un calcul și rezultatele nu sunt așa cum se așteptau românii! Ce a ieșit la iveală?

Ies la iveală noi informații despre noul indice care înlocuiește Robor! Specialiștii au făcut un calcul și rezultatele nu sunt așa cum se așteptau românii! Ce a ieșit la iveală?

Minunea ratelor mici a durat fix 24 de ore! Noul indice, care înlocuieşte Robor şi care influenţează împrumuturile în lei, aduce rate cu câteva zeci de lei mai mici şi nu cu sute, aşa cum anunţau guvernanţii. Explicaţia: bancherii au majorat dobânzile. Situaţia îl revoltă pe ministrul Finanţelor care are un sfat: să nu credem în economişti.

Deşi guvernanţii au anunţat cu surle şi trâmbiţe că ratele pentru creditele în lei vor scădea odată cu introducerea indicelui care înlocuieşte Robor, surpriză!

CE SE ÎNTÂMPLĂ CU RATELE ROMÂNILOR

Noile produse de creditare de pe piaţă nu sunt mai ieftine. Băncile deja au început să crească marjele la credite, astfel încât să fie o dobândă cel puţin asemănătoare cu cea din luna aprilie.

Cine vrea să îşi ia acum un împrumut de 250 de mii de lei pe 30 de ani va plăti o rată mai mică cu doar 20 de lei, după noua formulă de calcul. Motivul: banca a crescut marja dobânzii cu 0,75 de puncte procentuale pentru a nu pierde profit.

Şi nu este singura măsură! Altele au decis să crească marjele creditelor chiar şi cu 1,50 de puncte procentuale. Iar de la ghişeele băncilor aflăm că pentru creditele Prima Casă se aplică, în continuare, Robor.

Lovitură pentru românii cu rate la bănci! Creditele nu se mai calculează după ROBOR! Ce anunță specialiștii

Este foarte clar că, în baza legislaţiei actuale, acest nou indice nu se poate aplica, deoarece programul Prima Casă este reglementat de o lege specială. O asemenea lege nu poate fi schimbată peste noapte, cu o ordonanţă de urgenţă.

CE SE ÎNTÂMPLĂ CU PROGRAMUL PRIMA CASĂ

Ministerul Finantelor a pus în dezbatere publică modificarea legii care reglementează programele statului. Pe scurt, va obliga băncile să aplice noul indice şi pentru Prima Casă. În acest caz, cei care se încadrează în program ar fi avantajaţi.

Pentru un credit Prima Casă luat pe 30 de ani, o persoană plătea, la începutul lunii, o rată de aproximativ 1.400 de lei, raportat la un indice Robor de 3,37 la sută. În situaţia actuală, cu noul indice care este cotat la 2,36 la sută, rata ar scădea cu aproximativ 150 de lei, adică 11 la sută.

BNR Curs valutar 3 mai 2019. Cât costă euro și dolarul azi... 12.000 de părinți din România au depus deja banii! Alte milioane sunt așteptate în perioada următoare...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x