Antena Căutare

Reuters: Iesirea Greciei din "Zona Euro" ar provoca haos

Iesirea Greciei din "Zona Euro" ar provoca pe termen scurt haos, cu efecte brutale atat pe plan local, cat si in economia mondiala, problemele pornind de la sarcina aproape imposibila de a pune in circulatie suficient de rapid noua drahma si mergand pana la pagubele catastrofale in sistemul financiar.

In principiu, consecintele pe termen lung ale iesirii Greciei din "Zona Euro" nu ar fi atat de neatractive: statele zonei euro nu ar mai fi ingrijorate constant de situatia financiara a "verigii slabe", iar noua moneda elena va fi puternic devalorizata la introducere, astfel ca economia tarii va castiga un mare plus de competitivitate, apreciaza analistii Reuters.

Totusi, pe termen scurt, efectele ar fi brutale atat in Grecia, cat si la nivel mondial. Statul elen nu si-ar putea satisface necesarul de import de alimente si energie, viata economica de zi cu zi ar fi redusa la barter, iar guvernul nu si-ar mai putea plati salariatii.

Totul pentru ca, daca se va lua decizia iesirii Greciei din "Zona Euro", faptul se va consuma atat de rapid incat noile bancnote nu ar putea fi imprimate suficient de repede.

Pe plan international, pagubele financiare generate de iesirea Greciei din "Zona Euro" ar depasi de cateva ori costul ajutoarelor externe acordate in prezent statului elen.

Liderii G8, prezenti la sfarsitul acestei saptamani in SUA, la Camp David, si-au reiterat angajamentul fata de mentinerea Greciei in zona euro, subliniind ingrijorarea privind costurile celeilalte variante. Insa promisiunile nu mai sunt percepute drept suficiente, iar incertitudinile sunt enorme.

Puterea "aurului negru": Arabia Saudita, cel mai mare producator de petrol din lume... BERD atentioneaza Guvernul: Romania nu trebuie sa faca cheltuieli iresponsabile inainte de alegeri...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x