Antena Căutare

Ratele la creditele in yeni si franci elvetieni s-au dublat fata de anii trecuti

Creditele in monede exotice isi arata coltii. Extrem de tentante in perioada de boom economic, imprumuturile bancare in yeni au ajuns acum de doua ori mai scumpe. Aceeasi soarta o au si creditele in franci elvetieni.

In 2006 parea o afacere buna, asa ca mii de romani au accesat credite in yeni japonezi timp de doi ani. Doar imprumuturile ipotecare au o valoare de 235 milioane de yeni, adica echivalentul a 8 milioane si jumatate de lei. Asta pentru ca oamenii au fost atrasi de dobanzile mici, dar si de sumele mari pe care le acodau bancile.

Un roman care s-a impumutat in yeni pentru a cumpara o casa de exemplu, a platit in 2007 o rata lunara de 800 de lei, o suma rezonabila la acea vreme. Odata cu instalarea crizei economice, insa, moneda nationala s-a depreciat, iar cursul a ajuns la 3,6 lei pentru 100 de yeni. O crestere pe care au resimtit-o puternic cei care s-au imprumutat in moneda japoneza si care s-au vazut nevoiti sa plateasca rate de doua ori mai mari.

Spre comparatie, rata la un credit in franci elvetieni, o alta moneda care s-a apreciat puternic fata de leu a crescut cu circa 60% in criza. Insa nu doar clientii sunt afectati. Creditele au dat multe batai de cap si bancherilor, daca ne gandim ca restantele au crescut cu 30-40 de procente pe an in perioada de criza.

sursa foto: independent.com.mt

"In publicitate este ca in fotbal. Toti cred ca pot sa faca reclame si ca au idei"... OBSERVATOR SPECIAL: Topul taxelor aberante din SUA :)...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x