Antena Căutare

Patronatele: Consumul nu a scazut cu 10%, ci s-a mutat in piata neagra

Afacerile din comertul cu amanuntul s-au redus in trimestrul intai cu 5,6%. Reprezentantii industriei de profil solicita, din nou, reducerea fiscalitatii.

Desi INS a anuntat ca afacerile co­mer­ciantilor cu amanuntul s-au diminuat cu mai bine de 5%, reprezentanti ai patrona­telor din industria alimentara sunt de parere ca, de fapt, consumul nu s-a redus, ci o buna parte din el a fost redirectionat catre „piata neagra".

Astfel, potrivit Institu­tului National de Statistica, in pri­mul tri­mestru din 2011, volumul cifrei de afaceri din comertul cu ama­nuntul (cu exceptia comertului cu autov­ehicule si motociclete), ca serie ajus­tata in functie de numarul de zile lucra­toa­re si de sezo­nalitate, a scazut fata de perioada simi­lara a anului trecut cu 5,6%.

Contractia res­pectiva, potrivit sursei citate, are la baza reducerea van­za­rilor de pro­duse alimentare, bauturi si tu­tun cu 10,2% si a comertului cu amanuntul al carbu­ran­tilor pentru autovehicule cu 6%.

Totodata, comertul cu produse nealimen­tare din primele trei luni ale anului a suferit o diminuare de 2,4%. De aseme­nea, si ca serie bruta, afacerile comer­cian­tilor cu amanuntul s-au diminuat cu 5,5% in primul trimestru, comparativ cu aceeasi perioada din anul trecut.

„Situatia se va mentine si pe viitor"

„Cresterea TVA cu cinci puncte pro­cen­­­tuale anul trecut a generat micsorarea volumului de afaceri din acest trimestru, dupa cum se observa, aproape cu acelasi procent. «Piata neagra» s-a marit, iar o parte din firme au dat faliment. Acestea sunt principalele cauze ale scaderii volu­mu­lui de afaceri. In ceea ce priveste in­dus­tria alimentara, noi credem ca mi­nusul este mult mai mare. Vreau sa pre­cizez: consumul nu a scazut in Romania, ci a virat spre piata neagra, care a crescut in disperare.

In viitor, daca TVA nu va fi redusa la produsele alimentare, firmele mici si mijlocii, cele de familie vor dis­parea, fiind inlocuite de marile companii transna­tionale, care pot rezista intr-un asemenea mediu de afaceri. Iar «piata neagra» se va mari continuu", a declarat pentru ,,Fin.ro" Sorin Minea, presedin­tele Fede­ratiei Pa­tro­nale Romane din Indus­tria Alimentara, Romalimenta.

Opi­nia sa este sustinuta si de declaratia lui Dragos Fru­mosu, presedin­tei Fede­ra­­tiei Natio­nale a Sindicatelor din In­dus­tria Alime­n­tara. „Si in viitor aceasta situatie se va mentine pentru ca preturile la ma­te­riile prime, energie si trans­por­turi sunt la nivel european, pe cand 80% din popu­latie are venituri lunare de 300-350 de euro.

Tot articolul, in Financiarul

INS: Afacerile din comertul cu amanuntul au scazut cu 5,5%... Romania are de recuperat 23 de miliarde de euro...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x