Antena Căutare

Vanzarea companiei Cupru Min a esuat. Roman Copper a refuzat sa depuna o garantie pentru investitiile de mediu

Vanzarea companiei Cuprun Min catre Roman Copper nu s-a mai realizat, din cauza ca firma canadiana a refuzat sa depuna intr-un cont bancar o garantie pentru investitiile de mediu, sa achite in maxim o luna pretul pentru actiuni si sa accepte publicarea documentului de privatizare.

Reprezentantii Ministerului Economiei si ai Oficiului pentru Participatiile Statului si Privatizarii in Industrie au negociat, vineri, cu reprezentantii companiei Chevron clauzele contractului pentru privatizarea Cupru Min.


Potrivit Mediafax, negocierile s-au prelungit deoarece statul insista ca investitorul sa deschida un cont escrow in suma de mai multe zeci milioane euro, pentru a se asigura ca investitiile de mediu vor fi realizate. O alta conditie la care partea romana nu a renuntat a fost publicarea contractului.

Ministrul Economiei, Lucian Bode, a anuntat, la finalul negocierilor, ca partea romana a cerut firmei canadiene sa constituie un depozit colateral de 32,27 milioane euro pentru a garanta astfel realizarea investitiilor de mediu , sa plateasca suma pentru actiuni, de 200,7 milioane euro , in termen de 30 zile de la obtinerea avizului Consiliului Concurentei si autorizatiei integrate de mediu -ambele fiind conditii suspensive in contract.

Pentru incheierea tranzactiei, era necesara emiterea avizul Consiliului Concurentei intr-un termen de pana la 90 de zile de la incheierea contractului.

"Roman Copper nu a aderat la aceste conditii. Ministerul Economiei va analiza situatia creata si suntem pregatiti sa reluam privatizarea", a spus Bode.

Discutiile pentru incheierea contractului au inceput joi seara si au continuat pe tot parcursul zilei de vineri, cand a expirat termenul limita pentru incheierea contractului.

In contractul de vanzare-cumparare a Cupru Min ar fi fost incluse, ca si clauze care nu pot fi negociate, prevederi prin care cumparatorul trebuie sa isi asume obligatia de a realiza investitiile pentru protectia mediului, dar si investitii suplimentare pentru suprainaltarea barajului Valea Sesei si reabilitarea drumurilor existente si realizarea unor drumuri noi.

La inceputul saptamanii trecute, firma canadiana Roman Copper Corp. a castigat licitatia pentru preluarea Cupru Min Abrud la pretul de 200,77 milioane euro , de 3,5 ori peste pretul de pornire a licitatiei, de 57,3 milioane euro .

Jeffrey Franks nu va mai fi negociatorul FMI cu Romania... Olli Rehn: "Zona euro trebuie consolidata entru a evita alte crize economice"...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x