Antena Căutare

Știai că poți deveni investitor cu doar… 10 lei?

Pentru mulți dintre noi, ideea de „investitor” este suprapusă imaginii bărbatului la costum, purtând accesorii scumpe, având solide cunoștințe financiare și care manevrează sume importante de bani, ocolind riscul și țintind câștigul prin strategii complicate.

Haideți să vedem care este, de fapt, adevăratul profil al investitorului și dacă nu cumva „miturile” enumerate mai sus nu sunt de fapt decât niște bariere mentale pe care singuri ni le setăm, fascinați de poveștile de peste ocean.

1. Investitorul are o educație financiară solidă, pe care eu nu o pot înțelege.

În primul rând, trebuie să știi că investițiile pot fi începute la orice vârstă, trebuie doar să știi dacă ești pregătit pentru așa ceva. Nu ai nevoie de un mentor și nici nu trebuie să urmezi cursuri de specialitate, ci trebuie să depistezi și să selectezi acele surse de informație (cărți, bloguri, platforme specializate, site-urile administratorilor de investiții etc) care să îți clarifice toate întrebările și temerile; de aceea nu este indicat să te avânți să investești înainte de a ști în ce și pentru ce investești.

Dacă nu îți înțelegi investiția de la bun început, nu îi poți urmări evoluția și este posibil ca așteptările tale să nu se coreleze cu randamentul acesteia și să nu iei cele mai înțelepte decizii. Nimeni nu te obligă să începi cu investiții complicate, pe cont propriu, așa ca începe cu pași mici, dar siguri.

Știai că poți deveni investitor cu doar… 10 lei?

Sursa: Freepik.com

2. Mă pot îmbogăți rapid.

Investițiile nu sunt jocuri de noroc și au la baza randamentele obținute în timp și nu câștigurile rapide, peste noapte. Altfel spus, investiția este un pariu pus cu tine, pentru că reprezintă o altă modalitate de autocunoaștere; prin investiții afli cât de bine poți tolera riscul pe perioade mai lungi de timp, cât de bine îți poți stăpâni emoțiile atunci când pe un anumit interval de timp randamentele obținute nu corespund așteptărilor tale și nu în ultimul rând afli cât de disciplinat ești în respectarea strategiei definită inițial.

Dacă te aștepți să îți dublezi sumele investite în câteva luni sau într-un an, atunci nu îți bate capul cu investițiile, pentru că nu sunt așteptări realiste.

3. Mi-e teamă că voi pierde bani.

Principiul de bază al investițiilor este acesta: cumperi ieftin și vinzi scump. În practică, se pare că lucrurile par mult mai complicate, pentru că statisticile ne spun că marea masă a românilor preferă să își depoziteze economiile în bănci, așteptând dobânzi cu mult sub rata inflației, dar care le oferă siguranță economiilor.

Randamentele fondurilor cu cel mai scăzut grad de risc, și anume cele care investesc în instrumente cu venit fix, pot genera randamente superioare câștigurilor obținute din dobânzile bancare, dar asta ar însemna un mic efort și asumarea unui potențial risc. Așadar, frica de a pierde bani ne împiedică să accesăm și alte modalități de obținere a veniturilor pasive, dar orice investiție are și un potențial de pierdere, mai mare sau mai mic.

Știai că poți deveni investitor cu doar… 10 lei?

Sursa: Freepik.com

Pe de altă parte, mulți investitori pierd bani și din cauza lăcomiei, pentru că se avântă în investiții cu grad ridicat de risc, doar pentru faptul că performanțele anterioare descriau randamente atractive.

Diversificarea portofoliului (investițiilor) în instrumente cu grade diferite de risc, în proporții echilibrate, te poate feri de surprizele neplăcute date de eventualele scăderi de randament.

„Investițiile înseamnă plasarea economiilor în instrumente care să compună un portofoliu diversificat, capabil să acopere pe cât posibil volatilitatea fondurilor, să răspundă nevoii de lichiditate a investitorului și care să atingă țintele de randament corespunzătoare obiectivelor personale propuse.

Bineînțeles, dacă strategia adoptată la început nu a fost astfel construită, ea poate fi modificată pe parcurs, recomandat fiind însă ca deciziile luate să nu fie doar de natură emoțională, spontane, ci bine fundamentate”, spune Alina Huidumac-Petrescu, Director portofolii private Certinvest.

4. Modelul altor investitori poate fi strategia mea.

Când vei începe să te informezi, vei citi despre o mulțime de investitori care îți vor destăinui „secretele” câștigurilor lor; valorifică experiența lor, dar formează-ți propriile strategii, nu te apuca să copiezi modelul lor, din doua motive:

a). S-ar putea ca tu să ai un alt profil de investitor și riscul asumat de „model” să nu ți se potrivească și atunci, la prima scădere a veniturilor, să intri în panică și să acționezi sub impulsul momentului, abandonând strategia inițială.

b). Al doilea motiv este acela că „modelul” tău îți va prezenta evoluțiile anterioare ale investiției, pe când, pe tine te interesează evoluțiile viitoare, așa că nu ignora avertismentele administratorilor în investiții, care îți amintesc mereu că performanțele anterioare nu reprezintă garanții ale evoluțiilor viitoare.

5. Am nevoie de sume mari de bani ca să devin investitor.

Aici revin la tematica noastră și îți spun că poți deveni investitor într-un fond de investiții pornind chiar și cu mai puțin de…. 10 lei. Pare glumă? Ei bine, nu este. Cu sumele investite cumperi de fapt unități de fond, devenind astfel investitor în fondul respectiv. Valoarea unei unități de fond poate varia de la câțiva lei până la mii de lei, dar la prima adeziune trebuie să cumperi cel puțin o unitate de fond.

Așadar, dacă îți dorești să dai startul investițiilor tale, începe cu pași mici, testează-ți comportamentul de investitor și acumulează cunoștințe, astfel încât să apreciezi corect evoluțiile ulterioare.

Consiliul Concurenţei a aprobat transferul unor active de la grupul Rohrer către Grup Servicii Petroliere... Guvernul a aprobat indicatorii pentru modernizarea porturilor Ovidiu şi Medgidia...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x