Antena Căutare

Preţurile petrolului sunt în creştere cu până la șase dolari pe baril după atacurile cu drone din Arabia Saudită; petrolul Brent a avansat cu până la 19,5%, iar WTI cu 15,5%

Preţurile petrolului au crescut luni cu până la 6 dolari, iar petrolul Brent a consemnat un avans de până la 19,5%, cel mai mare după Războiul din Golful Persic din 1991, în urma atacurilor cu drone împotriva unor unităţi majore de producţie de ţiţei din Arabia Saudită, care au avut loc sâmbătă şi care au dus la blocarea unei producţii reprezentând 5% din oferta globală, transmite Reuters.

Preţurile petrolului au crescut luni cu până la 6 dolari, iar petrolul Brent a consemnat un avans de până la 19,5%, cel mai mare după Războiul din Golful Persic din 1991, în urma atacurilor cu drone împotriva unor unităţi majore de producţie de ţiţei din Arabia Saudită, care au avut loc sâmbătă şi care au dus la blocarea unei producţii reprezentând 5% din oferta globală, transmite Reuters.

Contractele futures pentru petrolul de referinţă Brent au urcat cu până la 19,5%, la 71,95 de dolari pe baril, acesta fiind cel mai mare avans consemnat din 14 ianuarie 1991. Contractele pe termen de o lună erau la ora 04:49 GMT (7:00 ora României) cotate la 66,28 dolari pe baril, în urcare cu 6,06 dolari, respectiv cu 10,1% faţă de închiderea de vineri.

Contractele americane West Texas Intermediate (WTI) au avansat cu până la 15,5%, la 63,34 de dolari pe baril, înregistrând cea mai mare creştere procentuală în timpul tranzacţiilor după 22 iunie 1998. Contractele pe termen de o lună erau tranzacţionate la ora 04:49 GMT în urcare cu 4,92 de dolari, respectiv cu 9%.

Arabia Saudită este cel mai mare exportator de petrol din lume, iar atacul împotriva unităţilor grupului Aramco din Abqaiq şi Khurais au redus producţia regatului cu 5,7 milioane de barili pe zi. Compania nu a oferit un termen până la care va relua integral producţia.

O sursă apropiată situaţiei a declarat pentru Reuters că revenirea la producţia obişnuită ar putea dura mai degrabă săptămâni decât zile.

Exporturile Arabiei Saudite vor decurge normal în această săptămână pentru că regatul saudit va recurge la rezervele de petrol păstrate în rezervoare mari de stocare, a declarat duminică o sursă apropiată situaţiei.

”Credem că atacurile vor reprezenta un semnal de alarmă pentru investitorii care nu au luat în considerare riscurile. Chiar dacă oferta globală va scădea pe termen scurt, Statele Unite au capacitatea să compenseze această contracţie”, a declarat Hue Frame, director general la firma Frame Funds din Sydney.

Preşedintele american Donald Trump a declarat că a aprobat furnizarea de petrol din rezerva strategică a ţării, dacă va fi necesar.

Un oficial american a declarat că atacurile împotriva centrului industriei petroliere a Arabiei Saudite, între care cea de la Abqaiq este cea mai mare unitate procesatoare de petrol din lume, au venit din direcţia Iranului, fiind posibil să fi fost folosite rachete de croazieră. Raporturile iniţiale indicau că atacurile ar fi avut loc din Yemen.

Trump a mai spus că Statele Unite au fost pregătite pentru un posibil răspuns la atacul împotriva instalaţiilor petroliere ale Arabiei Saudite.

”În preţul petrolului va reveni o primă de risc geopolitic. Acest atac are implicaţii materiale pentru piaţa petrolului, pentru că pierderea unei producţii de 5 milioane de barili pe zi din Arabia Saudită nu poate fi compensată pe termen lung din stocurile existente şi din capacitatea excedentată limitată a celorlalţi membri ai OPEC”, a declarat Alan Gelder, vicepreşedinte pentru pieţelele petrolului, rafrinării şi industriei chimice la Wood Mackenzie.

După aceste atacuri, Arabia Saudită va deveni un cumpărător important de produse rafinate, potrivit unei note a firmei de consultanţă Energy Aspects

Grupul Aramco va cumpăra probabil centităţi semnificative de benzină, motorină şi posibil păcură şi va reduce exporturile de gaze naturale lichefiate.

Contractele futures pentru benzină din Statele Unite au crescut cu până la 12,9%, iar cele pentru păcură cu până la 10,8%. Contractele futures pentru petrol din Shanghai au urcat până la limita maximă de 8%, la deschiderea tranzacţiilor.

Sursa : news.ro

Sectorul construcţiilor a accelerat în iulie, cu o creştere de 41%... Comerţul en gros a crescut în iulie cu 4%...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei Sambata, 23.03.2024, 15:30
Ai Formula 1 în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x